'Dünya İnme Farkındalık Günü'nde doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları 'inme' denilen hastalığa dikkat çekmek için 'mor'ları giyip tribüne çıktı.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Uzman Dr. Aygül Güneş, inmenin, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, inme geçirmemek için sağlıklı beslenmek, kullanılan yağ ve tuz miktarını azaltmak, meyve ve sebze miktarını artırmak, kilo almamak, düzenli egzersiz yapmak ve stresten korunmak gerektiğine işaret etti.

OLDUKÇA SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIK 

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Uzman Dr. Aygül Güneş, cumartesi akşamı Tofaş Spor Salonu’nda oynanan Tofaş-Galatasaray maçında, “29 Ekim Dünya İnme Farkındalık Günü” kapsamında yaptığı açıklamada, inmenin yaşlı nüfusun giderek yükseldiği Türkiye’de oldukça sık görülen bir hastalık olduğunu ve sıklığının artığını kaydetti. Güneş, aynı zamanda inmenin aslında önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti. 

15 milyon kişinin başına geliyor

Uzman Dr. Aygül Güneş “İnme hastalığı tüm dünyada yaklaşık 15 milyon kişinin başına gelmiş bir hastalık. Ve bu 15 milyondan 5 milyon kişi kaybedilmiş, 5 milyon kişi de sakat ve özürlü halde hayatına devam etmek zorunda kalmıştır” dedi. 

FARKINDALIĞIN GÜCÜ ÇOK ÖNEMLİ

Güneş, hasta sayısının azaltılması için öncelikle farkındalığın artması gerektiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti; “Hastalığa yakalanan kişilerdeki yüksek oranı azaltmak için, öncelikle inmede farkındalığı arttırmak gerekli. 

HIZLI BAŞVURU HAYAT KURTARIYOR

İnsanlarımız şunu iyi bilmeli ki, şayet ağızda kayma, kol-bacak tutmama, konuşamamayla karşılaştıkları anda, hızlıca 112’yi arayarak hastanemize veya hastanelerimize başvururlarsa, bu hastalıktan kurtulabilirler. 

İLK 4,5 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Elbette ki her hasta için bu durum hayat kurtarıcı olmayabiliyor, ancak bir çok hastamız için hayat kurtarıcı oluyor. O yüzden ilk 4.5 saat çok önemli. Çünkü bir dakikada 1.9 milyon kaybediyoruz! O yüzden bu hastaların hızlıca hastaneye başvurmaları gerekiyor ki, nöronlarımızı ve fonksiyonlarımızı kaybetmeyelim.

FARKINDALIK DA EN AZ ZAMAN KADAR ÖNEMLİ

Çok önemli diğer bir ayrıntı da, zamanın önemli olduğu kadar farkındalığın da çok önemli olduğunun bilinci. Bu yüzden bizler de farkındalığı arttırmak istiyoruz ve bu anlamda çalışmalar yapıyoruz. Aksi taktirde, örneğin ağızdaki kaymayı iki gün sonra fark edip gelebilirler ve de tedavi edilme olasılığını kaybetmiş olabilirler. Ve biz bunu katiyen istemiyoruz.

HASTA GELİP İYİ ÇIKABİLİYOR

Uzman Dr. Güneş, “İlk 4,5 saat içerisinde merkezimize geldiklerinde pıhtı çözücü ilaç ve pıhtı çekici işlem yapıyoruz. Ve bu tedavi sonunda yürüyemeyen, konuşamayan ve ya göremeyen hastalarımız kliniğimizden yürüyerek, konuşarak ayrılabiliyor. Bu sebeple bugün buradayız. Heyecanlığım ama mutluğum bir o kadarda…” şeklinde konuştu. 

Sigara içenleri bekleyen tehlike

Diğer yandan, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakar  “İnme geçirme yaşı günümüzde beslenmeye, hareketsiz yaşama bağlı olarak 30’a kadar indi. Bunu tetikleyen birtakım risk faktörleri de var. Örneğin, sigara inme riskini tek başına 4 kat artırıyor” dedi.

