Önce bu rahatsızlık nedir onu açıklayalım.

Fibromiyalji sendromu, uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Özellikle vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet ile kendini belli eder.

Bu durum aslında kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ama bazı zamanlar öyle şiddetli ağrılar yaparki gecenin bir yarısı uykunuzdan uyanır kendinizi rahatlatmaya çalışırsınız.

DİĞER BELİRTİLERİ

Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak.

Ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissetmek.

El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma

Çarpıntı

Egzersize karşı dirençsizlik

Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri

Depresyon hali

Hafıza problemleri

Gün boyunca yorgunluk hissi

Dinlenemeden uyanmış olma hissi

Uyku kalitesinde azalma

Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu

Kişiye göre değişen ödem hassasiyeti

Hastaların yüzde 30-50’si eklem hipermobilitesine sahiptir.

İYİLEŞTİRME İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Fibromiyalji hastalarının ilaç tedavisine ek olarak günlük hayatlarında da birtakım değişiklikler yapması gerekmektedir. Stresten arındırılmış, düzenli bir yaşam, dengeli beslenme ve düzenli uyku tedavinin en önemli noktalarıdır. Vücut dinlenemediği sürece kişi, günlük yaşamda karşılaştığı en ufak bir olaya bile aşırı tepki verecektir. Antidepresanlar hem uykunun düzenlenmesi, uyku derinliğinin arttırılması, hem de santral ağrı kesici etkileri nedeniyle tercih edilir. Son yıllarda nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ilaçların da yararlı olduğu gösterilmiştir. Hassas noktaların lokal enjeksiyonu seçilmiş olgularda etkili bulunmuştur. Hastalara, kendilerine ve sağlıklarına daha fazla zaman ayırmaları, yoğun çalışma sırasında sık sık ara vermeleri, düzenli egzersiz yapmaları, uyku düzenlerine özen göstermeleri önerilir.

Bölgesel enjeksiyonlar, ozon tedavisi, elektroterapiuygulamaları (Tens, Ultrason Tedavisi, Enterfrensiyel Akımlar, Biofeedback, Hvgs), sıcaklık ajanları, doku masajı, klasik masaj, germe gevşeme eğitimleri, Prp (Trombositten Zengin Plazma), Nöralterapi, Proloterapi, Manipülasyon gibi yöntemler de fibromiyaljinin iyileştirilmesinde önemlidir.

Sağlıkla kalın!