Özkan YILDIRIM/Gökhan GÜNDOĞDU

Akif Ustam, Öncelikle bizleri, ekibimizi İnegöl'deki bu güzel işyerinizde  konuk edip misafir ettiğiniz için  size teşekkür etmek istiyorum. Akif Yarım kimdir?  Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım?

BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ

Ben Akif Yarım. Ben de sizlere  buralara kadar geldiniz, bizlerle  ilgili böylesine güzel bir röportaj gerçekleştirdiğiniz  için teşekkür etmek istiyorum.1976 Kahramanmaraş doğumluyum. Bu bizim baba mesleğimiz, babam 1970'lerde sandık oymacılığı yaparak bu işe başlamış. 1979'da İnegöl'e gelmiş tabi hep birlikte ailecek buraya gelmiş olduk böylelikle. Benim 1987 yılında babamın yanında çıraklık dönemim  başladı, burada ağaç üzerine koltuk iskeleti üretimleri gerçekleştiriyoruz. Mobilya üreticilerinin fason tedarik işlerini Ağaç oyma işlerini yapıyoruz. Üretim kapasitesi anlamında yıllık ortalama 400 takım gibi bir iskelet  üretimi gerçekleştiriyoruz.

Fatih Bey sizi de tanıyalım şimdi isterseniz, hemen sonrasında elbette konularımız ile ilgili sorularımız da olacak?

1970 doğumluyum. ben  yaş olarak büyük olduğum için sektöre daha erken girdim, ben de bir herhangi bir eğitim almadım babamızın yanında çalışmaya başladık usta-çırak anlamında. 1979 yılından beri burada üretimler gerçekleştiriyoruz.

ASLINDA ALTIN BİLEZİK

Akif Ustam, toplamda burada kaç kişi çalışmakta? Ve sonrasında sektörde yaşadığınız sıkıntılarla ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim?

İş yerimizden 12 kişiye ekmek yiyor. Tabii ailelelerimiz le   birlikte bu rakam daha da artıyor, sektörümüzde kesinlikle bir pazar sıkıntımız yok. Burada en büyük sıkıntımız eleman yetişmemesi , çırakların yetişmemesi. Çünkü insanlar biraz daha rahat ,temiz iş beklentisi içerisindeler. Burası tabii biraz tozlu vesaire olduğu için tercih edilmiyor ,şimdiki çıraklar eğer usta olurlarsa, ki olacaklar, gelecek süreçte değerleri daha da artacak altınla özdeş olacaklar. Burada mutlaka meslek liseleri ile ilgili çıraklık eğitim kurumları ile ilgili  bir düzenleme yapılması gerektiği inancındayım. Çünkü bu geçmişten günümüze ulaşan bu mesleğin  gelecek nesillere de ulaşması lazım, herkes düz lisede belli başlı mesleklerin  peşinde koşmakta ama bu işte çalışsalar zaten orada kazanacakları paralardan da daha fazla maddi kazanç elde edeceklerini kesinlikle unutmasınlar. Mutlaka devletimizin bu anlamda düzenlemeye gitmesi meslek liselerinin, çıraklık eğitim kurumlarının teşvik edilmesi lazım gelir diye düşünüyorum. Biz çıraklıkta şunu gördük,  ustalarımız bizleri hiçbir zaman makinenin başına 2-3 sene geçmeden bırakmadı ,tabii biz uzun yıllar onları izlediğimizden, gözlemlediğimizden  bu durum şimdi  tehlikeleri  görmemiz anlamında bize rehber olmakta.

Artık çırak yetişmiyor

Fatih Usta; Bu konuda benim  düşüncem de kardeşim gibi ,bu mesleğin mutlaka gençler anlamında özendirilmesi lazım, meslek liselerinin görüntüde kalmaması lazım. Ağaç işleri bölümlerinin daha fonksiyonlu olması onların da bölümlere ayrılması lazım. Oymacılık vesaire gibi, bu el işçiliğinin mutlaka devam etmesi bitmemesi lazım bunu sonuçta atalarımız ,dedelerimiz yapmış şu an biz  yapıyoruz ama gelecek nesillere de mutlaka ulaşması lazım bu oymacılık  geçmişten günümüze taşınan bir meslek sonuç itibarıyla.