AKTİF VE FARKINDA OLMALIYIZ

İnmenin oldukça önemli bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bakar,  “Dünyada her yıl 15-17 milyon civarında insan hastalanıyor. Bunların 5 milyonunu kaybederken, 5 milyonu sakat kalıyor, 5 milyonu da hayata dönebiliyor. O nedenle çok aktif bir şekilde bunu tedavi etmemiz gerekiyor. Bunun için de bir zaman aralığı var, ve bu aralık da ilk 4,5 saat demek oluyor. 

HERKES DUYARLI OLMALI 

Çabucak tedavi olabilmesi için hastanın 4,5 saat diliminde bize veya uygun merkeze mutlaka ulaşması gerekiyor. Bu konuda vatandaşlarımızın çok duyarlı olması gerekirken aynı zamanda biz mevcut hekimlerin, pratisyen ve aile hekimlerinin de çok duyarlı olması gerekiyor. Çünkü hasta 4.5 saat çerçevesinde merkeze ulaştığı zaman büyük ölçüde tedavi başarılı oluyor.

BİR ÜNİTEYE DAHA İHTİYAÇ VAR

Örneğin Şevket Yılmaz Hastanesi’ndeki inme ünitesi şu an son derece etkin ve neredeyse tüm Bursa’nın yükünü kaldırıyor. Biz Uludağ Üniversitesi olarak zaten inme ünitesiyle yardımcı olmaya çalışıyoruz ama bir başka ve daha büyük üniteye ihtiyaç var. 

ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Muhtemelen o da Şehir Hastanesi bittiğinde açılacak ve bu ünitelerle bizler çok daha rahatlıkla bu işin üstesinden gelebileceğiz. Ama önce vatandaşın, halkımız duyarlı olması ve bu konuda farkındalığın olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Amacımız uluslararası standart

Bursa Sağlık İl Müdürü Özcan Akan, “29 Ekim Dünya İnme Farkındalık Günü” kapsamında yaptığı açıklamada
“Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ekibimiz 29 Ekim Dünya İnme Günü münasebetiyle böyle bir etkinlik düzenledi. Amacımız inmeye dikkat çekmek ve vatandaşımızın inme konusundaki erken müdahale bilincini, farkındalığı arttırmak. 

ZAMANINDA MÜDAHALE EDEMEDİĞİMİZ İÇİN KAYBEDİYORUZ

Çünkü bizler çok iyi biliyoruz ki inme, ne yazık ki Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu halinde. Binlerce insanımız her geçen gün hastalanıyor ve inme konusundaki bu sayı ne yazık ki her gün artıyor. Ancak daha da kötüsü, bir çoğunu zamanında müdahale edilemediği için kaybediyor olmamız. 

BİLİNÇLİ OLSUN

İstiyoruz ki; vatandaşımız felç, inme konusunda bilinçli ve 4,5 saatlik sürenin öneminin farkında olsun. 4,5 saat içerisinde müracaatta bulunsun ve bizde gereğini yapalım. Çünkü Bursa olarak nitelikli hizmetlere imza atıyoruz ve inme de bunlardan bir tanesi.

SAĞLIK İÇİN HER ŞEY

Yüksek İhtisas Hastanesi’nde bir tane inme merkezimiz var. Ancak onu daha da büyüteceğiz, genişleteceğiz ve uluslar arası seviyeye çıkaracağız. Ama yetmez! Yeni açılacak Şehir Hastanesi’nde de ikincisini kuracağız. Ayrıca Uludağ Üniversitesi’nde olanı da büyüteceğiz. 

KİMSE MAĞDUR OLMASIN

Tüm bunları hiçbir vatandaşımız tedaviden dolayı, gecikmesinden dolay mağdur olmasın diye yapacağız. Yeter ki vatandaşımız farkında olsun, zamanında ulaşabilsin ki bizde zamanında müdahale edebilelim. Vatandaştan beklentimiz felç konusunda dikkatli olmaları, zamanında sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri.  

TEK AMACIMIZ BU!

Biz de sağlık yöneticileri olarak bu hastalarımıza en etkin bir biçimde ve uluslararası klinik kaliteye dayalı standartta hizmet vermek istiyoruz. Tek amacımız bu.     

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, İl Başkanı Ayhan Salman TOFAŞ Salonun'daki etkinliğe destek verdi.