SON DAKİKA
Hava Durumu

#sebze

A Gazete - sebze haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sebze haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İnegöl'de yeni tesis için çalışmalar başladı Haber

İnegöl'de yeni tesis için çalışmalar başladı

İnegöl Belediyesi’nin tarım projeleri kapsamında şehirdeki tüm çiftçileri aynı çatı altında topladığı Üreten Çiftçiler Kooperatifi, İnegöl Belediyesi ve TKDK desteği ile şehre kazandırdığı soğuk hava deposuyla üreticinin depolama sorununa merhem oldu. İnegöl Tarım Modeli başlığı altında bu alanda yaptığı devrim niteliğindeki uygulamalarla tarımsal üretime ciddi bir katkı sağlayan İnegöl Belediyesi’nin Üreten Çiftçiler Kooperatifi kurulmasıyla başlayan projeleri, meyvelerini vermeye devam ediyor. Soğuk hava deposunun yanında İnegöl’ün bereketli topraklarından yetişen ürünlere katma değer sağlayacak Sebze ve Meyve Kurutma Tesisi için de çalışmalar başladı. 15 TON KAPASİTELİ KURUTMA TESİSİ Kasım ayında tamamlanarak hizmete alınması beklenen tesis için bina yapım çalışması sona erdikten sonra makine parkurunun kurulumuna geçilecek. Maliyeti yaklaşık 4 milyon TL olan tesisin kapasitesi ise günlük yaklaşık 15 ton dolayında. MEYVELER KURUTULUP PAKETLENECEK İçerisine kurulacak büyük kurutma fırınları ile komple bir tesis olacak Sebze ve Meyve Kurutma Tesisinde; bir taraftan taze meyve verilip bantla işlemlerden geçecek. Sırasıyla; yıkama, ayıklama, çekirdek çıkarma, dilimleme ve benzeri uygulamaların ardından oradan çıkıp kurutma makinesine girecek. Her meyve kendi özelliğine göre belirli sürelerle kurutularak tartılıp paketlenecek. İNEGÖL’ÜN TARIM DEĞERLERİNE DEĞER KATACAK Kurulumu devam eden tesise ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, kurutma tesisi ile İnegöl’ün bereketli topraklarından yetişen ürünlerin değerine değer katılması, özellikle üreticilerin kazanımının arttırılmasının hedeflendiğini söyledi. Bu tesis sayesinde sebze ve meyvelerin hemen satılmak zorunda kalınmayacağını kaydeden Başkan Taban, “Üreticilerimiz mevcut durumda topladıkları ürünleri en kısa sürede elinden çıkarmak durumunda kalıyor. Soğuk hava depolarında bir kısmı depolansa da kapasitenin üretime oranla az olması nedeniyle üreticilerimiz aracıların belirlediği fiyatlara uymak durumunda kalıyor. Üretici ürününü satmak zorunda olduğunda, aracılar da bunu bildiğinden fiyatı istediği seviyede tutabiliyor. İşte kurulacak bu tesis, bu anlamda da önemli. Tesis kurulduğunda üreticimiz ürününü istemediği fiyata satmak durumunda kalmayacak. Bir alternatifi olacak. Sebze ve meyveyi kuruttuktan sonra da satışa sunabilecekler. Bu sayede hem sağlık yönünden hem raf ömrü uzaması bakımından hem de üreticinin elinin fiyat konusunda rahatlaması bakımından çok büyük bir kazanımı olacak” dedi. Kaynak:Bülten

