SON DAKİKA
Hava Durumu

#mutfak

A Gazete - mutfak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, mutfak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Gastronomi Festivali'ne 500 bin ziyaretçi Haber

Gastronomi Festivali'ne 500 bin ziyaretçi

Bursa’nın zengin mutfak kültürünü kent turizmine kazandırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi yapılan Gastronomi Festivali, Bursa’nın tanıtımına da önemli bir katkı sağladı. 3 günde 500 bini aşkın ziyaretçi geldiği festivalin resmi instagram hesabı 3 günde 482 bin 955 ziyaretçiye ulaştı ve festival boyunca yapılan sosyal medya paylaşımları 20 milyona yakın izlenme aldı. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini vitrine çıkarmak amacıyla bu yıl ‘Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi’ temasıyla ikincisi düzenlenen Gastronomi Festivali, damaklarda unutulmaz tatlar, hafızalarda keyifli anlar bıraktı. Gerek festivalde yerel alan sektör temsilcileri gerekse de 3 gün boyunca eşsiz lezzetlerle buluşan vatandaşların büyük memnuniyetini kazanan 2. Gastronomi Festivali’nin değerlendirme toplantısı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, BTSO, Ticaret Borsası, STK’lar ve katılımcı firma temsilcilerinin da hazır bulunduğu toplantıda hem festivalin çıktıları ele alındı hem de önümüzdeki yıl yapılacak festivalin ana ilkeleri değerlendirildi. Nicelik yerine nitelik Toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önümüzdeki yıl gerçekleşecek Gastronomi Festivali’nde nicelik yerine niteliğe odaklanacaklarını söyledi. Vatandaş ve katılımcılarla yapılan değerlendirme anketinde yüzde 94 memnuniyet oranı yakalandığını ifade eden Başkan Aktaş, “Festivalde 85 ticari firma, 37 üretici kadın kooperatifi, 30 kamu kurumu ve STK’lar olmak üzere toplam 152 katılımcı yer aldı. 39 farklı program gerçekleştirildi ve programlara yerel ve ulusal 150 şef aşçı destek verdi. 3 günde 500 bini aşkın ziyaretçi geldi. Festivalin resmi instagram hesabı olan Gotobursa hesabına erişim 3 günde yüzde 350 artarak 482 bin 955 ziyaretçiye ulaştı. Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan sosyal medya paylaşımları Bursa’mızdan ve ülkemizden 20 milyona yakın izlenme aldı ve gastronomi festivalinin tanıtımına katkı sağladı. 2022 ve 2023 yıllarında düzenlenen ilk iki festivalde ana hedeflerden birisi festivalin tutundurulması ve farkındalığının artırılması oldu.  2024 yılındaki festival için ise hedefimiz daha seçici bir yaklaşımla festival alanındaki firma sayısını sınırlandırmak, nicelik yerine niteliğe odaklanmak olacaktır” diye konuştu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer ise, “Yapılan iş çok güzel. İnanılmaz bir tanıtım var. Bursa özelikle pandemi sonrası bir sanayi şehrinin ötesinde farklı bir şehir olduğunu göstermeye başladı. Bursa yönünü turizm ve kültür şehri olmaya çevirmiş oldu. Önümüzdeki yıl bu festivalin seviyesini biraz daha arttırmamız lazım” dedi. Kaynak: Bülten

