Özlem ATAÇ
'Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye' ana temasıyla düzenlenen 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kutlamaları, dünyanın farklı kültürlerini Bursa'da buluşturdu. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 18 dilde 'Hoş geldiniz' mesajıyla başlayan etkinlikte, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı kültürlerinden etnik müzik ve dans örnekleri sahnelendi, yöresel ürünler stantlarda sergilendi. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Göç ve Uluslararası Koruma Kanunlarında Kamı Farkındalığının Artırılmasına Dair Teknik Destek Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte açılış konuşmalarını Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Göç İdaresi Müdürü İsmail Fatih Tüzen ile Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu yaptı. 

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

MEDENİYETİMİZİN TEMELİ MERHAMET
Birçok ülkenin göçmenlere kapılarını kapattığını belirten Vali Yakup Canbolat, “Göç olgusu, insanlık tarihi boyunca süregelmiş, insanların bir yerden bir yere hareket etmesi ve yaşam alanı olarak kendisine uygun yere yerleşerek yaşamını oradaki koşullara göre idame etmesidir. Özellikle 1950’li yıllarda sanayinin gelişmesi iletişim ve ulaşımın kolaylaşması neticesinde başlayan göç hareketleri hem nicelik hem de nitelik açısından kapsamlı bir değişim içerisine girmiştir. Yaşadıkları olumsuzluklardan dolayı uluslararası korumaya muhtaç bu kişiler mülteci ve sığınmacı olarak bilinmektedir. Türkiye başta coğrafi konumu olmak üzere tarihi, siyasi, kültürel ve ekonomik nedenlerden dolayı yaklaşık son 30 yıldır mülteci hareketlerine maruz kalmaktadır. Göç alma yönüyle ülkemiz hedef ülke, göç verme yönüyle kaynak ülke, ayrıca göç eden insanların geçiş güzergahı olmakta transit ülke konumundadır. Dünyanın dört bir yanında ülkeler, yaşam savaşı veren göçmenlere kapılarını kapatırken, Türkiye milyonlarca insana açtığı kucakla umudun, ümidin ülkesi olmaya devam etmektedir. Köklü bir medeniyetin değerlerini devralmış bir toplum olarak bizler ülkemize sığınanlara karşı tutumumuzun temel ölçüsü öncelikle insani duyarlılık ve merhamettir” şeklinde konuştu. 

BURSA GÖÇMEN ŞEHRİ 
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Bursa'nın bir göçmen şehri olduğuna dikkat çekerek, "Kafkaslardan, Balkanlardan ve Anadolu’nun değişik yerlerinden göçüp gelen insanlara ev sahipliği yapmış bir şehir Bursa. Türkiye’de göçmenler günü 81 vilayet arasında nerede kutlanır derseniz Bursa’da kutlanır diyorum. Bu konuda anlatılacak çok hatıralar var. Genç kardeşlerimiz bu süreci bilmiyor ama Kafkasya’nın değişik yörelerinden Acarya’dan, Abazya’dan, Adıgey’den, Yugoslavya coğrafyası içerisindeki Kosova’dan, Makedonya’dan, Bosna Hersek’ten ve diğer ülkelerden ve özellikle Batı Trakya’dan ve beraberinde Bulgaristan’dan çok göçle gelmiş kardeşlerimizin olduğu gibi biz aynı zamanda farklı coğrafyaları da ev sahipliği yapmış bir ülkeyiz” diye konuştu. 

YÜK DEĞİL BAŞ TACI
“Dünyanın en önemli göç noktaları üzerinde yer alan ülkemiz ve coğrafyamız çok büyük göç süreçlerine tanıklık ve ev sahipliği yapmıştır” diyen İl Göç İdaresi Müdürü İsmail Fatih Tüzen, şunları kaydetti: “Günümüzde birçok ülke tarafından göçmenin, bir yük olduğu, külfet olarak karşılandığını görmekteyiz. Ancak ülkemizin, devletimizin yürütmüş olduğu politikaların son derece yerinde olduğu uluslararası iltica hukukunun ötesinde bir öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Yaptığımız işler sayılarla, kanunlarla, uluslararası hukukla ilgili olmanın ötesinde yaptığımız işin bin yıllık geleneğimizin ve inancımızın bize yapmamızı buyurduğu bilinciyle işlevimizi halletmekteyiz.” 

FARKLI YERLERDEN GELSEK DE
Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu ise “Bu yıl sizleri Ankara’da ağırlamak yerine biz size misafir olalım istedik. Her ne kadar bu coğrafyadaki hepimiz farklı farklı yerlerden gelsek de, dünyanın her bir köşesine dağılmış olsak da, Türkiye’de tek yürek olan Ağıska Türkü kardeşlerimizi, Suriye’den gelen kardeşlerimizi, yine Balkanlardan ve Avrupa’dan gelen kardeşlerimizi misafir etmekten ayrı bir şekilde onur yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

GÖÇ HİKAYELERİ
Etkinlikte, Türkiye DATÜB İcra Komitesi Başkanı Mehmet Taş 'Göçmenlere Katkı Sunan Projeler' başlıklı bir sunum yaparken, 'Başarı Hikayesi' bölümünde de Suriyeli nakış-hat sanatçısı Muhammed Maher Hadri ve Suriyeli astronot Muhammed Ahmed Faris’in hikayeleri paylaşıldı. Ahıskalı Muhammed Gülsoy’a 'Kırlangıç Ödülü' takdim edilirken, Ahıskalı Gül Alioğlu da 'Türkiye Tecrübeleri ve Hayalleriyle Yabancı Olmak' başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.