Ulaş Girgin

Dünyanın, temizliği, kıyısal alan güzelliği ve biyolojik çeşitliliği ile en çok tercih edilen denizlerinden biri olan Akdeniz’de aşırı avcılık, turizm ve insan yerleşimi sebepli kıyısal habitatların tahribi bölgeyi ve bu bölgede yaşayan canlıları yok ediyor. Akdeniz’deki balık stoklarının yüzde 86’sı tamamen tükenmiş halde. Ağırlıklı şekilde Kuzey Akdeniz kıyılarının çok önemli sorunlarından biri de turizm ve insan yerleşimi amacıyla doğal alanların tahrip edilip yapılaşmaya açılması.

Bursa Hayvanat Bahçesi’nde penguen ailesine 2 yeni üye Bursa Hayvanat Bahçesi’nde penguen ailesine 2 yeni üye

genel5

Kıyısal alanların yapılaşmaya açılıyor oluşu bölgedeki doğal alanları tahrip etmenin yanında Akdeniz’in en önemli problemlerinden biri haline gelen biyolojik çeşitliliği de olumsuz etkiliyor. Yapılaşma ve şehirleşme birçok canlının hayatını tehlikeye atıyor. Nesli tükenmekte olan türlerden Akdeniz fokları bu durumdan en çok etkilenen canlıların başında geliyor.

20847 (1)

Ayrıca deniz ticaretinin de yoğun olarak yapıldığı Akdeniz’de gemi trafiği kaynaklı atıklar ve ses kirliliği de doğal yaşamı son derece olumsuz etkiliyor. Buna benzer şekilde kıyılardaki yapılaşma kaynaklı atık su ve katı atık kirliliği su kalitesini ve ekosistemi tamamen bozuyor.

orkinos

İklim değişikliğinin beraberinde

İklim değişikliği ile sıcaklığın artması deniz sıcaklıklarını da etkiliyor ve Kızıldeniz kökenli balık türleri Akdeniz’e göç ediyor. Artan deniz suyu sıcaklıkları Akdeniz’e göç eden balık türlerinin yerel türlere baskın gelmesine yol açıyor. Özellikle uzun dikenli deniz kestanesi gibi canlılar ekosistemi tamamen değiştiriyor.

Kaputaş-scaled

Bu gibi sebeplerle gün geçtikçe özgünlüğünü kaybedip yok olan Akdeniz’deki doğal yaşamı korumak ve yeniden hareketlendirmek amacıyla iklim değişikliği konusunda bilinçlenip bireysel sorumluluklar yerine getirilmeli, bireyden topluma bir mücadele ile Akdeniz’in biyoçeşitliliği çok geçmeden kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca kıyı bölgelerinde aşırı yapılaşmaların önüne geçilmeli, ticari ve turistik deniz trafiği, denizdeki canlı yaşamına uygun şekilde düzenlenmelidir.  

Editör: Ulas Girgin