Ulaş Girgin

Uzmanların yaptığı yeni araştırmalara göre güneş enerjisinin maliyetinde son 10 yılda ciddi oranda düşüş yaşandı. Dolayısıyla birçok sektör ekonomik sebepler ile yenilenebilir enerjiye yönelirken fosil yakıtların kullanımı azaldığından bu durum iklim değişikliğinin önüne geçecek etkili bir seçenek olabilir.

gunes-enerjisi

Mercator Küresel Müşterekler ve İklim Değişikliği Araştırma Enstütüsü'nün yaptığı hesaplamalara göre güneş panelleriyle üretilen eleketrik maliyeti 2013 yılından bu yana yüzde 87 oranında azaldı. Bu araştırma ile yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin birçok endüstri için beklenenden daha ucuza mal olacağı gerçeği ortaya koyulmuş oldu. Peki bu durum ülkemizde de böyle mi?

Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı

Türkiye'de güneş paneli ne kadar kazandırabilir?

Edilen tasarrufa küçük bir örnek vermek gerekirse 10 kW güneş paneli üzerinden gitmek doğru olacak. Türkiye'nin aldığı güneş ışınları baz alındığında 10 kW güneş paneli bulunan yerde ortalama olarak 1 saatte 10 kWh enerji, 1 günde ortalama 5 saat üzerinden 50 kWh elektrik, 1 ayda 1.500 kWh, 1 yılda ise 18.000 kWh/yıl elektrik üretilebilir. 

Cati-Gunes-Paneli-Olcumu-1024x576

10 kW güneş panelinin yıllık getirisi ise kış ve yaz mevsimleri düşünüldüğünde bir ayda ortalama olarak kazanılan 1400 TL'den yılda 16.800 TL olacaktır. 

Güneş panelinin kurulum maliyeti ülkemizde hala çok hesaplı olmasa da bazı devlet destekleri bulunmaktadır. Örneğin KOSGEB kapsamında yüzde 40 ila yüzde 100 arasında destek verilebilmektedir.

Editör: Ulas Girgin