Ulaş Girgin

Bursa’nın fethi coşkuyla kutlandı Bursa’nın fethi coşkuyla kutlandı

Zaman bir nehirde yapılan yolculuksa insanlık olarak seyahat ettiğimiz kayık farklı dönemeçlerden ve çeşitli engellerden geçtikçe şekil değiştirecektir. Bilindiği üzere insanlık eski dönemlerinden beri reklam ve propaganda gibi amaçlarla hayatın her alanında tasarımlar yapmaktadır. İlk cümleden yola çıktığımızda tasarımı yapılan görseller zaman içinde teknolojinin ve trendlerin değişmesi ile farklı şekillerde karşımıza çıkacaktır.

Victorian Stili 1837-1901

victorian

İngiltere’deki Victoria Dönemi ismini İngiliz Kraliçesi Victoria’dan almaktadır. Bu dönem ahlaki ve dini inançların baskın olduğu koyu renkli bir dönemdir. Dönemin tasarım anlayışında tasarım yapılan sayfanın tamamı, resimler ve yazı ögeleri ile doldurulmaktadır. İlk bakışta karmaşık gelecek bu dönem afişleri küçük noktalarında önemli ayrıntılar barındırır. Bu tasarım anlayışı karmaşıklığı ile günümüz tasarımcılarına tamamen ters gelecektir.

  Swiss Akımı

swiss-style-graphic-design (1)

40’lı yıllarda İsviçre’de doğmuş olan bu stil 20. Yüzyılın ortalarına kadar grafik tasarımın gelişmesinin en önemli türlerinden olmuştur. Önceki dönemlerin ayrıntılı ve gerçekçi çizimleri bu dönemde yerini basitliğe bırakmaya başlamıştır. İsviçre’nin önde gelen sanat okullarının öncülüğünde oluşumunu tamamlayan akım, sadelik, nesnellik ve anlaşılırlık konularını ön planda tutmuştur.

Amerikan Kitsch

american-kitsch-style-graphic-design

Bu ünlü grafik tasarım akımına ismini veren kelimenin kökeni Almanca’dan gelip, zevksiz, ucuz, kötü manalarında kullanılmaktadır. Tasarım açısından bakıldığında ise bu akım çarpıcı, rahatsız edici görseller ile karşımıza çıkmaktadır. Fakat dönemin tasarımcılarının bakış açısıyla bu estetikten uzak görünüm “Ne kadar kötüyse o kadar iyi” fikriyle hayat buluyor. Amerikan Kitsch, popüler olduğu dönemde 50’lerin Amerikan korku filmi afişleri ile örneklendirilebilir.

Post Modern

post-modern-style-graphic-design

Bulunduğu dönemlerde pek önemsenmeyip kabul görmese de daha sonralarda tasarımcılar tarafından benimsenip döneminin en popüler akımlarından biri haline gelmiştir. Akımın belirgin özellikleri kolaj oluşturmaya benzetilebilir. Rastgele veya anlamlı şekilde üst üste koyulmuş illüstrasyonların genelde eğik bir eksende oturtulduğu tasarımların en beğenilen üreticilerinden biri Paula Scher’dir.

Flat

flat-style-graphic-design

Özellikle günümüzde çok popüler olan bu stil, minimalist tasarım anlayışını benimseyip, teknolojinin gelişimi ile son dönemlerde hayatımızın her noktasında olan mobil aplikasyonlar, mobil oyunlar ve web siteleri gibi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Dijital çağın başlangıcı ve teknolojinin yaşamımızı her alanını basitleştirmesinden ilham alan tasarımcılar bu stilde karmaşadan uzak durmuş ve aynen teknolojinin de amaçladığı gibi tasarımın hızlı ve basit olmasını tercih etmiştir.

Editör: Ulas Girgin