Ulaş Girgin

Türkiye’de son zamanlarda oldukça popüler hale gelen yaşam alanı Tiny House’lar hem şehir hayatının karmaşasından kaçış sağlıyor, hem de depremlere karşı güvenli bir alan imkanı sunuyor. Fakat Tiny House sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç faktör bulunuyor.

Tiny House nedir?

Tiny House, minimalist yaşam tarzı ve sadelik teması ile tasarımı gerçekleştirilen, genellikle doğa içinde yaşam sürmek isteyenlerin tercih ettiği küçük boyutlu ve işlevsel bir ev modelidir. Sabit ve tekerlekli olarak iki modeli bulunmaktadır.

00

Mobil modeli yönetmelikteki standartlara uygun olmalıdır

Mobil Tiny House’lar Karayolları trafik yönetmeliğinde belirtilen standartlara uygun olarak üretilmelidir. Eni 2,55 metreyi, boy uzunluğu ise 8,5 metreyi geçmemelidir. Yerden yüksekliği en fazla 4 metre, ağırlığı ise en fazla 3 nim 500 kilogram olmalıdır.

Arazi Tipi

Evin konumlanacağı arazi de oldukça önemlidir. Arazinin vasfı sit alanı niteliğinde ise kanunlar gereği Tiny House konumlandırılamaz. Ayrıca mobil Tiny House’lar için konumlanacağı arazinin kadastral bir yola sahip olması gereklidir. Çünkü üretildikten sonra Tiny House bu yol ile araziye ulaştırılacaktır.

iStock-1158983370

Hayat kurtaran hastane çalışanları, sesleriyle mest etti Hayat kurtaran hastane çalışanları, sesleriyle mest etti

Doğru üretici seçilmeli

Evin inşa öncesi aşamasında kapsamlı bir araştırma yapılıp doğru üretici seçilmelidir. Üreticinin kurumsallık yapısı ve önceki projeleri mutlaka incelenmeli, mümkünse halihazırda bitmiş olan projeler ziyaret edilmelidir.

İklim koşulları

Evin konumlanacağı lokasyonun 5 yıllık yağış, nem ve sıcaklık ortalaması inşada kullanılacak yapı malzemesinin seçiminde büyük önem taşımaktadır. Tiny House’lar konumlanacağı arazinin iklim koşullarına uygun malzemelerle üretilmelidir.    

Kaynak: İHA

Editör: Ulas Girgin