İhracatçılarımızın yurt dışında daha kolay açılabilmesi amacıyla ekonomi bakanlığına bağlı olarak para kredi koordinasyon kurulunca çeşitli destekler verilmektedir. Bu desteklerle KOBİ’lerimizin yurt dışında açılmaları desteklenmektedir.

Yurt dışı desteklerinin en önemlisi ‘YURT DIŞI PAZAR ARAŞTIRMASI’ desteğidir. Bu destek kapsamında yurt dışına giden şirketlere yüzde 70 oranında ve yurt dışı pazar araştırması gezisi başına 5.000 ABD doları ile desteklenmektedir. Yurt dışı pazar araştırması gezisi sırasında en fazla iki şirket çalışanının giderleri desteklenmektedir.

Desteklerde kişi başı günlük 150 dolar kadar konaklama giderleri karşılanmaktadır. Bu masraflar maksimum olup konaklama giderleri 200 dolar olsa bile sadece 150 dolarlık kısmı karşılanmaktadır. Ulaşım giderleri olarak uluslar arası ve şehirler arası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs biletleri ile günlük 50 dolar kadar olan şahsi paralar karşılanmaktadır. Ancak gidilen ülkede her gün bir resmi görüşmenin yapılmış olması gerekir. Görüşme yapılmaz ise kişiler destekten yararlanamaz.

Bir yıl içinde en fazla 10 gezi için destek verilir. Bu gezilerde sadece bir ülke ile sınırlı kalmayıp bir gezide üç ülke gezme hakkı vardır. Bu açıdan baktığımızda bir yılda otuz ülke gezme hakkımız olmuş olur, bu durum ise bir şirket için çok iyi bir fırsattır.

Bir yıl içinde aynı ülkeye en fazla 2 kez gidildiğinde de destek sağlanır. Ayrıca yurt dışına pazar araştırması için gidildiği zamanlarda fuarlarda fuara stant ile katıldığı tespit edilen firmalara destek sağlanmaz.

Bu çerçevede sürekli olarak ticaret toplantıları düzenlenmektedir. Yakın zamanda son olarak Bulgaristan’da Ticaret Müşavirliğimizin koordinesinde Sofya’da 30 Haziran 2017 tarihinde yatırım ve ticaret imkanları toplantısı düzenlenmiş bu toplantıya toplamda 140 üzerinde firma ve yetkilisi katılmıştır. Toplantıya ayrıca Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı, Sofya Ticaret Müşavirimiz Bulgaristan Yatırımlar Ajansı Müdürü ile Bulgaristan Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fikret İNCE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı ve Sofya Büyükelçimiz Sayın Süleyman Gökçe’de Toplantıda söz alarak konuşmalar yapmıştır.

Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksander Malome, Sofya Ticaret Müşavirimiz Süleyman Gökçe toplantıda konuşarak belli başlı şu konulara değinmişlerdir.

   -Bulgaristan’daki düşük işgücü maliyeti

   -Bulgaristan’daki vergi muafiyetleri (düşük vergi oranları)

   -Bulgaristan’a Avrupa Birliğince sağlanan yatırımlar için sağlanan yardımlar

    -Kırcaali bölgesinde kurulacak olan yeni sanayi bölgesindeki arazi yatırımlarında sağlanan yardımlar

   -İki ülke arasındaki ticaret artış hızının dünya ortalamasının üzerinde olduğu belirtilmiştir.

   -Bulgaristan ve Türkiye’nin birbirleri için Avrupa ve Asya’ya açılan kapılar olduğu 2017 yılı sonunda yıllık ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşacağı hedeflenmiştir.

SGK ve emeklilik gibi konularda yaşadığınız sıkıntıları ve merak ettiğiniz konuları bize iletin yanıtlayalım