Özkan YILDIRIM

****Öncelikle başkanım bizleri, ekibimizi Yenişehir ilçemizin güzel ve şirin köylerinden olan Orhaniye'de tarımsal kalkınma kooperatifinize bağlı süt mandıranız da konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında Kooperatifin kuruluşu ve bugünleri geliş süreci ile ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim.

1978’DEN BU GÜNLERE

----Öncelikle bizlere, kooperatifimize böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuzdan dolayı buralara kadar geldiğiniz için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Mehmet Ayas 1969 Yenişehir Orhaniye köyü doğumluyum, doğma büyüme buralıyım. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz doğduğumuzdan beri buralardayız. Kooperatifimiz 1978 yılında kurulmuştur, 1981 yılında da süt işleme merkezimiz halkımıza hizmet vermeye başlamıştır. Temmuz ayı başında yapılan seçimlerde bu görevi ben almış oldum, sonuçta bu bir bayrak yarışı başkanlar gelip geçicidir. Ama asıl olan kooperatiflerin güzel çalışmalarıdır, kooperatifimiz günlük 3,5-4 ton arası süt alımı gerçekleştirmektedir, sadece köyümüzden gelen sütler bunlar ileriki süreçte çevre köylerden vesaire de süt alabiliriz, kooperatifimizin süt işleme merkezi günlük 10 ton süt işleme kapasitesi bulunmaktadır.

***Peki burada mandıranızda hangi ürünleri üretmektesiniz. Bu konularla ilgili bizlere bilgi verir misiniz başkanım?

ÜRÜNLERİMİZ TAMAMEN NATURELDİR

  ---- Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ürünlerimiz tamamen natureldir, yağını hiçbir şekilde çekmiyoruz, tamamen doğaldır. Şimdi Ezine tipimiz var eski Peynir, bunun yanı sıra taze peynirimiz var. Bunları klasik çalışıyoruz tek çalıştığımız ürün klasik peynirler. Ayrıca kaşarımız var, sepet peynirimiz, örgü peynirimiz ve yarım kilodan başlayarak 3 kiloya kadar kaplar içerisinde paketlenmiş olan yoğurt çeşitlerimizde mevcut.

***Biz tattık peynirleriniz abartmıyorum çok güzel. Peki kooperatif olarak gelecek hedefleriniz ile ilgili bizlere neler söylemek istersiniz.

YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ

----Hedeflerimizin başında ayran üretimine de başlamak istiyoruz. 3 tane marketimiz var bunu 4'e çıkartıyoruz, iki tanesi Yenişehir'de bir tanesi köyümüzde yeni şubemizi de İznik’te açma aşamasındayız. Bunun yanı sıra BEBKA’dan projemiz ile ilgili destek istedik başvurumuzu yaptık. Plasiyerli araç alımı ile ilgili. Bunun yanı sıra çiğ süt satma projemizde var Yenişehir'deki dükkanlarımızda ayrıca İznik'te de olabilir. Tabii bunun için de soğuk havalı bir araç lazım. Bu konuyla ilgili kalkınma ajansına bu konuda başvurularda bulunduk ilk olarak süt taşıma anlamında bir araca ihtiyacımız var. Mandıramız da yapılabilecek her türlü hizmeti sunmak istiyoruz.10 tonluk günlük süt işleme kapasitemiz var, bu seviyelere kapasitemizi yükseltmemiz durumunda çevre köylerden de süt alımı gerçekleştireceğiz. İyi peynirin kaliteli süt ürünlerinin ortaya çıkması daha hayvanın beslenmesi ile bağlantılıdır. Bizim yemlerimiz doğaldır, %40 fabrika yemi kullanıyorsak,%60 da kendi yemlerimizi kullanıyoruz. Mısırımızı, arpamızı, buğdayımızı, sılajımızı, yoncamızı hep kendimiz yapıyoruz. Yoncamızda bizim boldur. Ürün kalitemizle gerçekten iddialıyız gördüğünüz bütün sütleri bildiğimiz üyelerimizden alıyoruz. En doğal süt en güzel kaliteli ürünler bizde olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Peynirlerimizin kalitesinden gerçekten iddialıyız. Bursa'ya da servisimiz var her hafta Bursa’ya da malımızı veriyoruz. Toptan kalan mallarımızı da İstanbul'da, Ankara'ya, Adapazarı'ndaki müşterilerimize de iletiyoruz bu manada bu güzel lezzetlerimizi Türkiye'nin büyük bir bölümü bilir, tanır, sever.

