Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül
 
 
 
Özkan YILDIRIM
Keskin Başkan, ilçenin kronik gibi görünen sorunlarına karşı hızlı bir başlangıç yaparken,  ‘yavaş şehir olma’dan, Kocayayla projelerine kadar tüm detayları gazetemize anlattı.
 
Sayın Başkan Kelesliler, ilçe halkı sizi oldukça yakından tanıyordur, bizlere ve okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?  
Keles’e kadar geldiğiniz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Mehmet Keskin, emekli öğretmenim. Gaziantep, İslahiye Ortaokulu’nda öğretmenliğe başladım, sonrasında  Keles  İmam Hatip Lisesi'nde  ve İznik İmam Hatip Lisesi'nde  müdürlük yaptım. 1995 yılında okul müdürlüğünü bıraktım. 2003 yılında Bursa İmam Hatip Lisesi’nden öğretmen olarak emekli oldum. 2007 yılında il genel meclisi üyeliğine  yedekten geldim. 2014'te İlçe başkanı oldum, 5 sene İlçe Başkanlığı yaptıktan sonra 30 Kasım itibari ile bize belediye başkan adaylığı için istifa edebileceğimiz söylendi, istifa ettik, partimiz tarafından aday gösterildim ve 2019 yılında da Belediye Başkanı seçildim. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Üç kızım, bir oğlum var. Ayrıca 7 torunum olduğunu da son olarak eklemek isterim.
•     Başkanım, yedi aydır görevdesiniz, bu süreçte Keles’te neler değişti?
Daha önceleri ilçenin  alt yapısını değiştirmiştik , doğalgaz hatları  döşenmişti, bu süreçte  en önemli  değişenimiz yaz boyunca yapmış olduğumuz, cadde düzenlemeleriydi. Parke taşıdır, bordürdür, yaya kaldırımlarıdır caddelerimizde yoğun bir şekilde çevre düzenlemelerini yaptık halihazırda bunlar  devam ediyor. Köylerimizde yine böyle daha önce gelen parke taşlarımız vardı bunların döşemelerini gerçekleştirdik. Bunlar biriktiği için Keles Belediyesi’nin bütçesinde ciddi bir maliyet oluşturuyordu, bunun içinden çıkma noktasında bayağı bir mesafe aldık. İnşallah kışa girmeden elimizde olup da döşenmedik parke taşımız kalmayacak, birincisi bu.   
ÇÖREKOTU PROJEMİZ TAMAMLANDI
İkincisi; Daha önceden çörek otu ayıklama makinesi gelmişti, İl Tarım Müdürlüğü'nden bakanlıktan ona bir yer yapamamıştık. Yazıbaşı mahallemizde bunun binasını yaptık, önümüzdeki günlerde elektriği bağlanacak ve makina yerine konularak faaliyete başlayacak. Bize verilen bilgi, şu anda vatandaş çörekotunu 6 liradan veya 7 liradan satarken, bu makine kurulduktan, faaliyete geçtikten sonra bu rakamın 11-12 liralara  çıkacağı yönünde.  Bu bağlamda vatandaşın ciddi bir kazanımı olacak azda değil, aşağı yukarı 3 köyümüzü ilgilendiriyor bu durum ve bu köylerde mahallelerde yoğun bir şekilde bu konu ile ilgili çalışılıyor.  Bizim Akçapınar mahallemizde bir köy binası yaptık,  iki katı köylü kullanacak bir katı da orada lojman olarak kullanılacak, 3 katlı bir bina yaptık. Öbür taraftan bazı yerlerde köylü geliyor “Bana malzeme  verirseniz, ben  köye bir  tuvalet  yapacağım” diyor, projesini çiziyoruz ne gider buraya şu kadar demir, şu kadar çimento, şu kadar tuğla malzeme yardımı ile yaptırdığımız hizmetler oldu. Tamirat yapılması gereken çatılar var, köy binalarımızın belediyelere ait binaların çatılarında sıkıntısı olan yerlerin tamiratını yapıyoruz, bir kısmını kendimiz yapıyoruz, bir kısmını doğrudan teminle ihale usulü yaptırıyoruz. 
