Ülkemizin emeklilik açısından en önemli sorunlarından bir tanesi de hizmet çakışmalarıdır. Bu sorun özellikle belirli bir yaşa gelip de emekli olmak isteyenlerin karşısına çıkmaktadır.

Bu sorunlar karşısında yasa çok defalar kanunlarla değiştirilmiştir. En önemli değişiklik 5510 sayılı kanun ile yapılmış sonrasında da 1 Mart 2011’de 6111 sayılı kanunun 31.maddesinde yapılan değişiklikle son halini almıştır. Tarım bağ-kurunda ise 2013 yılında düzenlemeler yapılmıştır. Önemli kanun maddelerini aşağıda sıralamaya çalışacağız.

  • 1 Mart 2011 ‘de 4b statüsündeki esnaf, muhtar ve şirket ortakları yapılan düzenleme ile şirket ortaklığı devam ederken 4a statüsündeki çalışmalarına izin verilmiştir.
  • 4b statüsünde olan birisi dilekçe vermesi halinde ise aynı anda 4a statüsünde sigortalı olsa bile 4b bağ-kur primini de ödeyebilir. 4b statüsündeki muhtarlarda istemeleri halinde 4a statüsünde sigortalı olarak çalışabilirler
  • Kendi iş yerinden sigortalı olarak bildirilenlerin çalışmaları hizmet çakışmasına girer ve ödenen uzun vadeli sigorta primleri, genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası primleri 4b prim borcuna aktarılarak mahsup edilir.
  • Hizmet çakışmalarında 4c emekli sandığı varsa bu çalışmalar 4a ve 4b hizmetinin önüne geçmektedir. 4b-4a arasında çakışma varsa 4a hizmeti öne geçmektedir.
  • 03.2011 ‘den önce başlayan hizmetlerde ise önce başlayan sigortalılık devam eder. Bu tarihten sonraki SSK’lı çalışması olduysa önce gelen 4b bağ-kur sigortalılığı bitmiş yerine 4a sigortalılığı başlamıştır.
  • 10.2008 tarihinden önce kendi işyerinden sigortalı olan kişiler de ise farklı olarak kendi 4a hizmetleri kesintiye uğrayana kadar 4b statüsünden bağ-kurlu sayılmazlar ve bu çalışmaları hizmet çakışması sayılmaz.
  • 10.2008 tarihinden sonra ise şirket ortakları 4b kaydından önce kendi şirketlerinden sigortalı olup daha sonra şirket ortaklığına girmekteydiler 5510 sayılı kanun ile bununda önüne geçilmiş şirket ortaklarının devam eden yani süre gelen sigortalılık ilkesinden yararlandırma şansının kaldırmışlardır.
  • İsteğe bağlı 4b statüsünde prim ödeyen birisi aynı anda 4a statüsünde çalışmaya başlaması durumunda baskın sigortalılık ilkesi gereği 4a çalışmaları göz önüne alınacaktır.