Özkan YILDIRIM

Öncelikle Emir Bey sizi tanıyabilir miyiz? Sonrasında Emir  Zeytincilik-Soğuk Sıkım Zeytinyağı’nın  kuruluşu bugünlere  geliş süreci ile ilgili bizleri ve okuyucularımızı bilgilendirirseniz sevinirim.

35 TL’DEN MALİYETİNE SATIŞA SUNDUK

Buralara kadar gelip bizlerle böylesine güzel bir röportaj gerçekleştirmiş olduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Emir Çapın , 2000 yılında Mustafakemalpaşa’ da doğdum, babam Ahmet Çapın 1976 yılından beri zeytin sektöründe çalışmalar yapmaktaydı. Ben de kendimi bildim bileli babamın yanında kendisine yardımcı oluyordum, her zamanki babamın hedefi olsun benim hedefim olsun kontini kurmayı düşündük ,sonra vazgeçtik bundan. Bu soğuk sıkım çıkınca bizde  bu soğuk sıkım zeytinyağı işine girdik.1 yıl oluyor daha tesisimizi kuralı ,yıllık üretimimiz geçen sene aşağı yukarı 70 ton mal sıktık. Bu sene  kendimizde  zeytin aldık yaptık. İsteyen kendileri zeytinyağlık zeytinlerini buraya  getiriyorlar  biz çekiyoruz bu şekilde yapıyoruz. Ayrıca bir de tabii zeytinyağı üretimi  yapıp vatandaşlarımıza sunuyoruz. Zeytinyağı bilindiği üzere çok değerli çok güzel, insan sağlığı için bir numara, hiçbir zararı yok. Bu manada üretim kalitemiz olsun bu bölgenin yağlık zeytinlerinden üretilen zeytin yağları olsun bütün halkımızdan yoğun bir  talep görmekte. Şu an bizim maliyet fiyatımız olan  35 liradan vatandaşlarımıza  zeytinyağlarımızın satışını yapmaktayız. Soğuk sıkım zeytinyağlarımızın   marketlerde satılan zeytin yağlarından farkından  bahsedecek olursak; Kontini sistemlerde zeytin hamurunun içerisine sıcak su buharı verildiği için içerisindeki değerli mineraller uçuyor, havaya karışıyor. Soğuk sıkımda sıcak su buharı vesaire vermediğimiz için çok daha sağlıklı bir yağ üretilmiş oluyor.

Bu konularla ilgili Baba Ahmet Çapın’da bir kaç anektodu bizlerle paylaşmak istedi.

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞINI HERKESE TAVSİYE EDERİM

Ahmet Çapın; 1976 yılından beri zeytin sektöründe çalışmalar yürütmekteyim. Özellikle halkımıza tavsiyem, bu dönemde bilhassa koronavirüs döneminde zeytinyağından kesinlikle vazgeçmesinler. Bilhassa tabii soğuk sıkım zeytinyağından. Çünkü bunun bağışıklığı  insan vücuduna vermiş olduğu direnç kanıtlanmış durumda. Bütün Tıp uzmanları da bu konuda bizleri destekleyici açıklamalar yapıyor. Soğuk sıkım zeytinyağları  o kadar kaliteli ki ilaç yerine kullanılabilecek kalitede olduğunu birçok üniversitede görevli  birçok profesör açıklamış durumda.

TIP OTORİTELERİ İLAÇ GİBİ GÖRÜYOR

Peki Ahmet Amcam en kaliteli zeytinyağı hangi renkteki zeytinlerden olur?

TAMAMEN DOĞAL KATKISIZ

En kaliteli zeytinyağı yeşille kızıl dediğimiz yeşille siyah arası renkteki zeytinlerden olur. Tabii bunlar yaşa göre az çıkar ama kalite  anlamında en değerli renkteki  zeytinyağı bu renkteki zeytinlerden oluşur. Bu anlamda tabii bu bölge  çok şanslı çevremizdeki birçok köyde burada zeytin üretimi var ve buradaki bu kaliteyi  hiç bir yerde bulamazsınız.

BU KALİTE HİÇ BİR YERDE YOK

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

Emir Bey, Mustafakemalpaşa’da , Bursa'da yaşayan zeytinyağını sevenlere , vatandaşlarımıza ne gibi mesajlar vermek istersiniz. Sonuçta hemen yanlarında çok yakınlarında böylesine güzel bir üretim tesisi  var buradan yararlansınlar değil mi?

