Geçtiğimiz gün Türkiye ihracatçıları Meclisi (TİM) tarafından Şubat ayı ihracat rakamları açıklandı. Öncelikle TİM’e ev sahipliği yapmış olmaktan mutluyuz.

Açıklanan rakamlara bakıldığında İller bazında ikinci sıradaki yerimizi şimdilikkoruduk.

Tabloyu inceledim.

Görüntü çok rahat değil.Sanki istim üstündeymişiz gibi geldi bana. Şöyle ki; Biz Bursa olarak Ocak ayında 1 milyar 4 milyon dolar, Kocaeli 1 milyar 3 milyon dolar dış satım gerçekleştirdi. Yani tabiri caizse ensemizdeler.

Bereket Şubat ayında biraz arayı açtık. Biz Şubatta 1 milyar 148 milyon 932 bin dolara çıkardık,Kocaeli ise 1 milyar 42 milyon286 bin dolara yükselterek bizi izledi.

Sizin anlayacağınız iki şehir arasında amansız bir yarış devam ediyor.

Yıllardan beri Bursa ne yatırımlarda,ne teşviklerde hak ettiğini alamıyor. Bu da geleceğimize olumsuz yansıyor diye diye dilimde tüy bitti. Sesimizi duyan var mı? bilmem.

Nitekim geçtiğimiz yıl bazı aylarda ikinciliği Kocaeli'ne kaptırmıştık.

Umuyorum bu kent daha iyi yönetilir, daha iyi temsil edilirde geleceğe çok daha sağlam adımlarla yürürüz.

 Bu arada birinciyi de es geçmeyelim;

İstanbul… Şubat ayı İhracat tutarı 4 milyar 726 milyon dolar. Toplam dış satım ise 11 milyar 296 milyon 166 bin dolar olduğuna göre neredeyse Şubat ayı toplam ihracatının yüzde kırkını tek başına karşılıyor.

Kısaca Türkiye ihracat liginde birinci zaten belli biz ikincilik için savaşıyoruz. Kaptırmazsak iyidir.

Durup dururken Gümüşhane nereden çıktı diyenleri duyar gibiyim.

Şöyle bir anımla başlamak istiyorum.

Yıllar önce dönemin adıyla Artvin Öğretmen Okuluna başladığım yıl öğrenci olayları yüzünden okul kapatıldı. Bizde ideallerimiz uğruna bir arkadaşımla beraber dönemin adıyla Trabzon Öğretmen Okuluna yılın ikinci yarısında kayıt yaptırdık. Yani birinci yarı tamamen boş geçmişti.

Herhalde bizim bu dezavantajlı durumumuz bazı öğretmenleri etkilemiş olacak ki İngilizce sınavında birinci yazılıda ben 10 üzerinden iki aldım. Arkadaşımda aynı notu aldı. İkincisinden ben üç aldım arkadaşım bir aldı. Üçüncü sınavda ise ben notumu dörde yükselttim arkadaşım yine bir aldı. Fakat işin garibi sınıfta dokuz, on alan öğrencilere rağmen hoca beni ayağa kaldırıp tüm sınıf huzurunda gayretlerim dolayısıyla tebrik etmişti; hiç unutamam. Nasıl gurur duyduğumu anlatamam.

Şimdi bu hikâyeden hareketle 81 il içinden milyon dolar ihracat yapan pek çok il var.Pek tabi onlarda övgüyü hak ediyor. Ama her türlü dezavantaja rağmen Anadolu'mun şirin ili Gümüşhane'nin Ocak ayındaki 31.000 dolarlık ihracatınıŞubat ayında 4.421.000 dolara yükseltmesi takdire şayandır.

Ama asıl önemlisi çıtanın düşürülmemesi, ihracat artış ivmesinin sürdürülebilir olmasıdır.

Hadi Gümüşhane durmak yok ihracata devam.

Malum ülke olarak çıkışımız ihracattadır,hem de yüksek teknoloji olanında.