Ezgi Özdaş

Şiddet sokağa, okula, trafiğe ve hayatımızın her alanına taşmış durumda... Her gün duyduğumuz şiddet haberleri vatandaşların adeta sabır taşının çatladığının bir göstergesi gibi. İnsanları şiddete yönelten sebepleri Psikolog Nihal Gazi agazete.com.tr okuyucuları için anlattı. Psikolog Nihal Gazi, “Son zamanlarda toplumsal kontrol çökmesiyle birlikte insanların istek ve gereksinimleri engellendiğinde veya haksızlığa uğraması, kendi benliğine yönelik tehdit algıladığında yaşanılan öfke duygusunu kontrol edememesiyle oluşabiliyor. Öfkenin yöneldiği hedef kaynağı ise şiddet ile sonuçlanıyor” dedi. 

Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret

WhatsApp Image 2023-08-13 at 14.30.44

ÇIKIŞ YOLU

Gazi, şiddetin aslında bir imdat çığlığı olduğunu belirterek, 'Yönünü bulamamış bir ruhun çıkış yolu olarak baktığımızda şiddetin baş gösterdiği olaylar da;öfke kontrolü, nasıl başa çıkabileceğini bilinmemesi ile ilgili bir durumdur. Kontrolsüz öfke gerek birey, gerek toplum üzerinde inanılmaz olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Şiddete meyilli olan insanların birçok sebebi olabilir. Bu durumun nedenleri; fizyolojik, psikolojik, genetik, sosyokültürel ve ailedir. Araştırmalara göre; çocukluğunda yaşadığı olaylar, öfke duygusunda ki ailenin verdiği tepkiler de yetişkinliğinde ki davranışları etkilemektedir. Şiddete maruz kalan insanlar her zaman şiddete daha meyilli olabiliyor. Sosyal medya, oyun içerikleri, dizilerin etkisi de şiddeti besleyen durumlardır. Öfkelerini uygun şekilde gösteremeyen kişiler şiddete başvuruyor. Öfkesini saldırganlık ile gösteren kişilerin psikopatolojik bulgularında ise çoğunlukla; psikolojik durumlar, antisosyal kişilik bozukluğu, depresif bozukluklardır' şeklinde konuştu. 

PROFESYONEL DESTEK ŞART

Gazi, 'Şiddet olaylarının azalmasına insanlara iletişimi ele alarak şiddetsiz iletişim aşılanmalıdır' diyerek şiddet olaylarının doğru bir iletişimle aşılabileceğini dile getirdi. Psikolog Nihal Gazi sözlerine şu şekilde son verdi: 'Buna yönelik; düşünceleri değiştirme, daha iyi iletişim, problem çözme, rahatlama, bilinçlenmek, eğitim, sosyal aktiviteler, profesyonel destek ile sağlanabilir. Şiddete dur demek için öfkemizi iyi tanımak ve doğru adımlar her zaman bizi doğru çemberi oluşturmamıza yardımcı olacaktır.'

Editör: Ezgi Özdaş