Atlas Organizasyon işletmecisi Ertan Kündeş'in organize ettiği 'ÇOCUK GELİNLER OLMASIN' temalı defileye katıldık. Fotoğraf Sanatçısı iş adamı Faik Kaplan' da aynı temalı fotoğraf sergisi ile katkı sağladı. Kurtlar Vadisi dizisinin Zülfikar Ağası sanatçı Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Bursa Terzi, Kumaşçı, Konfeksiyon İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Naci Camfener, Bursa Soğutmacılar ve Bobinajcılar Odası (BUSOB) Başkanı Recep Hakan Ziya' da geceye destek verenler arasındaydı. Filiz Yıldırım Modaevi, RHM Butik, Melda Modaevi, Nurse Modaevi ve Caksan Tekstil (Hakan Çökeliler) in tasarımları tanınmış mankenler tarafından beğeniye sunuldu. Gecenin saç tasarımları Cüneyt’s Kuaför Cüneyt Bandırma ve ekibi tarafından hazırlanırken,MakeUp sponsoru Livza Uyar’dı. Bursa'nın sevilen sesi Leyla Polat' ta canlı sahne performansıyla geceye renk kattı. Bu arada konu 'Çocuk Gelinler' olunca naçizane bendenizde bir şeye dikkatinizi çekmek istedim...

Öncelikle 3 kız babası olarak dünyanın en şanslı insanlarından birisi olduğumu söylemeliyim. Amatör olarak biraz bağlama, birazda klavye çalan müzik sevdalılığımda göz önüne alınırsa ’Çocuk gelinler’ denildiğinde ilk aklıma gelen şeyin şu efkarlı gecelerimizde dinlediğimiz ‘Kimseye Etmem Şikayet...Ağlarım ben halime’ şarkısının hikayesini anlatacağım sizlere…Bu şarkı sadece sevilen bir Türk Sanat Müziği klasiği değil. Aynı zamanda 1800’lerin sonunda bir kız çocuğunun, İhsan Raif Hanım’ın çocuk yaşında zorla evlendirilişine ve kendisini bekleyen karanlık geleceğe dair kağıda haykırdığı dizelerdir…Sadece bestecisine bakıldığından Serkis Efendi’nin şarkısı denilip geçilir. Ancak işin aslı pek de öyle değildir. Şarkının sözleri aslında 1800’lerin sonunda bir kız çocuğunun yakarışıdır. Başına geleceklere sessiz isyanıdır. Henüz 13 yaşındaki İhsan Raif Hanım’ın bir iftira sonrası zorla evlendirilmek üzereyken kağıda karaladığı bir şiirdir.Köse Mehmed Raif Paşa’nın kızı olarak 1877 senesinde dünyaya gelen İhsan Raif, varlıklı bir aileden gelmesinin avantajı ve valilik gibi üst kademe görevler üstlenmiş babasının özeni ile iyi bir eğitim görür. Edebiyat ile hep içli dışlı olur. 13 yaşındayken kız kardeşi ile bulundukları konağa bir adam dalar ve hayatı kararır. İhsan Raif’e göz koyan Mehmet Ali isimli adam, daldığı konaktan genç kızı kaçırmaya kalkar. Başarılı olamasa da, İhsan Raif hakkında dedikodular çıkar ve babası kızının Mehmet Ali ile evlenmesine karar verir.İzmir’e gelin olarak gönderilmeye hazırlanan İhsan Raif, Nişantaşı’nda bulunan konaklarını terk etmeden önce üzüntüsünü, korkusunu ve umutsuzluğunu kağıda döker ve Türk Sanat Müziği’nin en önemli klasiklerinden biri olacak Kimseye Etmem Şikayet’ in sözlerini yazar. Daha sonra şiirini bestelediği de rivayet edilse de, ağırlıklı görüş bestenin Serkis Efendi tarafından yapıldığıdır.İhsan Raif Hanım’ın kısa ve fırtınalı yaşamı...Evliliği, ailesi başka kadınlarla birlikte olan kocasından ayrılmasına razı gelene kadar, yani yaklaşık 14 yıl devam eder. Bu sürede 3 çocuğu olmuştur. İkinci evliliği 1 gün sürer. Üçüncü evliliği ise bir aşk evliliği olur. Yazar Şahabettin Süleyman ile evlenir. Eşi ölene kadar mutlu bir birliktelikleri olur. Bunun yanında İhsan Raif, edebiyat dünyasından bir çevre edinir ve şiirleri ile kendisini bu zümreye kabul ettirir. Dördüncü ve son evliliğini ise Şahabettin Beyin ölümünün ardından bir Fransız ile yapar. İhsan Raif Hanım’ın kısa ve fırtınalı yaşamı 1926’da son bulur. Öldüğünde 49 yaşındadır.İhsan Raif Hanım‘ın ve Kimseye Etmem Şikayet’in hikayesini öğrendikten sonra şiiri tekrar okuyun ya da şarkıyı yeniden dinleyin. Sanki önceki okuyuş ya da dinleyişlere göre daha buruk, daha anlamlı ve daha gerçek gelecek…

NOT: İhsan Raif Hanım’ın hayat hikayesini ayrıntılı şekilde okumak isteyenler için Mehmet Öklü’nün Kimseye Etmem Şikayet isimli kitabı değerli bir kaynak olacaktır.