Yeni Anayasa yapılmış, asılması istenenler asılmıştı.
15 Ekim 1961’ de Milletvekili ve Senato seçimleri yapıldı.
Adalet Partisi  çoğunluğu kazanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı’na bağımsız Samsun senatörü Prof.Dr.Ali Fuad Başgil’in seçilmesi muhakkak gibiydi..
Darbeciler bir kere daha harekete geçti; “ 21 Ekim’ de bir protokol imzalayarak, Adalet Partisi iktidara gelir ve  Cumhurbaşkanlığı’na Ali Fuad Başgil aday gösterilirse yine  darbe yapılmasını kararlaştırdılar.
24 Ekim 1961 akşamı bazı subaylar kaldığı otele giderek, Ali Fuad Başgil’ i ölümle tehdit edip, yaka paça yataklı trene bindirip İstanbul’a gönderdiler.
Hoca senatörlükten de istifa ederek, yurt dışına gitti. 25 Ekim 1961  tarihinde meclis bu şartlarda açıldı.
Ali Fuad Başgil’i istifa ettirenler, İsmet Paşa’yı başvekilliğe getirdiler.
Buna rağmen sular durulmamış, daha radikal değişiklikler isteyen genç subayların liderliğine Harp Okulu Kumandanı Kurmay Albay Talât Aydemir gelmişti.
22 Şubat 1962’de Tâlat Aydemir darbeye teşebbüs etti. Ankara’da meclis ve halk bombalanmadı, ama rejim taraftarı Hava Kuvvetleri Kumandan’ı  Org.İrfan Tansel’in emriyle, isyancılara göz dağı vermek için jetler uçmuştu.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda karargâh kuran İsmet Paşa, teslim olmaları kaydıyla af sözü verdi.
O tarihte idam cezası henüz kaldırılmamıştı.
Bu silahlı kalkışmanın cezasının tam karşılığı da asılmaktı..
Ama İsmet Paşa söz vermişti ve bu söz, sıradan bir siyasetçinin değil, millî mücadele kahramanlarından birinin sözüydü.
İsmet Paşa bütün ağırlığını koyarak, meclisten darbeciler için af kanunu çıkardı.
Bir sene sonra, Talât Aydemir ve arkadaşları 21 Mayıs  1963 tarihinde, tekrar darbe teşebbüsünde bulundular; başaracaklarından o kadar emindiler ki, Talât Aydemir’ in eşi, Atatürk Caddesi’nde Kuğulu Park’ın yanındaki meşhur Kuğu Pastanesi’nde ağırladığı arkadaşlarına,” Haftaya sizi Çankaya  Köşkü’ne çaya  bekliyorum “ demişti.
Ankara Radyo evini ele geçirip ihtilâl beyannamesini de okumuşlardı. Çok geçmeden, Mustafakemâlpaşalı bir kurmay yarbay olan Ali Elverdi, tek başına insiyatif kullanarak, radyoyu darbecilerden geri aldı ve meşhur “ Talât’ ın 3.5 askeri “ ile  hükûmet kuvvetlerinin başarısında çok önemli bir rol oynadı..
İsmet Paşa bu sefer söz vermemişti.
Darbeciler yargılandı. Talât Aydemir ve Süvari Binbaşı Fethi Gürcan Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde asıldılar.
Ali Elverdi,  1974 ‘ de, CHP Bursa milletvekili Sadrettin Çanga’ nın vefatı ile boşalan milletvekilliği için yapılan seçime Adalet Partisi adayı olarak katıldı ve seçildi.