Festival 2. gününde de dolu dolu geçti Haber

Festival 2. gününde de dolu dolu geçti

Bursa’nın gastronomi kültürünü ortaya çıkarmak amacıyla zengin içerikle hazırlanan ve Cumhuriyet Caddesi’ndeki renkli kortej ve ardından Merinos Park’taki resmi açılış töreni ile başlayan 2. Bursa Gastronomi Festivali, ikinci gününde de adeta vatandaşların akınına uğradı. ‘Sürdürülebilir Ekonomi ve Yeşil Gastronomi’ ve ‘Geçmişten Gelen Kültür: Mutfak’ panelleri ile başlayan etkinliklerde, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Bursa Aşçılar Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Gelenekten Geleceğe Bursa Mutfağı Liseler Yarışıyor Yemek Yarışması’nda liseli gençler mutfakta hünerlerini sergiledi. Ünlü Şef Esat Özata moderatörlüğünde yapılan Şef Umut Karakuş söyleşisi de alanı dolduran binlerce vatandaş tarafından ilgiyle takip edildi. Tahanlı Pide ve baklava yeme yarışmaları çekişmeli anlara sahne olurken, gün boyu devam eden söyleşiler yemek yarışmaları ve her şeyden öte birbirinden eşsiz lezzetler katılımcılardan büyük ilgi gördü. Bursa 365 gün gastronomi şehri Festival alanını gezen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, festivale katılan tüm paydaşlara, destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Bursa’nın bir tarihi şehri, kültür şehri, medeniyet şehri olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Bursa faklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Özellikle Osmanlı'yı kuran şehir. Anadolu'nun değişik şehirlerinden göç alan bir şehir ve bu Bursa'nın turizmini de gastronomisini de ciddi şekilde etkiliyor. Biz bunu iki yıldır düzenlediğimiz gastronomi festivaliyle daha da geliştiriyoruz. Bu yıl ikincisinde geçen yıla göre daha fazla misafiri ağırlama imkanına sahip olduk. Gerek şehir dışından, gerek yurt dışından katılan misafirlerimizin oluşturduğu bu kalabalıkların şehrimizin cadde ve sokaklarına, gastronomi sektörüne çok ciddi yansıdığına şahit olmaktan dolayı son derece mutluyum. ‘Bursa çok güzel, sen de gelsene dedik’ ve çağrımıza da bütün ülke insanı, hatta yurt dışından bile dostlarımız cevap verdiler. Ve yine Bursa dolu dolu günleri yaşadı. Şimdiden daha üçüncüsünün heyecanıyla alakalı hem katılımcılarımız hem de beraberinde buradan istifade eden insanlar çok meraklılar biliyorum. Tekrar festivalimizin hayırlı uğurlu olması temennisiyle destek veren katkı veren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Ama unutmayın ki Bursa 365 gün gastronomi şehridir. Bursa'nın her lokantasında, restoranımızda rahatlıkla bu lezzetleri tatmanız mümkün” dedi. Kaynak:Bülten

İşte meşhur topik mezesi tarifi! Topik nedir, nasıl yapılır? Haber

İşte meşhur topik mezesi tarifi! Topik nedir, nasıl yapılır?

Ermeni mutfağının gözde lezzetlerinden topik mezesi sosyal medyada tarifi en çok aratılan yemeklerden oldu. Nohut, patates ve tahinin birleşiminden oluşan topik lezzetiyle dillerden düşmeyen bir meze. İşte topik tarifinin ayrıntıları… İŞTE TOPİK TARİFİ MALZEMELER 1 su bardağı dolusu tahin 1 su bardağı haşlanmış nohut 2 orta boy haşlanmış patates 1 çorba kaşığı kuş üzümü 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık 5 orta boy kuru soğan (piyazlık) 2 çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı yenibahar YAPILIŞI Piyaz şeklinde doğradığınız 5 orta boy kuru soğanı bir tavaya koyarak üzerine göz kararı tuz ve şeker ilave edin. Rengi dönene kadar kavrulan soğanların sonrasında 1 çorba kaşığı kuş üzümünü ve 1 çorba kaşığı dolmalık fıstığı ekleyip su ekleyerek haşlayın. Soğanlar piştikten sonra 1 su bardağı tahinin yarısını üzerine ekleyerek tavayı ocaktan alın. Kabukları soyulmuş haşlanmış nohutların üzerine patates ekleyerek püre haline gelene kadar blenderda işleyin. Kalan yarım bardak tahini ve tuzu da ekleyerek harcınızı tamamlayın. Harcı parçalara ayırın ve streç filmi iki kat olacak şekilde tezgahınıza serin. Parçalara ayrılan harcı avucunuzda açarak içerisine soğanlı harçtan ekleyin. Streç film yardımıyla bütünleştirerek top haline getirdiğiniz topik mezenizin üzerine limon suyu ve tarçın ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz. Kaynak: Haber Merkezi

Bursa Kebabı dünyanın zirvesinde! Haber

Bursa Kebabı dünyanın zirvesinde!

