İzzet GÜNAY

Bursasporlu maratoncu Yasin Avcı’yı diğer sporculardan ayıran en önemli özelliği ilklerin maratoncusu olması. Yıllardır sosyal sorumluluk projelerini koşarak destekleyen ve bu konuda ses getirmesiyle tanıdı Bursa onu. Mütevazi kişiliğiyle takdir kazanan sporcu 200’den fazla kupa, madalya, plaket ve teşekkür belgesiyle rekora gidiyor. O kadar hırs ve azim sahibi ki artık yürüyemezsin denilen noktadan maratonculuğa uzanan bir yaşam hikâyesi  onunki.  Hırsı katıldığı yarışlarda da belli oluyor.

Dünyada önden alınan rüzgârın dahi engel olarak bilindiği yarışmalarda, engel olur söylemlerine aldırmadan, 4 metrelik bayrakla koşan ve bunu engel görmeyen ilk sporcu, Antalya Alanya’ da  40 derece sıcakta,  çok büyük engel olacağını bildiği halde Bursaspor sembolü Timsah kostümünü giyip koşacak ve dereceye girecek kadar çılgın, zaman ve eforla yarışılan bir müsabakada yine eleştirilere aldırmadan 4 metrelik Bursaspor bayrağını Erciyes’in 3500 metresine dikecek kadar gönül adamı. Sosyal sorumluluk projeleriyle adını duyuran Yasin Avcı’ nın en büyük mücadelesi ise uyuşturucuyla. Kendi deyimiyle “Bir tek genci bu illetten uzak tutacağımı bilsem yine de ben varım” diyor.

 

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu


Yasin Avcı öncelikle sizi tanıyalım?
Ben 1975 Osmangazi doğumluyum. Evliyim, 14 ve 2 yaşlarında iki çocuk babasıyım. Ovaakça Elektrik Kombine Çevirim Santrali (EÜAŞ) Şirketi’nde Güvenlik Şefi olarak çalışmaktayım.
Maratonculuğuna gelelim…  Birçok spor branşıyla uğraşmışsınız. Spora ne zaman başladınız?
17 yaşlarımdayken geçirdiğim ağır gribal enfeksiyon sonrası köy ebesinin hatalı vurduğu iğneler sonucu ayağım felç oldu. Resmen yürüyemedim 2 yıl kadar. Gitmediğimiz doktor kalmadı. En sonunda Prof. Dr. Teoman Cordan’ın ameliyatı sonrası ortopedik ayakkabılarla, o yaşlardaki askere almayacaklar korkusuyla tecil ettirdiğim askerliğimi 5 yıllık tedavi sonrası Siirt 3. Komando Tugay’ında yapmamla başladı spor. Bu benim hayatımın dönüm noktası oldu. Orada aldığım eğitimle ve vatan aşkı ile hayat boyu ne alkol, ne de sigara kullandım. Askerlik sonrası da sporu hiç bırakmadım. İşim de güvenlik şefliği gibi sporu beraberinde götüren bir iş kolu olduğu için, bisikletten uçmaya, tenisten maratona fırsat bulduğum her alanı değerlendirdim. Benim için hayat felsefesi oldu.
Hırsınız hayat hikâyenizden belli oluyor zaten. Tek tek sayamayız ama kaç kupa ve madalyanız var tahminen, şimdi neler yapıyorsunuz ve gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler neler?
Bursaspor aşkı hep var ve her fırsatta vurguluyordum zaten, Teksas taraftar grubu ve tribünlerin  beni fark etmesiyle daha da gündeme geldim. Saymadım ama 200’den fazla kupa ve madalyalarım, plaketlerim var. Takdir belgeleri, teşekkürlerle bilmiyorum… Hele 8 yıl önce ilk defa 4 metrelik Bursaspor Bayrağı ile koşunca sembol oldu bu. Bir daha tüm rüzgâr engellerine aldırmaksızın bırakmadım o bayrağı. Rüzgâr engeline rağmen 1., 2., 3.’lükler elde ettikçe takdir de kendiliğinden geldi. Fakat yinede bunların hiç biri önemli değil. Siz sporda gönül adamı olunca mutlaka karşılığı da oluyor. Bizim amacımız belli. 
SLOGANIM BANA AİT
Dikkati, algıyı yaptığım sporumla olumlu yönde oraya çekebilmek. 10 Nisan Polis Haftası’nda kahraman ve vefakar polislerimiz için Çevik Kuvvet’ten Heykel tören alanına 3 yıldır 10 km koşuyorum. Emniyet eski müdürümüz Osman Ak’ın bize bu yüzden plaket sunması ne kadar onur verici değil mi? Örneğin, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Kent Meydanı’ndan Özlüce Tesisleri’ne 15 Km ‘Herkes Sevgiyle Koşsun’ sloganımla yine bayrağımla koştum, 18 Mart Çanakkale Şehitlerimiz için Gelibolu’da ‘En çok şehit veren il Bursa’ sloganımla. 2014’te Gençlik Aile Destek Merkezi (GADEM) ve Akut işbirliği ile ‘Bonzaiye Hayır, Uyuşturucuya Hayır’ sloganıyla koştum. Bunu her yıl tekrarlıyorum. En son Termik Santral’den, Zafer Plaza’ya ‘Spora Evet, Uyuşturucuya Hayır’ sloganıyla koşarak bu konuya hem yetkililerimizin hem de gençlerimizin dikkatini çekmeye çalıştım. Dediğim gibi bir tek gencimizi bile bu illetten uzaklaştırabiliyorsam ne mutlu bana.
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Ben ne olursa olsun, sağlığım elverdiği sürece sosyal sorumluluk projelerimle koşmaya, spora devam edeceğim. Bu güne kadar imkânları ölçülerinde benden desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, Bursaspor amigoları ve Teksas taraftar grubuna, GADEM Merkez Yönetimi Fatih Aydın ve Psikolog Kadir Kaplan’a, her zaman yanımda olduğunu hissettiren AÜAŞ İşletme Müdürüm Veysel Geylani’ ye çok teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.
SPONSORLAR ARIYORUM 
Ayrıca Bursa’mızı ve Bursaspor’u temsilen katılmak istediğim bir çok yarışmalar oluyor. Gitmek, gelmek, konaklamak vb. giderlerimizi karşılayacak, reklam karşılığı sponsorlar da arıyorum açıkçası. Şu an kurucusu ve başkanı olduğum Bursa Maraton taraftar grubunu daha aktif hale getirmek, bilinçli hocalarla çalışmak, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutarak spora teşvik etmek gibi amaçlarım var. Tabi ki destek istiyorum ve ilgilenenlere, bu güne kadar emeği olan herkese, siz agazete ailesine çok teşekkür ediyorum.