Hepimiz bu dünyaya, hayatımızı en iyi şekilde yaşamak için geliyoruz. Dertler ve sıkıntılarla boğuştuğumuz yetmiyor mu ki,  geçmişle, geçmişimizle uğraşıyoruz.

Debbie Macomber:Asla geçmişte yaşama; ama daima geçmişten ders al.

Mevlana:Dünyada kesin olan tek şey geçmiştir; fakat üzerinde çalışmak zorunda olduğumuz her şey gelecektir.

Auguste Comte:Geçmişi bilmezsen bir geleceğin olmaz.Çünkü halkının bir zamanlar nerede olduğunu bilmezsen, nereye gittiğini de bilemezsin.

Forrest Carter:Geçmişini sadece özlemek istemiyorsan ayak izlerini kaybetmemelisin. Gelecek senin notlarındır, geçmişse sınavın.

Abraham Lincoln:Geçmişimi kurcalayanlara!

Ben geçmişimi buruşturup çöpe attım. Çöpü karıştıranlar ise kediler ve köpeklerdir.

Forrest Gump:Her insanın geçmişi alnına yazılır; ama sadece aydınlanan insanın okuyabileceği bir dilde.

Paul Boese:Geçmişin anılarıyla değil, geleceğimizin sorumluluklarıyla akıllanırız.

Arthur Schopenhauer:Geçmiş sabit değildir; her gelen kuşak geçmişin gerçeklerini yeniden keşfeder.

William Golding:İnsan, geçmişin hasretçisi, geleceğin özlemcisi, yaşadığı anın şikâyetcisidir.

Diyorlar.

Hepimiz farklı geçmişlerden, farklı yaşantılardan geliyoruz ve farklı özelliklerimiz var.Zaman değişiyor, dünya değişiyor. Hayatta kalma şartlarımız değişiyor. Coğrafyalar değişiyor, toplumlara ait bazı karakteristikler değişiyor, teknoloji değişiyor, ticareti yapılan mallar, malların tabiatı değişiyor.Dünyayı bilmek, coğrafyayı, tarihi, kültürü bilmek, giderek önem kazanıyor.

1950 yıllarda 1’inci Kulluk Sokak olan,daha sonra da sırasıyla“Gazcılar”, “Demirtaş Paşa”, “Celal Bayar”caddesi olarak isimlendiren caddenin “Gazcılar” adı dışındaki diğer adlarını 27 yıldır Bursa’da yaşayan biri olarak bilmiyordum.

Çok değil6-7 yıl öncesine kadar Bursa’nın ticari hayatının özellikle; elektrik, aydınlanma, makine ve aksesuarları, motor, soğutma sistemleri mutfak ve donanımları gibi mağazaların bulunduğu, büyük hava parası karşılığı el değiştirdiği dükkânların yer aldığı Gazcılar Caddesi’nin diğer adlarını MHP Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi Cemil Aydın’ın 9 Kasım 2016 Olağan Meclis oturumunda yaptığı gündem dışı konuşmasından öğrendim.

Trafik yoğunluğu, park sorunu ve sektörlerin kendi merkezlerini oluşturmaları nedeniyle eski cazibesini yitiren cadde, günümüzde ”Gazcılar” ismi ile yaygın olarak bilinmektedir.

Aydın,Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün 06.05.2016tarih ve 8055 sayılı yazısı iletalep ettiği, Osmangazi Belediye Meclisi’nce“red” edilen Uludağ’da Kirazlı Mahallesi’nin girişi olan “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Caddesi”nin adının “Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Sinan Yaylı” Caddesi olarak değiştirilmesi önergesine istinaden yaptığı gündem dışı konuşmada; AKP’li meclis üyelerini “1919-1923 ruhuna dokunmayın, tartışmaya açmayın,açtırmayın” diyeuyardı.

MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın, “Gazcılar” isminin yaygın olarak kullanıldığı ve kabul gördüğü doğrudur.Fakat Celal Bayar ismi bir semboldür.Siyaseten ve dünya görüşü olarak farklı düşünebiliriz. Fakat 1919-1923 ruhu; Mustafa Kemal Atatürk'tür, İsmet İnönü’dür, Celal Bayar’dır, Fevzi Çakmak'tır, Kazım Karabekir'dir, Hasan Tahsin'dir, Sütçü İmam’dır, Nene Hatun'dur.

Bu ruha dokunmayın, tartışmaya açmayın, açtırmayın.

Hem 15 Temmuz ‘Birliktelik’ve ruhundan bahsedeceksiniz, hem de ortak değerleri tartışmaya açacaksınız.Bursa’da yeni bir tartışma başlatmayın.Evet,o önerge red edildi ama bu önerge meclise dahi gelmemeliydi. Bu tip önergeler doğru değildir. Milli birlik ve beraberliğimize zarar verir” dedi.

Sahi, sizlerin geçmiş ve geçmişin ruhu ile uğraşmaktan başka işiniz gücünüz yok mu?