İKİ EKSİĞİMİZ MEVCUT…
Öbür taraftan tabii biz altyapıyı ilçemizde gerçekleştirdik ama iki tane eksiğimiz var. Biri “İçme Suyu Arıtma Tesisi” , diğeri de  “Atık Su Arıtma Tesisi“… Onlarla ilgili, İller Bankası ve BUSKİ ile takip ettik önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak bu iki tesisimizde yaz aylarından itibaren gerçekleştirilmiş olacak. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, BUSKİ Genel Müdürümüze ve İller Bankası Genel Müdürü ve Bölge Müdürüne, milletvekillerimize, özellikle Osman Mesten Milletvekillerimize yakın ilgisinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Öbür taraftan şu anda doğalgaz isale hattı inşaatı devam ediyor. Bu kış doğalgaz vereceğiz, abonelik işlemleri devam ediyor, yetişemediği yerde havalar soğuyunca sıkıştırılmış gaz olarak da olsa Keles’in  ihtiyacını bu sene karşılayacağız bu sene abone olanlar ve dönüşümünü  yapanlar doğalgaza kavuşacaklar.
KOCAYAYLA’DA BÜYÜK DEĞİŞİM
Geçen sene Kocayayla’da 55 bin kişi ağırladık. Orada da gene Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Kültür Daire Başkanımızın Büyükşehir'in katkısı oldu, İlçe belediyesindeki arkadaşların da katkısı oldu. Yalnız, maalesef tuvaletlerimiz yetersiz kaldı, tuvaletlerimiz yetersiz kalınca altyapıda yetersiz kaldı. Şu anda biz orada altyapıyı değiştiriyoruz, geçen hafta BUSKİ genel Müdür Yardımcısı Mesut Bey buradaydı,  onunla görüştük o bize proje ekibini gönderdi. Geçen hafta projeleri  çizildi. Bugünden itibaren de gerekli olan borular gelmeye başlayacak, buradaki BUSKİ ile beraber o hatları değiştireceğiz inşallah. Kışa girmeden Yaylayı da kurtarma bakımından bitirmemiz gerekiyor. Buradan ben hem BUSKİ Genel Müdürüne hem de Müdür Yardımcımıza tekrardan teşekkür etmek istiyorum, tabii en başında da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'a. İl teşkilatını da unutmayalım. Ayrıca mevcut tuvaletlerin yanına alanı bozmayacak şekilde birkaç tuvalet ilavemizde olacak. Şenliğin yapıldığı alan Orman Bakanlığı'nın uhdesindeydi, daha önce Büyükşehir belediyemiz tarafından kiralanmıştı, Büyükşehir Belediyemizde burayı Eylül ayı meclisinde bize devretti. İnşallah kullanımı bize ait olacak. Kiralaması bize ait olacak. Orman İşletme müdürümüz ile geçen gün  beraber  çıktık  tuvalet, mescit yapabileceğiniz yerleri gördük, araştırdık. Bir de bir şey daha var Kocayayla içerisinden İnegöl yolu geçiyor, O da tabii hem şenlik sırasında, hem de normal şartlarda dahi sıkıntı veriyor. Geçende Orman İşletme Müdürümüzle görüştük, orada bir başka yol var, yine aynı işlevi görecek onunla ilgili bir çalışma yapacağız ve Kocayayla’nın içerisinden geçen yolu dışarıya vermiş olacağız,  önümüzdeki yıldan itibaren. 
KOCAYAYLA , KOCASU 
AKTİF HALE GELMELİ
Ayrıca orada yürüyen bir BEBKA  projemiz var, Kocayayla’da  ve oralarda ATV ve dağ bisikleti ile düzenlenecek gezilerimiz olacak. Bizim belediyemizin BEBKA  projesi devam ediyor. Oradan aşağıda da üniversitenin bir projesi var Rafting ve Kaya Tırmanışı projesi ikisi bütünleşecek. Orada Züleyha Hanım var spor bilimleri fakültesinde öğretim üyesi, bizim Issızören Mahallemizden, Ali Kaya Hocamız var Profesör Doktor İlahiyat fakültesinde öğretim üyesi, daha önce Dağ-der  genel başkanıydı birlikte  ürüttüğümüz bir proje inşallah Kocayayla’yı  ve Kocasu’yu aktif hale getireceğiz. 
