Hobi bahçesinde emekler karşılığını buluyor Hobi bahçesinde emekler karşılığını buluyor

18. yy sonları ile 19. yy başında yapıldığı tahmin edilen Sur ilçesinde bulunan tarihi su değirmeninde başlatılan restorasyon çalışmalarında son hazırlıklar yapılıyor. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan bodrum, zemin, bir kattan oluşan dikdörtgen ve avlulu yapıya sahip değirmene su verilmesi için Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü çalışma yürütüyor.

2-204

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, çalışmaları inceleyerek teknik personelden bilgi aldıktan sonra tarihi değirmenin yeniden aktif olması için hassasiyetle çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Tutşi, en kısa sürede çalışmaları bitirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi. 

Geleneksel yöntemler ile un elde edilecek

Karacadağ’dan gelip Hazreti Süleyman Camisinden Hevsel Bahçelerine doğru yönlendirilen su ile çalıştırılacak tarihi değirmen, geçmişte olduğu gibi buğdayı geleneksel yöntemlerle işleyerek un elde edecek. Öğütülen un, proje kapsamında değirmen bahçesinde yapılacak tandırlarda pişirilerek ekmeğe dönüştürülecek. Değirmen, restorasyon sonrası proje kapsamında yapılacak büfe ve sosyal tesis alanları ile vatandaşlara hizmet verecek.

Kaynak: Diyarbakır Belediye Bülteni

Editör: Ulas Girgin