Özkan YILDIRIM

Mutlu Ustam bizleri, ekibimizi  Karacabey'deki bu güzel işyerinizde konuk edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Mutlu Gündoğan kimdir?  Öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza  başlayalım isterseniz.

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYORUM

Ben Mutlu Gündoğan, buralara kadar gelmiş olduğunuz için öncelikle teşekkür etmek istiyorum.1987 yılında Karacabey'de doğdum. Aslında bu traktör tamirciliği mesleği babadan kalan bir meslek, çocukluk itibariyle çırak olarak bu mesleğe girmiş babam  İdris Gündoğan köyümüzde traktörlerin tamirine bakıyordu. Lise çağına kadar Mudanya/Çayönü köyünde hafta sonları vesaire ben de babama yardımcı oluyordum. Liseyi bitirdikten sonra, Karacabey Endüstri Meslek Lisesi motor bölümünü bitirdim bu arada. Burada New Holland servisinde çalışmaya başladım. Orada kendimi bayağı bir geliştirdim ,sonra askere gittim. Mc  Cormick  Servisinde 2-3 sene kadar çalıştım. Oradan ayrıldıktan sonra başka bir arkadaşımızla beraber ortak çalışmaya başladım 3-4 sene de orada sürdü. Ondan sonra  Koyuncu Otomotiv denilen bir firma var 6-7 sene kadar orada çalıştım tabi burada  iyice tecrübelenmiş oldum. Onlar  osüreçte  mesleğibıraktılar ,servisliği, bayiliği ben devraldım .SonraMasseyFerguson yetkili servisi oldum, burada işte MasseyFerguson yetkili servisi olmakla birlikte New Holland ,Case ,Landini, McCormick, Tümosan gibi markalara bunun yanı sıra yerli markalara da özel anlamda hizmet vermekteyiz.

Peki  kalite  anlamında ,  sağlamlık anlamında neler söylemek istersiniz?

MASSEY FERGUSON ÇİFTÇİYİ ÜZMEZ

Massey Ferguson şu an benim görmüş olduğum traktörlerin en sağlamı, başka traktörlerle sağlamlık açısından kıyaslama dahi yapılmaz. Kalıcı olarak Türkiye'nin en iyi markası, yerli traktörler gerçekten fiyat  bakımından oldukça uygun yarı yarıya bir fiyatı var ama dezavantajı işte arıza anlamında sıkıntılar yaşıyor olmaları. Massey Ferguson da pek arıza da olmaz yani bunu kesinlikle söyleyebilirim. Yerli motorlar  da tabii sonuçta bütçesi olmayan bir çiftçi için kullanılabilecek olan motorlar. ama işte büyük çiftçiler olsun, yoğun iş yükü olan yerler olsun Massey Ferguson’u  tercih  ediyorlar. Yakıt anlamında olsun, konfor anlamında olsun, güç anlamında olsun gerçekten çok güzel biz bu anlamda Massey Ferguson traktörü sahibi olan çiftçimizin de her zaman yanındayız tamir durumunda hemen gidip tarlada hizmet veriyoruz .Sıkıntıyı  orada giderilebilecek durumdaysak hemen  hallediyoruz ,halledilebilecek gibi değilse çekici ile buraya getiriyoruz. Ama başta da söylemiş olduğum gibi Massey Ferguson da pek  tamirlik durumları da olmuyor gerçekten de tamir olma durumu çok seyrek bu bölgede  daha çok diğer markalar mevcut biz de onlara özel anlamda servis veriyoruz.

BİÇERDÖVERLERE DE BAKMAK HEDEFİNDEYİZ

Benimle birlikte Semih Suva Usta ile birlikte 2 Usta hizmet veriyoruz,gelecek anlamında hedeflerimizi  soracak olursanız kadroyu biraz daha kalabalıklaştırıp daha böyle elektronik ,bilgisayarlı sisteme geçiş işte tam  teşekküllü, malzemesi bol bir şekilde girmek istiyoruz .Traktörün yanı sıra  Massey Ferguson’un  biçerdöverlerine de bakmak istiyoruz.

ÇIRAK MAALESEF YETİŞMİYOR

Peki Mutlu Ustam Sektörel anlamda sıkıntılar yaşıyor musunuz?

En büyük sıkıntı çırak yetişmemesi. Bu bağlamda Tabii devletimize büyük görevler düşüyor ,devletimiz insanlara ya çok para dağıtıyor ya da hiç kimse evladını çocuğunu sanayiye götüreyim de bir meslek sahibi olsun diye düşünmüyor. Yurt dışında bizim meslekte bir iş yapanla bizim şu anda liseden çıkıp da bu iş yapan piyasası  arasında çok büyük fark var. Yurtdışında adamlar bu işi öğrenmek için daha  Ortaokuldan itibaren  yoğun bir şekilde çalışıyorlar ,dersten fazla bu işi görüyorlar. Biz de burada endüstri meslek lisesindeki  öğrenciye neredeyse  hiçbir staj yapmadan dükkan açma yetkisi veriliyor. Adama traktörün motorunu sök tak desen yapamaz ama biz buna dükkan açma yetkisi veriyoruz. Yurt dışı ile bizi kıyasladığın  zaman adamlar çok üstün. Çünkü her şeylerini, kendilerini bu işe vermişler. Bu manada biz Türkiye'de bunu ilerletemiyoruz. Çünkü o işin içerisinden gelen biri değiller. Mühendisliğini de yapamıyor, tasarımını da yapamıyor mutlaka çırakların güzel bir şekilde yetişmesi için meslek liselerinin teşvik edilmesi lazım ,aynı zamanda çıraklık eğitim kurslarının da ön plana çıkartılması lazım diye düşünüyorum.

ARAMIZDAKİ FARK BÜYÜK

Sanayiyi  gezmişsinizdir doğru düzgün hiç kimsede  çırak yok. Nitekim de geriden gelen bir nesil yok. Hatta biz bazen aramızda düşünüyoruz yarın öbür gün  bu  işleri  kimler yapacak diye. Bizim beklentimiz ileriki zamanlarda bizim elimizden bu bayrağı alacak kişilerin çırakların şimdiden ortaya çıkması ve mutlaka burada Devletin görevleri çok diye düşünüyorum. Herkes mühendis Mimar olmaya çalışıyor ama işte o şekilde olan mimar-mühendis de maalesef beklenilen kaliteden uzak olmuş oluyor. Son olarak  biz çiftçimizin her zaman yanındayız, arıza ile sıklıkla karşılaşmak istemiyorlarsa  Massey Ferguson traktörleri gerçekten ideal. Ama tabi söylemiş olduğum gibi fiyat anlamında bizim bu traktörler pahalı. Yerli  traktörlere göre biraz daha pahalı. Bazı çiftçilerimiz Massey Ferguson’a sağlam olduğu için  dönmeye başladı arızası yok işinden kalmıyor zaten sezonunda  çiftçilikte bir gün bir yıla bedeldir derler. Bu manada tamir fazla gerektirmeyen MasseyFerguson traktörleri ne kendilerini bekliyoruz diyerek başta çiftçilerimiz olmak üzere bütün halkımıza buradan sevgilerimi ,selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.

 İLETİŞİM BİLGİLERİ:

SırabademlerMah,  Kümeevler Sanayi Sitesi

31.Blok   No:12

Gsm:0 538 453 47 18

[email protected]

[email protected]

KARACABEY/BURSA