Türk filmlerinde çok görmüşüzdür. Zengin insanlar birini öldürdüğünde ya da bir suça karıştığında, o suçları bir maşa kullanarak kendi üstlerinden atmışlardır. Farklı sebeplerden suçları üstlenmelerini sağlamışlardır. Kimisi yatalak çocuğunun iyileştirilmesine karşı, kimisi de aile fertlerinden birinin tehdit edilmesi yoluyla.

Bizim örneğimizse tek ve somut: Kocaman İran ambargosu. ABD’nin İran’a uyguladığı bu ambargoyu, Rıza adında bir Türk vatandaşı Halkbank üzerinden ‘çikonova’ adını verdiği işlemlerle delmiştir. Bu işlemlerle hem cebini doldurmuştur hem de yanında nemalananları zengin etmiştir.

Rıza, ailesiyle (Ebru Gündeş ve çocuğuyla) ve cebindeki nakit 11 bin dolar ile Miami’ye giderken ABD topraklarında tutuklanmış ve dava sürecine sanık sıfatıyla girmiştir.
Asıl görünen dava başlamadan da başka bir Türk vatandaşı, bir memur; Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ABD topraklarına girerken havaalanında yakalanmış ve FBI ajanları tarafından gözaltına alınmıştı. Bu olaylardan sonra ABD’ye ilk gidişinde bir problem yaşamamış olduğunu ve tutuklandığında ikinci girişi olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Daha sonlarında 2017 Kasım ayında, Rıza Sarraf’ın tanık olarak mahkeme sürecine dâhil olduğunu biliyoruz. Bir nevi itirafçı oldu.


Yukarıda, konuyu ve mahkeme sürecini anlatmak istedim.

Mahkeme 3 Ocak 2018 itibariyle sonuçlanmaya başladı. 6 ayrı suçtan yargılanan, sanık sıfatındaki Hakan Atilla, jüri tarafından 5 suçtan ayrı ayrı suçlu bulundu. Hakkında yöneltilen kara para aklama suçunda suçsuz bulundu. Süreç 11 Nisan’a kadar işlemeyecek. 11 Nisan’da yargıç mahkemeyi toplayıp davada vermiş olduğu kararı herkese açıklayacak. Tabi artık sonuç belli oldu. Mehmet Hakan Atilla suçlu bulunmuş durumda. İran ambargosunu delerek mahkemede yargılanmak içincezasını bekliyor. Halkbank, Rıza Sarraf konusu şu anda gündemde değil. Savcılık makamının, mahkemeye tanık olarak sunduğu Sarraf için de karar 11 Nisan’da çıkacak ve bu dava sonuçlanmış olacak. Temyiz hakkı olmakla beraber. Bankaya ait bir karar çıkmadı. Bundan sonraki mahkemede sonuçları göreceğiz.

Yorumum:

1- Hakan Atilla çok uzun yıllar ABD’de hapiste kalkacaktır.
2- Halkbank para cezası alacaktır.
3- Rıza Sarraf iddia makamıyla anlaştığı için 5 ila 10 yıl arası bir ceza alarak özgür olacaktır. Yalnız yatmış olduğu 2 yıl bu cezadan düşerek uygulanacaktır.

NOT: Rıza Sarraf’ın kefaletle serbest kalması mümkün olabilir. Aynı kefalet Hakan Atilla için geçerli olmayacaktır, sanık olduğu için.