Gemliklilerin cebi rahatlayacak Haber

Gemliklilerin cebi rahatlayacak

Gemlik Belediyesi üretici belediye vizyonuyla çalışmalarına devam ediyor. Muratoba göletinin yanında bulunan seralarında ürettiği binlerce kilogram sebzeyi, piyasa koşullarının çok altında bir fiyatla vatandaşlarla buluştururken, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan güncel ekonomik koşullarda vatandaşların ceplerini rahatlatmak için çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Gemlik Belediyesi, ilçenin beş farklı noktasında kurduğu halk büfelerle vatandaşlara ucuz ve kaliteli gıdayı ulaştırıyor. Ucuz fiyat ve kaliteli gıda politikasıyla ülke genelindeki piyasa şartlarının çok altında fiyatla ekmek, süt, zeytinyağı, tereyağı, lor ve tost peyniri gibi ürünleri vatandaşlarla buluşturan Gemlik Belediyesi, şimdi de market fiyatlarının yarısına kendi seralarında ürettiği domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi ürünlerin satışına başladı. MİLYONLARCA LİRALIK KATKI Konuyla ilgili konuşan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Gemlik Belediyesi’nin kurduğu büfelerle ev ekonomisine her zaman katkı yaptığını ifade ederken, sürdürdükleri fiyat politikasıyla vatandaşların yanlarında olduklarını belirtti. Halk Büfelerde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak ürünlerin her zaman uygun fiyatlarla satıldığına değinen Başkan Sertaslan, “Halk Büfelerimiz kurulduğu günden bu zamana kadar çok sayıda ürünü uygun fiyatlı ve kaliteden ödün vermeden ilçemiz genelinde beş farklı noktada vatandaşlarımıza ulaştırırken ev ekonomilerine ise milyonlarca lira katkıda bulundu. Göreve geldiğimiz süreden bu yana belirlediğimiz üretici belediye politikasının bir ayağı olan seralarımızda elde ettiğimiz domates, salatalık, biber ve patlıcan gibi binlerce kilogram sebzeyi süpermarketlerin yarı fiyatına hemşehrilerimizle buluşturuyoruz. Gemlik Belediyesi olarak sadece rutin belediyecilik faaliyetleri değil, hemşehrilerimizin ceplerini rahatlatmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Kaynak:Bülten

Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat Haber

Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat

Ulaş Girgin Öncelikle bayramda en çok tüketilen besin olan kırmızı etin miktarı, doymuş yağ içeriği nedeniyle çok önemlidir. Özellikle kalp, damar hastalıkları olan kişiler kırmızı et tüketiminde doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca böbrek ve diyabet hastalarının ete ilave edecekleri tuz miktarına da dikkat etmeleri gerekmektedir. Diğer yandan etleri tüketmeden önce bekletmek de çok önemlidir. Bayram günü kesilmiş olan hayvanın eti genellikle bekletmeden, birkaç saat içinde pişirilip tüketilmektedir. Bu nedenle yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk çıkaracaktır. Özellikle midesi hassas kişiler için et, pişirme öncesi 24 saat bekletilmelidir. Bekletilmeden pişirilen etler şişkinlik, hazımsızlık gibi problemler yaratabilir. Pişirme yöntemi En az 24 saat beklettiğiniz eti kızartarak pişirmek yerine, haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemlerini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Kızartma yöntemi etin içine aldığı yağ oranını artıracağı için sakıncalı olacakken, haşlama yöntemi ile hem bu problem yaşanmaz hem de etin içindeki besin ögelerinin kaybolması engellenir.  Izgarada pişirme yönteminin ise muhtemel olarak bir Türkiye geleneği haline gelmiş olan mangal etkinliği ile gerçekleştirilecektir. Mangalda pişirilen etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmelidir. Kömürleşen etler kanser riski taşımaktadır. Bu nedenle et ateşe çok yakın tutulmamalı ve gereğinden fazla ızgara üzerinde bekletilmemelidir. Ayrıca etin ateşe çok yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına da yol açacaktır. Etin yanında tüketilenler Kurban Bayramı’nda normalin üzerinde et tüketimi olduğundan et eşliğinde mutlaka sebze tüketilmelidir. Etin sebzeler ile birlikte tüketilmesi hem besin değeri hem de lif içeriği bakımından önemli olacaktır. Ayrıca bu tüketim biçimi besin çeşitliliğini artıracağından sindirim sistemi de sorunsuz işleyecektir. Su tüketimine dikkat Bol su tüketimi insan vücudu için yılın her mevsiminde çok önemliyken yaz aylarında su tüketimine özellikle dikkat edilmelidir. Bu yıl Kurban Bayramı yaz aylarına denk geldiğinden ve de bayramda yoğun oranda et tüketimi gerçekleştiğinden sıvı alımı çok çok önemlidir. Su, toksinleri vücuttan uzaklaştırdığından günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Hareket artırılmalı Et tüketiminin haricinde bayramlarda tatlı ikramları ve memleket ziyaretleri ile ekstra besin tüketimi gerçekleştiğinden hareket etmek çok önemli olacaktır. Günlük olarak gerçekleştirilen 30-40 dakikalık yürüyüşler hem kilo alınımının biraz olsun önüne geçecek hem de sindirime yardımcı olacaktır.