Ulaş Girgin Yemek eleştirmenlerinin incelemeleri içeren, popüler ve geleneksel yemekler hakkında araştırma yapılmış makaleleri bir araya getiren ve geleneksel yemekler hakkında deneyimsel bir çevrimiçi seyahat rehberi sunan dünyaca ünlü yemek kültürü sitesi Taste Atlas, dünyanın en iyi kuzu etli yemeklerini sıraladı. Birçok ülkeden 50 ürünün bulunduğu listeye Türkiye damgasını vurdu. Bursa Kebabı liste başında 50 farklı yemeğin bulunduğu en iyi kuzu eti yemekleri listesinde Bursa Kebabı 5 üzerinden 4,7 puan ile lider konumda bulunurken ilk 5’te Türkiye’den 3 yemek yer aldı. Cağ kebabı ikinci, döner kebap beşinci sırada yer aldı. 50 yemeğin 10’u Türkiye’den Listeye 10 kendine has kuzu eti içeren yemek ile giren Türkiye, bu alandaki başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu. Listenin 4’te birini yemekleriyle kaplayan ülkemizden Adana kebap altıncı, Hünkar Beğendi on altıncı, çöp şiş on yedinci, alinazik yirmi beşinci, beyti yirmi yedinci, İslim Kebabı kırk beşinci, kadınbudu köfte ise ellinci oldu.   Evde Bursa Kebabı nasıl yapılır? İnce ince doğranmış kuzu etleri derin bir kasede tercihe göre baharatlar ve zeytinyağı ile karıştırılıp 1 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Tercihe bağlı olarak tırnak pide, ekmek, veya ev yapımı pide küp küp doğranıp hafif kızarana kadar fırında bekletilir. Uygun bir tavaya domates salçası, biber salçası ve biraz su koyulup kısık ateşte pişirilerek yemeğin sosu hazırlanır. 1 saat bekletilmiş olan etler kısık ateşte kızartılır. Fırında hafif kızarmış olan pideler tabağın tabanına, kuzu etleri de pidenin üzerine dizilir. Hazırlanmış olan sos etlerin üzere dökülür ve tabağın kenarına yoğurt ilave edilir. Tercihen dilimlenmiş domates ve közlenmiş biber de tabağın kenarına eklenebilir. Son olarak tavada kızdırılmış tereyağı etlerin üzerine döküldüğünde Bursa Kebabı hazır hale gelecektir.

Bizde pişer komşuya da düşer Haber

Bizde pişer komşuya da düşer

Ulaş Girgin Eski tarihlerden bu yana aynı coğrafyada ortak bir kültür büyüten iki ülke Türkiye ve Yunanistan, Ege coğrafyasının verimli toprakları ve denizinin çeşitliliği sayesinde, yemek kültürlerini aralarındaki fikir alışverişi ile zenginleştirmiş, benzer yemeklere getirdikleri farklı dokunuşlarla da imza ürünler ortaya koyarak ege coğrafyasında adeta bir lezzet müzesi inşa etmişlerdir. İşte bu farklı dokunuşlarla kimlik bulmuş ortak kültür ögesi yemeklerden öne çıkanları… Cacık / Tzatziki Ege Denizi’nin iki farklı yakasında da soğuk soğuk yenen bu güzel yemek eşlikçisi, ismi gibi iki farklı coğrafyada da çok benzer. Aynı malzemeler kullanılarak yapılan bu iki eşlikçinin farkı kıvamında. Türkiye’de cacık daha sıvı tercih edilirken Yunanların tzatziki’si süzme yoğurt kıvamında tercih ediliyor. Yaprak Sarma / Dolmadakia Dilimizde anlam bakımından karşılığı olan dolma kelimesi tahmin edileceği üzere Türkçe kökenli. Yunanistan’ın dolmadakia’sı Türkiye’de yapılan yaprak sarma ile içerik ve tat bakımından aynı. Dolma kelimesinin sonundaki kia eki ise Yunanca’da küçük anlamına gelmekte. Musakka / Mousakka İsim benzerliği yine bir hayli fazla olsa da iki ülke bu yemeği biraz farklı yapıyor. Ege Denizi’nin Türk tarafında bu yemek kıyma ve patlıcan ile yapılırken. Yunan tarafı kıyma yerine kuzu eti de kullanabiliyor ve lazanya gibi kat kat tercih ediyor. Ayrıca en üst kısımda da beşamel kullanılıyor. Kalamar tava / Kalamarakia Ege Denizi’nin verimliliğinden yararlanılan bu iki yemek de isimlerinde olduğu kadar birbirine benzer. Kalamarakia ve kalamar tava, ikisi de derin yağda kızartılan kalamardan yapılan yemekler olup tarator sos eşliğinder servis edilmektedir.  Kokoreç / Kokoretsi Son zamanlarda ülke gündeminde yer etmiş tartışmalardan biri, bir yemek web sitesinin yaptığı oylamada kokoretsi isimli Yunan yemeğinin kokoreçin önüne geçmesi oldu. Türkiye’de birçok kişi kokoreçin Yunanistan tarafından çalındığını savundu fakat bu iki yemek arasında bazı farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Bildiğimiz kokoreçte sadece bağırsak kullanılırken kokoretsi’de böbrek ve ciğer gibi sakatatlar ve ekmek içi kullanıldığı dikkat çekti. İki ülke arasında bu ve bunlar gibi birçok yemeğin kime ait olduğu konusunda tartışmalar yaşansa da son noktada adil olmak gerektiği, iki tarafın da ortak kültür içinde gelişmiş olan yemeklere farklı dokunuşlar ekleyerek zengin bir ege mutfağı oluşturduğu unutulmamalıdır. Coğrafi ve tarihi olarak bağlantılı olan kültürler arasında benzer yemeklerin paylaşılması alışılmadık bir durum değildir. Kavga etmek yerine oluşan zengin kültürü birlikte sahiplenmek daha doğru olacaktır.

