Ulaş Girgin

Evde ekmek yapmak isteyenler bu haberde toplanıyor Evde ekmek yapmak isteyenler bu haberde toplanıyor

İspanya’nın Valensiya şehrinde düzenlenen tören ile açıklanan Dünyanın En İyi 50 Restoranı, 1100’e yakın uluslararası restoran uzmanının deneyimleri doğrultusunda restoranlara verdikleri oylar ile belirlendi.

restaurante-central-lima-peru-capa-01

Bu yılki listenin lideri Peru’nun başkenti Lima’da bulunan ‘Central’ restoranı oldu. Bu restoran, kullanılan malzemeler ve kendine özgü sunum yöntemleri ile misafirlerine Peru yemek kültüründe çıkılacak bir yeme deneyimi vadediyor. Central’ın şefi olan Virgilio Martinez’in yaşadığı en büyük gurur ise ilk kez bir Güney Amerika restoranının bu listenin zirvesinde yer alıyor oluşu.

Central-Restaurant-Lima-Virgilio

Ayrıca Peru’nun başkenti Lima, listeye damgasını vurarak şehirde bulunan 4 restoranı en iyi 50’nin içine girmeyi başardı. Lima’da bulunan Central listenin zirvesinde yer alırken, Maido altıncı, Kjolle yirmi sekizinci, Mayta ise kırk yedinci oldu.

Peru listeyi nasıl egale etti?

Daha önceki oylamalarda bırakalım Peru’yu Güney Amerika’dan hiçbir restoran ilk 50 içinde yer alamazken nasıl oldu da Peru listede 4 restoranı ile yer buldu? Yemek tutkunlarının aklını kurcalayan bu sorunun cevabı ise ülkenin doğal kaynaklarından geçiyor.

pexels-photo-842142

Son yıllarda küresel olarak sağlıklı beslenme trendinin yaygınlaşmasıyla Peru’da yetişen sebze ve meyvelere rağbet arttı. Bu da Peru’nun dünya yemek endüstrisinin üst sıralarına hızlı bir giriş yapmasına neden oldu. Ayrıca Peru mutfağına sağlıklı beslenme trendi ile gözlerini çeviren kişiler bu ülkenin yemek kültürünün çeşitliliğini fark edip dünyanın genelinin Peru mutfağı ile ilgilenmesini sağladı. Peru mutfağı, karşılaştığı ilgi ile popülerleşip sağlıklı ve hafif yemeklerin de gayet lezzetli olabileceklerini dünyadaki vatandaşlara kabul ettirerek listenin zirvesine yerleşti.

Türk restoranları neden ilk 50’de yer alamadı?

Bu sene Türkiye’den herhangi bir restoran listede yer alamadı. Fakat Maksut Akşar’ın şefliğinde ‘Neolokal’ 63’üncü, Fatih Tutak’ın şefi olduğu ‘TURK’ ise 66’ncı sırada yer aldı.

Fatih+in+Kitchen+2-2

Türkiye’nin ilk 50’de restoran bulunduramamasının nedenleri konusunda açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Manavgat Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olan Esra Şahin şunları kaydetti, “En İyi 50 Restoran denince, akla çok daha cesur ve yaratıcı mutfaklar geliyor. Dünyadaki beslenme trendlerini takip etmek, bunlara uygun ürünleri sunmak, yenilikçi ve daha da yaratıcı olmak gerekiyor. Bizim restoranlarımız elbette çok iyiler. Fakat yaratıcılık kısmında biraz daha kendimizi ön plana çıkarıp farklılaşmamız gerekiyor. Dünyadaki restoranların çoğuna baktığınız zaman bazı şeylerin çok benzer olduğunu görüyoruz. Birbirinden ilham alan şeyler yapılmaya başlandı. Değerlendiriciler de haliyle farklılıklara bakıyor.”

image-13

Muazzam bir çeşitlilik barındıran Türk mutfağının geleneksel yemeklerine yapılabilecek modern ve yenilikçi dokunuşlar ile sonraki yıllarda Türk restoranları da ilk 50 içinde yer alabilir. Günümüzde bir yemeğin veya restoranın dünya çapında olabilmesi için muhakkak ortaya çıktığı yörenin kendi kültüründen beslenmesi ve bunu modernize edip dünya mutfağına entegre etmesi gerekmektedir. Ayrıca değişen ve gelişen dünyada ortaya çıkan yeni yeme alışkanlıkları takip edilerek Türk kültürünün ögesi olan yemekler yeni alışkanlıklara göre şekillendirilmelidir. 

Editör: Ulas Girgin