Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlıyorum! Zirâ; dinimizin en güzel prensiplerinden birisi de her işe besmele ile başlamaktır. Besmele, yani "Bismillâhirrahmanirrahim" ifadesi, “işime, sözüme Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlıyorum” demektir.

Yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim, surelere besmele ile başlar. İlk nazil olan ayette “Yaratan Rabbinin adıyla oku”(Alak 96/1) buyurulur. Bu da bizim sözlerimize ve işlerimize besmele ile başlamamız gerektiğine işaret eder. Yine Yüce Kitabımızda besmeleye, onun önemine ve taşıdığı anlamlara dair çok güzel örnekler vardır. Nuh Peygamber (a.s), kendisine iman edenleri, tufandan kurtarmak için, gemiye besmele ile çağırmış ve şöyle demiştir: “Binin ona. Onun yüzüp gitmesi de durması da Allah’ın adıyladır. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Hud 11/41)

Süleyman Peygamber (a.s), Sebe kraliçesine yazdığı mektubuna besmele ile başlamıştır. Mektubu okuyan kraliçe şöyle demiştir: “Ey ileri gelenler! Bana çok önemli bir mektup gönderildi. Mektup, Süleyman’dan gelmiştir. O, Bismillâhirrahmânirrahîm diye başlamakta ve içinde, ‘Bana karşı büyüklük taslamayın, teslimiyet göstererek bana gelin’ denilmektedir.” (Neml.27. 29-30-31)

Her sözüne ve her işine besmele ile başlamayı kendisine şiar edinmiş olan Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de, “Besmele ile başlanmayan her söz ya da önemli iş sonuçsuz kalır”(AhmedB.Hanbel II,360)buyurmuştur. O, bu sözüyle besmelenin önemine, bereketine vurgu yapmış ve bizleri besmeleyi çokça söylemeye teşvik etmiştir.

Besmele, her şeyden önce Allah’ın varlığına ve birliğine imanın samimi ifadesidir. Besmele, Allah’ın bizleri her anımızda ve her işimizde murakabe ettiği bilinci ile yaşamaktır. Besmele, Yüce Rabbimizin bize şah damarımızdan daha yakın olduğunun şuurunda olmaktır. Besmele, Allah’a güvenmenin, teslimiyetin, O’nun engin rahmeti ve merhametine sığınmanın adıdır.

Besmele, kuru bir ağız alışkanlığının ötesinde her ânımız ve her amelimizin özüne giydirdiğimiz ihlas ve samimiyet elbisesidir.

Besmele Allah’a karşı sorumluluk bilinci ile hareket etmenin başlangıcıdır. Besmele, Allah’ı görüyormuşçasına yaşamanın, O’nun rızasını aramanın, Peygamber (s.a.s)’in yolunda olmanın, iyiyi ve bereketi aramanın sembolüdür. Besmele, günlük hayatın sıkıntılarıyla bunalan gönüllerimize bir teselli, günahlara karşı bir kalkandır. İşte bu yüzdendir ki mümin, bütün işlerine Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlar. Bu ise bir mü’min için tarifsiz bir huzur ve bereket kaynağıdır.

O halde, bizler de otururken, kalkarken, evimize girip çıkarken, aracımıza binip inerken, işimize başlarken, uyurken ve uyanınca, kısacası hayatımızın her anında besmele çekelim. Böylece zihnimizi, gönlümüzü, düşüncemizi ve bütün işlerimizi besmele ile tezyin edelim. Ömrümüzü besmele ile bereketlendirelim.

Efendimiz (s.a.s), “Allah’ım senin isminle yaşar, senin isminle ölürüm” (Müslim,zikir 59) derdi ve besmeleyi dilinden hiç düşürmezdi.