Dünyanın en iyi 50 restoranı açıklandı. Peki Türkiye listede yer alıyor mu? Haber

Dünyanın en iyi 50 restoranı açıklandı. Peki Türkiye listede yer alıyor mu?

Ulaş Girgin İspanya’nın Valensiya şehrinde düzenlenen tören ile açıklanan Dünyanın En İyi 50 Restoranı, 1100’e yakın uluslararası restoran uzmanının deneyimleri doğrultusunda restoranlara verdikleri oylar ile belirlendi. Bu yılki listenin lideri Peru’nun başkenti Lima’da bulunan ‘Central’ restoranı oldu. Bu restoran, kullanılan malzemeler ve kendine özgü sunum yöntemleri ile misafirlerine Peru yemek kültüründe çıkılacak bir yeme deneyimi vadediyor. Central’ın şefi olan Virgilio Martinez’in yaşadığı en büyük gurur ise ilk kez bir Güney Amerika restoranının bu listenin zirvesinde yer alıyor oluşu. Ayrıca Peru’nun başkenti Lima, listeye damgasını vurarak şehirde bulunan 4 restoranı en iyi 50’nin içine girmeyi başardı. Lima’da bulunan Central listenin zirvesinde yer alırken, Maido altıncı, Kjolle yirmi sekizinci, Mayta ise kırk yedinci oldu. Peru listeyi nasıl egale etti? Daha önceki oylamalarda bırakalım Peru’yu Güney Amerika’dan hiçbir restoran ilk 50 içinde yer alamazken nasıl oldu da Peru listede 4 restoranı ile yer buldu? Yemek tutkunlarının aklını kurcalayan bu sorunun cevabı ise ülkenin doğal kaynaklarından geçiyor. Son yıllarda küresel olarak sağlıklı beslenme trendinin yaygınlaşmasıyla Peru’da yetişen sebze ve meyvelere rağbet arttı. Bu da Peru’nun dünya yemek endüstrisinin üst sıralarına hızlı bir giriş yapmasına neden oldu. Ayrıca Peru mutfağına sağlıklı beslenme trendi ile gözlerini çeviren kişiler bu ülkenin yemek kültürünün çeşitliliğini fark edip dünyanın genelinin Peru mutfağı ile ilgilenmesini sağladı. Peru mutfağı, karşılaştığı ilgi ile popülerleşip sağlıklı ve hafif yemeklerin de gayet lezzetli olabileceklerini dünyadaki vatandaşlara kabul ettirerek listenin zirvesine yerleşti. Türk restoranları neden ilk 50’de yer alamadı? Bu sene Türkiye’den herhangi bir restoran listede yer alamadı. Fakat Maksut Akşar’ın şefliğinde ‘Neolokal’ 63’üncü, Fatih Tutak’ın şefi olduğu ‘TURK’ ise 66’ncı sırada yer aldı. Türkiye’nin ilk 50’de restoran bulunduramamasının nedenleri konusunda açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Manavgat Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olan Esra Şahin şunları kaydetti, “En İyi 50 Restoran denince, akla çok daha cesur ve yaratıcı mutfaklar geliyor. Dünyadaki beslenme trendlerini takip etmek, bunlara uygun ürünleri sunmak, yenilikçi ve daha da yaratıcı olmak gerekiyor. Bizim restoranlarımız elbette çok iyiler. Fakat yaratıcılık kısmında biraz daha kendimizi ön plana çıkarıp farklılaşmamız gerekiyor. Dünyadaki restoranların çoğuna baktığınız zaman bazı şeylerin çok benzer olduğunu görüyoruz. Birbirinden ilham alan şeyler yapılmaya başlandı. Değerlendiriciler de haliyle farklılıklara bakıyor.” Muazzam bir çeşitlilik barındıran Türk mutfağının geleneksel yemeklerine yapılabilecek modern ve yenilikçi dokunuşlar ile sonraki yıllarda Türk restoranları da ilk 50 içinde yer alabilir. Günümüzde bir yemeğin veya restoranın dünya çapında olabilmesi için muhakkak ortaya çıktığı yörenin kendi kültüründen beslenmesi ve bunu modernize edip dünya mutfağına entegre etmesi gerekmektedir. Ayrıca değişen ve gelişen dünyada ortaya çıkan yeni yeme alışkanlıkları takip edilerek Türk kültürünün ögesi olan yemekler yeni alışkanlıklara göre şekillendirilmelidir.

