Ezgi Özdaş

Mudanya Belediye binasında test ve incelemeler başlatıldı Mudanya Belediye binasında test ve incelemeler başlatıldı

Göbeklitepe, Şanlıurfa’da kazıları hala devam eden ve 12 bin yıllık tarihe sahip olduğu tespit edilen dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri. Göbeklitepe’de süren kazı çalışmalarından son gelen haberlere göre ilk boyalı heykel yeni araştırmalarda bulundu. Gerçek boyutlarda boyalı bir domuz heykelinin beyaz, siyah ve kırmızı renklerinin kullanıldığının tespiti dünyanın gözünü Türkiye’deki kazı çalışmalarına çevirdi. Peki dünya üzerinde arkeolojik kazılarla keşfi yapılan ve günümüzde hala sırrı çözülemeyen arkeolojik buluşlar neler? 

Ekran Resmi 2023-10-02 15.23.07

AKIL KARIŞTIRAN TUZAKLAR

Antik hayvan tuzakları bulunduğu ilk andan itibaren arkeologların kafasını karıştırdı. 64 km uzunluğa sahip olan ve kısa taş duvarlar şeklinde inşa edilen bu yapı M.Ö. 300 yıllarına tarihleniyor. Neden yapıldığı hakkındaki tartışmalar sürse de arkeologlar fikir birliğine varabilmiş değil. Genel kabul gören kanı ise bu kısa taş duvarların vahşi hayvanları avlamak için kurulan tuzaklar olduğu yönünde…

Ekran Resmi 2023-10-02 15.23.47

UZAYLILAR MI YAPTI?

Günümüzde hala araştırmaları süren Mısır’ın büyüleyen yapıları piramitler turistlerin de ilgisini çekiyor. Birçok araştırmaya rağmen hala sırrı tam anlamıyla çözülemeyen piramitler yaklaşık 5 bin yıl öncesine tarihleniyor. Mısır Firavunlarına ait anıt niteliğinde yapılan bu yapıların her biri 20 ton ağırlığında ve taşınabilecekleri mesafeden bir hayli uzakta. Kafaları karıştıran noktalardan biri bu mesafe ve insan gücünün yetersiz kalacağı düşüncesiyken diğer yandan bu yapılarda hala yeni tüneller keşfedilmeye devam ediyor.

Ekran Resmi 2023-10-02 15.24.30

BÜYÜCÜNÜN KÜRESİ…

Güney Kosta Rika’da bulunan bu yapı gabro denilen volkanik bir taş türünden M.S. 600 yıllarında yapıldı. Deva büyüklükteki bu kürenin daha küçük yapılardan oluştuğu varsayımında bulunan arkeologlar hala kürelerin ne amaçla kullanıldığını anlayamasa da önemli bölgeleri işaretlemekte kullanıldığı varsayımı üzerinde duruyorlar.

Ekran Resmi 2023-10-02 15.25.02

ŞİFA TAPINAĞI

İngiltere’de bulunan Stonehenge adlı devasa yapının 4 bin yıl önce yapıldığı tahmin ediliyor. Bir şifa tapınağı olarak kullanıldığı düşünülen bu yapıya dair farklı teoriler olsa da net bir bilgiye hala ulaşılamadı.

Editör: Ezgi Özdaş