Sağlıklı ve formda bir vücuda sahip olmak için dengeli beslenmenin yanında spor alışkanlıklarında ve egzersiz yapma biçimlerinde de bazı değişikliklere gitmek büyük farklar yaratabiliyor. Vücudunuza göre yapabileceğiniz farklı egzersiz rutinleri olabileceği gibi egzersiz yapış biçiminizi sorgulamak da egzersiz konusunda bilinçlenmenizi sağlayabilir.

  1. DOĞRU MÜZİKLE EGZERSİZ

Antrenman sırasında dinlediğiniz müzik türü antrenman temponuzu önemli şekilde etkiliyor. Yavaş tempolu müzikler daha yavaş hareket etmenizi gerektiren pilates ve yoga gibi egzersizlerde uygun olurken spinning ve aerobikte ise yüksek tempolu müzikler seçmek kendinizi antrenmana kaptırmanız açısından faydalı sonuçlar sağlıyor.

  1. SPOR PARTNERİ EDİNİN

Egzersizi yalnız yapmak yerine bir spor partneri ile yapanlar hem egzersize daha çok motive olabiliyor hem de daha zevkli zaman geçiriyor. Spor partneri ile spor yapanlar ayrıca egzersiz sürelerini daha uzun tuttuğu için daha fazla kalori yakabiliyor.

  1. AĞIRLIK KALDIRMAKTAN KORKMAYIN

Antrenman programınıza mutlaka ağırlık kaldırmayı da ekleyin. Kas oranınızı artırmak vücudunuzun daha fit ve sağlıklı görünmesi ile doğru orantılı.

  1. KARDİYOYU ÖNEMSEYİN

Vücudun sıkılaşmasını sağlayan kardiyo egzersizlerini antrenmanlarınıza ekleyin. Haftada en az üç gün kardiyo antrenmanı yaparak istediğiniz form grafiğini yakalamanız mümkün.

  1. DİNLENMEYİ İHMAL ETMEYİN

Fazla spor yapmak kaslarınızı yorar ve antrenmanlarınızın etkisini düşürür. Antrenmanlarınızı verimli hale getirmenin yolu daha çok çalışmak değil dinlenme süreleri de belirleyerek kaslardan maksimum fayda sağlayacak şekilde bir program uygulamaktır.

Daha fazla motivasyon

1 – BAŞARMA SEBEPLERİNİZ OLSUN

‘Kişisel pozitif sebepleriniz’ başarınızın hem fiziksel hem de zihinsel temelini oluşturuyor: Hedeflerinizin ve beklentilerinizin hevesini asla kırmayacak güçlü sebepler. Elbette motivasyon bireysel bir şeydir, kişiye göre değişir fakat burada size daha önce başkalarını motive ederek başarıya götüren birkaç güçlü sebebi paylaşmak istiyorum. Başkalarına örnek olabilecek bir hedef planı, ailenizi ve sevdiklerinizi gururlandırma şevki, kısa ve uzun vadeli hedefler koyarak bu hedeflere tümüyle inanma ve de en önemlisi yaptıklarınızı tutkuyla besleme. Kimi zaman hedeften şaşmadan veya tökezlemeden ilerlemek zor olabiliyor ancak eğer hedefleriniz için bulduğunuz sebepleri sağlam bir kasnağa oturtur ve bunları elde etmek için uyguladığınız hareketleri hırsla yaparsanız bu süreçte daha çok keyif alacak, hedeflerinize ulaşacak ve hayallerinizi gerçekleştirmiş olacaksınız.

2 – FITNESS VE ANTRENMANI “ÖDÜL” OLARAK GÖRÜN

İnsanların çoğu antrenmanı bir tür yük olarak görürler. Ancak unutmamaları gereken bir şey var: Antrenman yapmak, daha sağlıklı, fit, güçlü ve daha özgüvenli olmaya giden yolda kilit noktadadır. Bu tür bir “hareketlilik” elbette yük değil avantaj olarak görülmelidir.

Benim size tavsiyem, antrenmanı hayatınızın bir parçası haline getirdikten sonra size sağladığı faydaları asla aklınızdan çıkarmayarak geri dönmemeniz. Kendinize şunu yineleyin: Antrenman bir ödüldür, yük değil! Olumlu düşünmek ilerlemeyi, ilerleme ise olumlu düşünmeyi doğurur. Böyle devam ettikçe de zihin ve beden dayanışmasının meyvelerini daha kolay toplarsınız.

3- YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Olay fitness hedeflerine geldiğinde süreci sabote eden başlıca etmenlerden bir tanesi de kötü beslenme düzeni oluyor. Çoğumuz kötü bir beslenme düzeninden çok daha katı bir düzene geçiş yapıyoruz. Bu konuda size tavsiyem beslenme düzeninizi “temize” çıkarmak ve bunu yaparken çok basit bir yol izlemek. Dışarıda ya da daha kötüsü fast-food restoranlarında yemek yerine, yemeğinizi evde kendiniz hazırlayın. Bu sayede yalnızca paradan tasarruf edip daha kaliteli yiyeceklerle beslenmeyecek, aynı zamanda ne yediğinizi artık siz kontrol ettiğinizden daha yağsız bir vücuda kavuşacaksınız. Fast-food gıdalara veda ettikten birkaç hafta sonra da, hedeflerinize daha uygun ve nispeten daha katı bir beslenme düzenine geçin.