Lezzet Atlası’nda  Türkiye 7. Sırada Haber

Lezzet Atlası’nda Türkiye 7. Sırada

Ulaş Girgin Biliyoruz ki dünya üzerindeki farklı kültüre sahip ülkeler birçok farklı mutfakla karşımıza çıkıyor. Bu geniş lezzet yelpazesinin oluşmasına coğrafi konum, gelenekler, rutin yaşam şekilleri gibi faktörler büyük oranda etki ediyor. Taste Atlas’ın sıralamasında Türkiye’nin 7. Sırda yer bulması bazılarını gururlandırırken bazı kesimler de 7.liği yetersiz buldu. Yemek eleştirmenliğinde saygınlık noktasında hemfikir olduğumuz isim Vedat Milör “Böyle arada restoranlarla ve yemeklerle ilgili saçma sapan listeler gündeme geliyor. Nasıl bir metodoloji izlediği ya da kimin oy verdiği belli değil. Tek fonksiyonu sahip olduğumuz kompleksleri gün yüzüne çıkarmak. Kaale almayın, meşruiyet kazandırmayın bu zırvalara” cümlesi ile tepkisini dile getirdi. Cağ Kebabı ilk 10’da Yelpazesinde 10 binden fazla ürün bulunduran Taste Atlas’ın sıralamasında Cağ Kebabı, en iyi geleneksel yemekler listesinde 9. Sırada yer alarak ilk 10’a girmeyi başardı. İlk 50 ye giren lezzetler arasında ise yine Türk mutfağının gözde yemekleri yer alıyor. Şiş Kebap 14. olurken mantı 22. İskender 39. Döner ise 48. sırada yer buldu. Diğer ülkeler kaçıncı? Sıralamada diğer dikkat çeken ülkelere bakıldığında ise bazı şaşırtıcı sonuçlar karşımıza çıkıyor. Makarna ve pizzalarıyla nam salmış Akdeniz ülkesi İtalya listede başı çekiyor. Birçok benzer lezzetimizin olduğu komşumuz Yunanistan 2. İspanya ise 3. Sırada yer alıyor. İlk 10’a girmesiyle dikkat çeken ülkelerden bir diğeri de Amerika oldu. Birleşik Devletler listede kendisine 8. sırada yer buldu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.