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

198 ORTAĞIMIZA GÜZEL İMKANLAR SUNUYORUZ

Orhaniye Köyü Kalkınma Kooperatifi olarak aynı zamanda köyümüzde bir petrol ofisimiz bulunmakta. Mazotu çiftçimizin ayaklarına kadar getirerek üyelerimize hizmet ediyoruz, bunun yanı sıra yem depomuz var. Fabrikadan almış olduğumuz yemleri burada ortaklarımıza sunuyoruz. Bunun yanı sıra yem kırma makinesi, öğütme makinemizde var. Üyelerimiz gelip burada yemlerini öğütüyorlar.198 ortağımıza elimizden gelen en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Yakıtlarını almak isteyenlere yakıtlarını veriyoruz, bunun yanı sıra yem alan üyelerimize de ödeme anlamında kolaylık sağlıyoruz en baştan yemlerine alıyorlar, hayvanlarını besledikten sonra daha sonraki süreçte biz sütlerini aldıktan sonra yemin ücretini ancak o şekilde almış oluyoruz. Bu da tabii üyelerimiz için gerçekten büyük kolaylık. Ayçiçeği eleme tesisimizde mevcut burada üyelerimiz gelip ayçiçeklerini eleyebiliyorlar bu tür kolaylıklar da sağlamış oluyoruz. İnşallah ilerleyen süreçte bu tür çalışmalarımız devam edecek.

ÜRÜNLERİMİZ TAMAMEN DOĞAL VE YÜKSEK KALİTEDE DE

**** Gerçekten başkanım klasik ezine peyniriniz olsun, taze peyniriniz, kaşarınız, sepet peyniriniz örgü peyniriniz, yoğurtlarınız hepsi, hepsi birbirinden güzel. Buradan ben Bursa'da yaşayan insanlarımıza da seslenmek istiyorum mutlaka hem mahalle bakkalından hem Mahalle marketlerinden Hem de süper marketlerden süt ve süt ürünleri alırken mutlaka almış oldukları ürünün Orhaniye Köyü Kalkınma Kooperatifi ürünü olup olmadığını baksınlar. Raflarda Orhaniye Köyü Kalkınma Kooperatifi ürünleri yoksa gitmiş oldukları marketlerin sahiplerinden bu yönde istekte bulunsunlar, gerçekten çok kaliteli insanın ağzında derin bir tat bırakıyor kesinlikle buradan herkese kooperatifin üretmiş olduğu bütün ürünleri önermek istiyorum.

**** Peki Başkanım buradan son olarak tüketicilere bilhassa neler söylemek istersiniz?

ISRARLA KOOPERATİFİMİZİN SÜT ÜRÜNLERİNİ İSTEYİN

 --- Kooperatif ürünü olduğu için gerçekten fiyatlarımızı oldukça uygun tutmaya çalışıyoruz. Uygun fiyata kaliteli ürünlerimizi halkımıza sunuyoruz. Orhaniye peynirlerini süt ürünlerini mutlaka tercih etsinler kesinlikle pişman olmayacaklardır. Kaliteyi kesinlikle ucuza verdiğimizi söylemek istiyorum. Halkımız bu güzel ürünlerimizi bulunmuş oldukları şehirlerde kentlerde işletme sahiplerinden talep etsinler. Böylelikle en kısa zamanda ürünlerimizi istenilen noktaya ulaştırabilelim. Son olarak buradan başta Yenişehir'de yaşayan insanlarımız olmak üzere Bursa'da yaşayan, İznik'te yaşayan bütün herkese, 84 milyon Türk insanına Yenişehir Orhaniye köyünden sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.