Bu gece ilk teravih namazını kılacağız ve ilk sahurumuza kalkacağız. Esirgeyen ve bağışlayan Yüce Allah’ın bize lütfettiği nimetlerden biri olan Ramazan-ı Şerif ayına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir kez daha bu mübarek aya kavuşmayı bizlere nasip ettiği için O’na şükrediyoruz, hamt ediyoruz. Ramazan ayı, hakla batılın, hidayetle sapıklığın, iyilikle kötülüğün birbirinden ayırt edildiği aydır. Çünkü O hidayet kaynağı olan Kur’an’ın indirildiği aydır.

Ramazan ayı, İslam cemiyetinde sosyal adaletin tatbik edildiği önemli bir ay kabul edilmiştir. Ramazanda zenginin karnı fakirin karnından, mahrumun ağzı müreffeh bir hayat sürenin ağzından farklı değildir. Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden, hastalıklardan temizlenebileceğimiz bir aydır. Biz bu ayda yemek-içmek gibi tabii ve meşru arzularımızla mücadele ederiz ki günah ve yasak zevklerimizi terk etme iradesini kazanabilelim. Ramazan ayı, insani duygularımızın kuvvetleneceği, hislerimizin inceleceği, şuurumuzun derinleşeceği bir terbiye ayıdır

Ramazan ayı, “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azat” olan, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni içinde barındıran mübarek bir aydır. Ramazan, Yüce Allah’a layıkıyla kulluk yapmaya çalışanlara, iyilik ve hayırlarda yarışanlara sevap ve mükâfatlarının bol bol verildiği bereketli bir hasat mevsimidir. Ramazan ayı Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ifadeleriyle: “Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu bir aydır.” (Tac Terc. 2, 74)

Ramazan ayı; Kur’an ayıdır, çünkü insanları karanlıktan aydınlığa çıkaran, en doğru yola ileten ilahî kelam olan Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir. Nitekim Yüce Allah; “Ramazan ayı; insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır” (Bakara, 2/185) buyurmaktadır.

Ramazan ayı, aynı zamanda oruç ayıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler, sizden evvelki ümmetlere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Ta ki günahlardan korunasınız” (Bakara, 2/183) buyrularak, kötülüklerden sakınma sebebi olarak gösterilen ve İslam’ın beş temel esasından biri olan oruç ibadeti bu ayda yerine getirilmektedir.

Yine bu ayda kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleler, verilen fitre ve zekâtlar, ibadet şevk ve heyecanıyla ifa edilen iftar ve sahurlar biz mü’minler için birer rahmet, bereket ve ecir vesilesidir. Yüce Allah’ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı, ilâhî mağfiretin âlemi çepeçevre kuşattığı Ramazan ayı mü’minler için bağışlanma ve günahlardan arınma ayıdır.

Kısaca; Ramazan ayı; kulluk bilincini tazeleme, unutulan manevî değerleri ve ahlâkî güzellikleri yeniden hatırlamak ve hayata geçirmek için bulunmaz bir fırsattır. 

Bu vesile ile bütün din kardeşlerimizin mübarek Ramazan-ı Şerif ayını tebrik ediyor; Ülkemiz ve tüm İslam âlemi için kardeşlik, birlik-beraberlik ve huzura vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.