“SLOW CİTY”  KELES  
İÇİN  ÇOK ÖNEMLİ
Kırsal turizmi geleceğinde en önemli unsur ve kırsal turizmin diğer bir aşaması da “Slow City”, Yani “Yavaş Şehir”. Keles’in  sakinliğini sadece Türkiye'ye değil  yurt dışına da  tanıtacağız. Bugün inşallah Belediye meclisimizde de kararımızı alacağız ve gerekli çalışmaları bu doğrultuda yürüteceğiz. Önümüzdeki süreçte Keles’in ekonomisine  ne katabilirizin  hesaplarını yapıyoruz, konaklamalı turizmi Keles'te nasıl uygulayabilirizin hesaplarını yapıyoruz.  Kocayayla Türkiye genelinde tanınan bir yayla ama konaklamalı turizm olmadığı sürece Kocayayla’dan  Keles çok fazla yararlanamıyor. Ama inşallah biz oradaki insanlarla birlikte buradaki konaklama imkanlarını sonuna kadar değerlendirerek  Keles’in  ekonomisine  katkı sağlayacağız. Ayrıca çevre köy ve mahallelerde ki olan güzellikleri de insanlara tanıtmak için elimizden geleni yapacağız.
KİRAZDA MARKALAŞMALIYIZ
İnşallah Keles’in kirazını üreticilerimizin de desteği ile ihracata gidebilecek bir pozisyona getirmek için gayret ediyoruz.  Buradan Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Senih Bey’e yardımlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Ondan sonra “seracılık” ile ilgili bir takım çalışmalar var, onlara destek vereceğiz. Şimdi bu Slow City'nin en önemli özelliklerinden birisi yöresel lezzetleri  öne çıkartmak. Ona da önem vereceğiz. İki tane kadın derneğimiz kuruldu, bunlar yöresel ürünler mantıdan, reçeline, tarhanasına kadar birtakım çalışmalar yapıyorlar onlara  burada pazarda yer tahsis ettik burada satıyorlar, önümüzdeki süreçte yaz aylarında bu kadın derneklerinin ürettikleri ürünleri Kocayayla’da pazarlanmasını sağlayacağız, Allah nasip ederse.  Ayrıca aile bütçelerine katkı olması ile ilgili, yine köydeki vatandaşlarımızın yetiştirdiği tarım ürünlerini de Kocayayla ile birlikte Keles’te pazarlamalarını sağlayacağız.  Gököz Natural Park çevresinde belediyemizin birtakım yerleri var orada da turizmi geliştirici çalışmalarımız olacak.
Keles’in bitmeyen çilesi yol. Keles yolunda halihazırda çalışmalar devam ediyor bildiğim kadarıyla? Gelinen son noktayla ilgili neler söylersiniz?
Bursa yolu çıkışından itibaren Keles’imize doğru  yolda aralıklarla çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Boydan boya taş duvarlarla yenileme çalışmaları yapılıyor Bursa çıkışında. Ayrıca Doğancı’nın karşısında sıcak asfalt yapılmayan bir bölge daha var, orada kamulaştırma sıkıntısı  mevcut. Birkaç yerde devam ediyor. Dolayısıyla oraya girilemedi orası eksik kaldı. Doğancı Barajı’na  kadar orası hariç sıcak asfalt kaplanmış olacak, bu sene çalışmalar halihazırda devam ediyor. Doğancı’dan beriye doğru ise gelirken yaklaşık 3 kilometre kadar sıcak asfalt yapıldı, orada kaldı müteahhitte bir takım sıkıntılar olmuştu. Aslında 41 kilometre sıcak asfalt ihalesi yapılmış olmasına rağmen müteahhit burada fazla ilerleyemedi, geçtiğimiz yaz aylarında orası ile ilgili müteahhit bir Bursa firmasına devretti işi, önümüzdeki sene ile birlikte başka firma devam edecek ve inşallah sıcak asfalt devam edecek. Çaybaşı'nda ki sıkıntı ise, yol Çaybaşı’nın içinden değil de alt tarafından çevre yolu gibi geçecek yine orada da kamulaştırma ile ilgili sıkıntılarımız devam ediyor, insanların arazileri konusunda ikna edemediğiniz zaman yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok maalesef zaman alıyor, süreç gecikmiş oluyor, en kısa zamanda yolumuzun tamamıyla açılmasını arzuluyoruz.