Tendonların aşırı kullanımına bağlı zedelenmesi nedeniyle ortaya çıkan “tendinit” durumunda tedavi için yapılması gerekenler şu şekilde özetlenebilir:

-Ağrıyan bölge fazla kullanılmamaya çalışılmalıdır, tendinit olan bölgeyi dinlendirmek iyileşmenin daha kısa sürede olabilmesi açısından önemlidir.

-Etkilenen bölgeye fazla yükün binmesini önlemek ve şişmesini engellemek için elastik bir bandajla sarmak yararlı olabilir.

-Ağrıyı ve iltihabı azaltmak için etkilenen bölgeye günde 4 kez 15-20 dakika boyunca buz uygulanmalıdır.

-Tendinit olan bölgeyi yüksekte tutmak şişmesini engelleyeceğinden, özellikle dinlenirken yapılabiliyorsa etkilenen bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır.

-Eğer ağrı devam ederse, ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir.

-Ağrı kesici ilaçlara rağmen ağrı geçmiyorsa, ağrı ve iltihabı azaltıcı etkisi bilinen steroid ilaçlar kullanılabilir.

-Dinlenme, tedavide önemli olmasına rağmen uzun süreli hareketsizliğin eklemlerde sertleşmeye sebep olması (özellikle omuz tendinitinde) nedeniyle fizik tedavi egzersizleri çok faydalı olabilir.

-Diğer tedavi seçeneklerine yanıt vermeyen durumlarda ameliyat yapılabilir

Tendinitten nasıl korunabiliriz?

Tendinit oluşumunu engellemek mümkün olmasa da riski azaltmak için bazı önlemler alınabilir:

  1. Yeni yapmaya başlayacağınız, kaslarınızı kullanmanızı gerektirecek, alışık olmadığınız bir işi yapmaya başlarken, kısa süreli ve kasları alıştıra alıştıra yapmanız, tendinit gelişme riskini azaltacaktır.
  1. Tendonlarınıza aşırı yük bindirecek hareketler yapmaktan kaçının. Özellikle; atlama, zıplama, yokuş tırmanma gibi güç kullanmanız gereken hareketlerden mümkün olduğunca uzak durun.
  1. Belirli bir yaştan sonra aşırı güç kullanmanız gereken işler yapmamaya çalışın.
  1. Ayakkabı seçimine özen gösterin. Kullandığınız ayakkabılar bileklerinizi ve ayak taban ve topuğunuzu koruyucu olmalıdır. Böylece ayaklarda meydana gelebilecek tendinit durumlarından korunmanız daha kolay olur.
  1. Spor yapmadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın. Isınma hareketleri yapmadan başlayacağınız spor hareketleri tendinit gelişimini kolaylaştırabilir.
  1. Daha zor ve güç kullanmanızı gerektirecek spor hareketleri yerine daha kolay yapılabilecek hareketleri seçin. Örneğin koşma, zıplama gibi hareketler yerine yüzme, bisiklet sürme gibi hareketleri tercih edin.

Greyfurtun faydaları

Ekşi ve hafif acı tadı olan greyfurt bir subtropikal narenciye çeşididir. Greyfurt, ilk olarak tatlı portakal ile çapraz bir melez meyve olarak Batı Hint Adaları olan Barbados’ta yetiştirildi. Daha sonra ve özellikle son yıllarda bütün dünyaya yayıldı. Ülkemizde ise son 8-10 yılıdır çok yaygın olarak tüketilmekte ve aynı şekilde üretilmekte.

Greyfurt yaygın olarak daha çok Çin’de ve Amerika Birleşik Devletlerinde yetiştirilmektedir. Hafif sarı kalın bir tabakaya sahiptir. İç kısmı portakala benzer. Meyve çok sulu ve kırmızı, beyaz renklerde yetişir. Bazıları çekirdeksiz yetişir, bazılarında ise tohumlar bulunur.

-Greyfurt sağlık açısından çok faydalı olan birçok vitamin, mineral ve besin içermektedir. Özellikle lif açısından çok zengindir. Protein açısından zengin olan greyfurt yok denecek kadar az kolesterol içerir.

-Farklı çeşitlerde yağlar da bulunmaktadır. Folatlar açısından zengin olan greyfurt aynı zamanda,Niasin,Pantotenik asit, Piridoksin, Riboflavin, Tiamin, A vitamini, C vitamini,E vitamini ve K vitamini içermektedir.

-Potasyum açısından çok zengin olduğu söylenebilir. Ayrıca mineraller açısındanda zengin olan greyfurt Kalsiyum,Bakır, Demir, Magnezyum, Manganez, Fosfor,Selenyum ve Çinko içermektedir. Beta Karoteni bol miktarda içerir ve aynı zamanda Likopen deposu olduğunu söyleyebiliriz.

-A, C ve karote, likopen deposu olan greyfurt bu özelliği yardımıyla sağlık açısından çok geniş bir yelpazede fayda sağlar.