Türkiye, son yıllarda meydana gelen gerek iç gerekse dış etkilerden dolayı zor günlerden geçmekte. Dış güçlerin ülkemiz üzerinde oynadıkları oyunlar son Afrin harekatında kendisini iyice göstermektedir. Kahraman Mehmetçiklerimiz canları pahasına vatan savunması yapmaktadırlar.

Benim burada üzerinde durmak istediğim konu dış politika değildir. Konu bu son gelişmelerin ekonomi üzerinde yarattığı etkilerdir. Zira özellikle 15 Temmuz hain teşebbüsünün ardından ülkede olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu olağanüstü halin ekonomi üzerindeki etkisi olumsuz olmuştur.

İflas erteleme ve iflas gibi ticari olguların bu dönemde ele alınması mümkün olmamaktadır. Bu da gerçek anlamda sıkıntı çeken ticari işletmeleri zor durumda bırakmıştır. Gene bu dönemde vergi daireleri e-haciz uygulamaları ile ticari işletmelere nefes aldırtmamaktadır. Zaten zor bir dönemden geçen işletmelere en azından bir kolaylık sağlanmalıdır.

Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl yapmış olduğu kamu borçlarının yapılandırılması amacına ulaşmamıştır. İşletmeler zaten cari ödemelerini zor yapmaktadır. Taksitlerin büyük çoğunluğu ödenmemiştir. Zaten yapılandırma içerik itibari ile ödenmesi zor taksit tutarlarını beraberinde getirmiştir.

Bence yeni bir geniş kapsamlı çalışma yapılmalı ve işletmelerin önü açılmalıdır. e-hacizlere bir sınırlandırma getirilmeli ve ne kadar alacak varsa ona göre bloke konulması sağlanmalıdır. Bugün 1000 TL tutarında bir vergi borcu için bankadaki 100.000 TL tutarındaki hesabın tamamına bloke konulmakta ve vatandaşa parayı getir blokeyi kaldıralım denilmektedir. Sadece 1000 TL tutarına bloke konulsa mesele çözülecektir.

İşletmelerin üzerindeki vergi ve SGK prim yükü çok yüksektir. Bu da kayıt dışı işlemlerin artmasına ve hazinenin kaybına yol açmaktadır. 2018 yılında Kurumlar Vergisi oranının yükseltilmesi işin tuzu biberi olmuştur. Bu yıl işletmeler vergi ödememek için her türlü yola başvuracaktır. Vakit varken bundan dönülmesi gerekmektedir. Biz yeni kolaylıklar beklerken vergi yüklerinin artması ekonomimizi iyice daraltacaktır.

Sonuç olarak zor bir süreçten geçtiğimiz şu dönemde gerek vatandaşlar olarak gerekse hükümet olarak herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Kahraman Mehmetçiklerimiz sayesinde inşallah dış güçler bertaraf edilecektir. İçeride de alınacak bir dizi ekonomik tedbirler ile zor bir süreçte olan ekonomi çarkımızın hızla dönmesi sağlanmalıdır.