Pırasa, fasulye, ıspanak, tüketenler uyarıldı! Haber

Pırasa, fasulye, ıspanak, tüketenler uyarıldı!

Sağlık açısından tüketilen sebzelerin pişirilmeden önce çok dikkatli temizlenmesi gerektiği biliniyor. Uzmanlar sebzelerin nasıl temizlenmesi gerektiği ile ilgili bilgiler verdi. Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz. SEBZELERİN EN SAĞLIKLI TEMİZLENME YÖNTEMİ Pırasa, ıspanak, fasulye gibi sebzeler en sık tüketilen sebzeler arasında yer alıyor ancak temizlenmeden önce çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlık açısından sebzelerin en iyi temizlenme yöntemleri uzmanlar tarafından anlatıldı. Pırasa temizlerken şu adımları izlemek gerekiyor; Pırasaların ilk olarak köklerinden ve ucundan iki parmak kalınlığında kesilmesi gerekiyor. Daha sonra uzun uzun kesikler atarak dış kabuğunun çıkarılması gerekiyor. Elinizde kalan kalın tabakayı soğuk su yardımıyla yıkayabilirsiniz. Pırasanın içinde çok fazla toprak bulunduğu için temizlerken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bir diğer iyi şekilde yıkanması gereken sebze de ıspanak. Ispanakların iyi temizlenmemesi sebebiyle son zamanlarda zehirlenme vakaları da artış gösteriyor. Ispanakların yıkanmadan önce sirke dolu bir kapta bekletilmesi içindeki toprağın çökmesini sağlamaktadır. Ispanağın en az 10 dakika boyunca sirkeli suda bekletilmesi ve ardından bol suyla yıkanması gerekiyor. Son olarak taze fasulyenin de pişirilmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Taze fasulye alırken mat yeşil fasulye kılçıklı veya çok güneş altında kalmış olarak bilinir. Fasulyenin pişirilmeden önce kesinlikle kırılarak çıt sesinin duyulması gerekiyor ve içindeki tanelere bakılması gerekiyor. Eğer fasulye içindeki taneler çok büyükse kartlaşmış anlamına gelmektedir ve bu şekilde pişirilirse yemek midenize oturabilir.

Depremzedenin meyve-sebzesi Bursa’dan Haber

Depremzedenin meyve-sebzesi Bursa’dan

Hatay’da geçici barınma alanlarının oluşturulmasına ve seyyar tuvalet alanlarının kurulmasına ağırlık veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan depremzedelerin giyimden gıdaya tüm ihtiyaçlarının karşılanması için yoğun mesai harcıyor. Türkiye genelinden gelen yardımların dağıtım koordinasyonu üstlenen Büyükşehir ekipleri, ‘bugüne kadar 1.730 sefer yaparak’ 6 pick-up, 4 kamyonet, 8 kamyon ve 2 minibüsle Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde toplam 132 mahalle ile köye ulaştı. Bu dağıtımlarda gıda-erzak paketi, ekmek, meyve-sebze, hijyen paketi, temizlik malzemesi, elektrikli ısıtıcı-soba, yakacak odun-kömür, çadır, yetişkin ve çocuk için kışlık kıyafet, bebek maması ve bebek bezi gibi malzemeler, depremzedelerle buluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım Peyzaj A.Ş., afet bölgesinde hem halk sağlığının korunmasına yönelik olarak seyyar tuvaletlerde dezenfeksiyon işlemleri hem de meyve sebze dağıtımlarında önemli görevler üstlendi. Antakya’nın 39 bölgesindeki 384 seyyar tuvaletin dezenfeksiyonunu düzenli olarak yapan Tarım Peyzaj A.Ş., bunun yanında Bursa’dan getirdiği meyve ve sebzeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Bugüne kadar 150 ton sebze ve meyveyi depremzedelerle buluşturan Tarım Peyzaj A.Ş. ekipleri, önceki gelen 18 ton patates ile kışlık meyveyi Antakya Atatürk Parkı’na kurulan çadır kentte ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.