İngiltere veliaht Prens William´ın eşi Kate Middleton´ın hamileliğinde yaşadığı mide bulantılarına Bursa inciriyle şifa bulduğu haberlerinin dünyada ve Türkiye’de ses getirdiğini hepimiz biliyoruz.

Ama velâkin her sezon olduğu gibi, dünya’da ses getiren Bursa kara incirinin, üreticilerinin sesini devlet yetkilileri bir türlü duymuyor.

Ağırlıklı olarak kaliteli kara incir İhracatı Bursa’dan yapılıyor.

Fakat üretici, ürünlerinin hak ettiği değeri görmemesinden oldukça sıkıntılı olduğunu görüyoruz.

Geçtiğimiz sezonda pazarlarda 6-7 TL’den satılan kara incir bu sezon 2-3 TL Arassında satılıyor.

Bu sezon fiyatların neden bu kadar ucuz olduğunu merak ettim üreticisi olan Marmara birlik Mudanya Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız’a neden bu sezon kara incir karalar bağladığını sordum.

Yıldız, Bu sezonda havaların oldukça normalin üzerinde sıcak olması nedeniyle Ağustos ayının başında olgunlaşmaya başladı. Diğer tarafta piyasadaki dedikodulara göre, darbe girişiminin Avrupa pazarının etkilediğini, ihracatçılar daha yeni yeni alımlar yapıyor. İhracatta yönelik taban  fiyat 1,5 TL, iç piyasada  70- 60 kuruş arasında alıcı buluyor. Yani anlayacağınız, bu sezon üreticiler oldukça perişan durumdayız, bazı üreticiler ürünlerini toplamıyor. Çünkü masraflarını karşılamıyor. Toplamaya kalksa külüm zarar yani kara incir dibine dökülüyor” diyor.

Tarımda perişanlık sadece incirden ibaret değil.

Ülkemizin yaşadığı iç ve dış sorunlar nedeniyle ekonomide ilk sendeleyenler tarım alanında üretim yapanlar oluyor.

Görülen o ki hala ciddi anlamda bir tarım politikamız yok, devlet tarafından üretici çok ciddi anlamda teşviklerle desteklenmiyor.

Biliyorsunuz ki, tarım politikalarındaki hataları yanlışları, CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal” sürekli olarak meclis gündemine getirmesine rağmen, yine iktidarın yetkili bakanlığı bildiğini okuyor.

Türkiye’nin dört bir yanında tarım arazileri neredeyse yok olmakla yüz yüze kaldığını görüyoruz.

Konum olarak değerli olan araziler, bir rantsal arazilere dönüştürülüyor.

Ciddi anlamda tarımla ilgili önlemler alınamazsa, açık her an kapımız çalabilir.

Yoksullaşsan köylünün isyanı şehirlinin isyanına benzemez benden söylemesi.