Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Birol Güven Sinema ve Televizyon Akademisi eğitimleri kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde gerçekleştirilen MOCAP Oyunculuk Atölyesi’ne Bursa basını olarak yerimizi aldık.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin özel daveti sayesinde katılma imkanı bulduğumuz GeneriXDesing işbirliğiyle MOCAP oyunculuğu, oyun motoru ile film yapımı ve yönetimi konularında bilgi sahibi olduk.

Oyuncuların giyilebilir teknoloji ile giydiği kıyafetler ve teknik alt yapıyla yaptığı oyunculuk, dijital ortamda tasarlanan karakterleri canlı izleme imkanımız oldu.

Türk film yapımcısı, senaryo yazarı ve birçok başarılı projeye imza atmış ve hala özellikle yeni nesil gençler için iyi projeler üretmeye devam eden Birol Güven, “Türkiye’nin gelişmekte olduğu yeni bir dal, sadece Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde verilen Generix Desing iş birliğinde Çomü, Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim merkezinde, eğitim seminerine katıldık. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde bir sinema, televizyon akademisi planladık. Bursa’da devam eden geleneksel sinema, televizyon eğitiminin yanında biz bu yeni teknolojileri öğrencilerimize öğretmeye çalışıyoruz. Bu yeni teknolojileri de Türkiye’de sadece Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde gördük. İçerik üretmek sinemaya televizyona dijitale, internete, youtuba çok yakında hayatımıza girecek metawerse çok içerik üretmek bence artık bağımsızlık meselesidir. Bu güne kadar hep kullanıcı olduk biz bugüne kadar hep biz kullandık abone olduk onlar üretti. Oyun tasarladı bizim çocuklarımız kullandılar. Bursa’da çok değerli hocalarımız var. Bursa Büyük Şehir Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle, MOCAP stüdyosunda, bizim öğrencilerimiz, Bursalı genç arkadaşlarımız bu yeni teknoloji ile kısa film çekiyorlar. Çanakkale’de metaverse film çekeceğiz. Bu konuda bir dijital platform projemiz var” diyerek bizleri bilgilendirdi.

***

Benim ise altını çizmek istediğim diğer bir nokta var. Bu MOCAP için çok maliyete gerek olmadığı ve çok büyük bir yere de gerek olmadığı, dijital üzerinden bunu kolaylıkla yapabilmek. Oyunculuk burada daha önemli bir hal almaya başlıyor. Küçük alanda büyük bir performans göstermek için ve dijital üretim için çok fazla hayal gücüne sahip olmamız gerektiği. Bu konuda Türkiye’de öğretim alanında en büyük yere, imkana, öğretmen ve öğrencilere sahip olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde bunu görüp, yeni neslin çok şanslı olduğunu söylemek isterim. Görsel üzerine kurulu olan bu sistemde şimdiki imkanlar çok daha güzel ve ulaşılabilir.

Çünkü çağımız artık dijital. Bizim ülkemizde de başarılı işler yapılıyor, daha iyi yerlere geleceğiz. Ve çok güzel içerikler üretip başarılı projelere imza atabileceğiz. Birol Güven’in bu çekeceği film çok ses getireceğine inanıyorum. Bursa’mızı bu konuda iyi yere getirmek için güzel işler yapan başkanımız Alinur Aktaş’a da ayrıca çok teşekkür ederiz.