Elbette. Burada hemen Mustafakemalpaşa'nın bitişiğinde Aralık köyünde Emir Zeytincilik adı altında soğuk sıkım zeytinyağı üretimleri gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda Onlara bir telefon kadar yakınız. Telefonlarımızla iletişime geçebilirler isterlerse buraya gelerek üretim tesisimizi görebilirler. Bizim amacımız burada onlara en güzel bir şekilde zeytinyağı ihtiyaçlarını karşılamak, bu bölgenin zeytinleri  gerçekten çok değerli. Zeytinler bunun yanı sıra zeytinyağı yapımında kullanmış olduğumuz yağlık  zeytinlerde asit anlamında ,aroma anlamında  gerçekten çok kaliteliler. Ege'den, Akhisar'dan, Ayvacık'tan gelen birçok kişi buradaki bu kaliteli yağı gördüklerinde kendi memleketlerinde dahi bu kalitede yağların üretilmediğini söylüyorlar, bu gibi sektörün içerisinde olan kişilerin bu tür yorumları elbette bizleri oldukça memnun etmekte.

Emir bey gerçekten babanızla sırt sırta vermişsiniz, güzel üretim tesisiniz de  güzel bir ivme yakalamışsınız. Peki gelecekle ilgili hedefleriniz neler?  İleriki yıllarda Emir Zeytinciliği nerelerde görebiliriz?

HEDEF MUTLAKA İHRACAT

Bizim amacımız elbette hiçbir zaman mevcut kalitemizden ödün vermeksizin ileriki süreçte Türkiye genelinde pazarlara ulaşabilmek. Yetki  ve üretim belgelerimizi almış bulunmaktayız. İşletmemizi büyütmek şişe ve paketleme işlemlerini de yaparak kendi markamız adı altında bütün yurt geneline yayılmak. Sonrasında da ihracat kalitesinde olan zeytin yağlarımızı yurt dışında yaşayan Avrupa'da yaşayan insanlarla  buluşturmaktır. Hatta bu manada Akhisarlı bir firmadan bu konuda bir teklifte aldığımızı söyleyebilirim. O gelen arkadaşlar da geldiklerinde yağımızın kalitesini gördüklerinde onlarda  kalitemize soğuk sıkım  zeytinyağlarımızın kalitesini gördüklerinde kendi memleketlerinde dahi bu kalitede zeytinyağı üretiminin olmadığını direkt Avrupa'ya ihraç edilebilecek kalitede olduğunu söylediler. Bu da  bizleri çok memnun etti şunu da açıklamak istedim ki bu bölgede hemen Ulubat Gölü'nün kıyısında ki bu bölgedeki zeytinlerin  aroması ve  asit oranları  gerçekten çok dengeli.

ZEYTİNİN HİÇBİR ŞEYİ ÇÖP OLMUYOR

Peki Emir bey kardeşim bizlere zeytinyağlarınızın üretim  aşamaları ile ilgili bilgi verir misiniz?

Gelen yağlık zeytinler burada kırıldıktan sonra hamur haline getiriliyor, daha sonra malaksörlere  giriyor orada yarım saat 40 dakika kadar kıvama geliyor. Oradan pompa yardımıyla dekantör dediğimiz  aletin içerisine basıyoruz orada merkez kaç kuvveti ile yağ ile bunların pislikleri birbirinden ayrılıyor. Buraya gelen ayrıldıktan sonra ortada kalan atıklar da işte burada, zeytin çekirdeğinin kırılmış hali  bunlara zeytinin  küspesi de diyebiliriz. İster  kurutup  yakacak olarak kullanabilirsiniz, isterseniz hayvanlara da bunları verebilirsiniz. Yani anlayacağınız  zeytinin çekirdeği dahil hiçbir şeyi  boşa gitmemiş oluyor. Son olarak ben ve babam buradan başta Mustafakemalpaşa’da yaşayan vatandaşlarımıza yurt çapındaki 85 milyon insanımıza sevgilerimizi, selamlarımızı göndermek istiyor, esenlikler diliyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

ORTA MAHALLE, ŞÜKRÜ ERDEM TESİSLERİ İLERİSİ

[email protected]

Gsm: 0 538 376 71 61

          0 537 325 79 80

         0 535 974 20 52

MUSTAFAKEMALPAŞA/BURSA