Gökhan Şenyavaş / Mert Şafak

Gündüzleri sıcaktan hareket edemediğimiz, geceleri nemden uyuyamadığımız bugünlerde hepimiz serinlemenin yollarını arıyoruz. Artan sıcaklıkların aşırı nemle buluşması sonucunda günlerimiz kabusa dönüşüyor. Evimizde klima gibi bir imkan yoksa da serinlemenin bazı yolları mevcut. Biz de sizler için bu sıcak yaz günlerini biraz daha çekilebilir hale getirmek için serinlemenin bazı yöntemlerini listeledik.

perdeoutlet-perde-aksesuarlari-ve-isimleri-nelerdir-11

Perdeleri ve güneşlikleri kapatın

Perdelerinizi ve güneşliğinizi kapatarak sıcak havanın evinize girmesini büyük oranda azaltabilirsiniz. Özellikle güneşin olduğu cephedeki perdelerinizi kapatarak, onu maksimum şekilde engelleyebilir ve evinizi serin tutabilirsiniz.

tasarruflu-led-isik

Ampulünüzü değiştirin

Işıklarınızı gerekmedikçe yakmayın ve standart ampuller yerine floresan ampuller kullanın. Çünkü floresan ampuller standart ampullere göre çok daha az ısı üretir.

man-cools-off-ice-with-fan-668x344

Vantilatörden en iyi şekilde faydalanın

Vantilatör serinlemek için kullanılan en yaygın araçlardan biridir. Vantilatörün önüne koyacağınız bir kase buz ile vantilatörden çok daha etkili bir şekilde faydalanabilirsiniz. Vantilatörün önündeki buzlar eridikçe odanız daha serin hale gelecektir.

yaz-sicaginda-klimasiz-cabucak-serinlemenin-12-basit-yolu-3-Y82SCinA

Kendine soğuk su püskürt

Termal dengeleme olarak adlandırılan bu eylemle, kendinize soğuk su püskürterek biraz da olsa serinleyebilirsiniz.

man-in-cold-shower-full-width-people

Soğuk duş al

Serinlemek için en etkili yöntemlerden biri de kuşkusuz soğuk bir duş almaktır. Vücudunuzu hızlıca soğutacak bu yöntemin yanı sıra bileklerinizi soğuk su ile ovalamak da faydalı olacaktır.

1010546_1920x1080

Acı yiyecekler tüketin

Evet yanlış görmediniz acı yiyecekler tüketerek kısa süreliğine de olsa serinleyebilirsiniz. Özellikle sıcak iklimlerdeki ülkelerde acı yiyeceklerin bu kadar çok tüketilme sebeplerinden birisi de budur. Acı bir biber yerseniz terlemenize sebep olacaktır ve terleme yoluyla serinlemenizi sağlayacaktır.

’Market kirlenmesin’ diye ayaklarına poşet giydi ’Market kirlenmesin’ diye ayaklarına poşet giydi

meyvesebze-min

Bol bol meyve sebze tüketin

Sıcak havalarda yağlı ve sindirilmesi zor yiyecekler yerine sebze meyve tüketerek serin kalabilirsiniz.

_124349139_gettyimages-494324281

Soğuk çarşaflar kullanın

Nemli ve sıcak gecelerde uyumak zordur. Bu sebeple yatmadan önce çarşaflarınızı serin çarşaflarla değiştirerek uyumanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Editör: Stajyer1 Stajyer1