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Akif Ustam Peki üretmiş olduğunuz bu ürünleri nerelere pazarlıyorsunuz ,genelde İnegöl'deki mobilyacılara mı veriyorsunuz?

15 SENEDİR YURTDIŞINA DA ÜRÜNLERİMİZİ GÖNDERİYORUZ

İnegöl'e de veriyoruz. Aslında bizden Yurtdışından isteyenler de var mesela Kazakistan'a gönderiyoruz. Balkan ülkelerine gönderiyoruz ,İran'dan, Irak'tan daha çok bizim yaptıklarımız İran Irak pazarına gidiyor. Oralara bunlar “Demonte” şeklinde parçaları gidiyor sonra gittiği yerlerde birleştirilerek ortaya çıkmış oluyor monte ediliyor. Sadece bu burada döşenmiş orada döşenecek şekilde  gönderiyoruz. Bu anlamda aşağı yukarı 15 seneden beri bu tür ihracat işlemlerimiz yurtdışına gönderme durumumuz da bulunmakta. Bu anlamda pazarla ilgili hiçbir sıkıntı yok ama dediğim gibi üretime  insanlar gelmiyor halk insanlarımız bu işi yoğunlaşmış olsalar,  aslında bu sektörde çok büyük bir iş potansiyeli var. İnsanlar az önce de söylemiş olduğum gibi, daha çok  temiz işlerin  peşinde koşmakta bu işleri pek tercih etmemekteler.Sonuçta burası biraz tozlu olsa da dediğim gibi doğal bir toz bu kesinlikle sağlığa bir yan etkisi kötü anlamda tesiri yok.

 

ORTAYA GÜZEL ŞEYLER ÇIKARTMAK İNSANA KEYİF VERİYOR

Fatih Usta; Usta  ortaya güzel bir ürün  çıkarttığında    gerçekten keyif alıyor, her geçen süreçte daha iyisini daha iyisini üretime arzusu içerisine giriyor. Ben 30 seneyi aşkındır bu işin içerisindeyim. Her seferinde daha iyisini daha güzelini yapmak için uğraşıyorum. Bu da  insana değişik bir hedef ve  keyif veriyor.

ULUCAMİ’NİN OYMALARINI BABAMIZ  HALİL USTA YAPTI

Akif Usta; Ulu Cami'nin oymalarını vesaire babamız Halil Yarım yaptı, o da tabii çok eski ustalardan. Oyma sektöründe   İnegöl'deki üretimin  genelde %80’ini  Kahramanmaraşlılar yapıyor, bu ağırlık çeyiz  sandığından gelmekte, bu tecrübe,bu birikim bugünlere dek gelmekte.

MESLEĞİN ÖNÜ ÇOK AÇIK, KAZANCI DA GÜZEL

Peki Akif Ustam , başarılı bir usta ve iş insanı olarak  gençlere  bu mesleği önerir misiniz? Sonuçta gençlerdeki işsizlik oranı çok yüksek  ülkemizde?

Kesinlikle  öneririm. Mesela benim çocuğum bu işi  yapmak istese  kendisine öneririm Benim 4 kızım var oğlum olsa kesinlikle ona öneririm. Bu meslekte gelecek var, bir memur ne kazanabiliyorsa burada çalışan bir insan usta olduğunda bunun iki üç katını kazanabilir. Gayet güzel bir meslek gençlerimiz bilmediği için bu sektöre yönlenmiyorlar. Biraz önce de konuşmuş olduğumuz gibi okullarda mutlaka bu oymacılık ile ilgili bölümlerin açılması lazım işte 3 gün okula gider 2 gün temel eğitim anlamında mesleği öğrenebilmesi için buraya ,sanayiye gelir ve mesleği öğrenir. Ağır bir tarafı da yok kolay sadece sevmek lazım çalışmayı sevmek lazım bir şeyi ortaya çıkartma aşkı bununla mutlu olmak çok önemli.

Akif Ustam, Fatih Ustam bizim sormak istediğimiz merak edilenler bunlar son olarak sizler neler eklemek istersiniz?  Neler söylemek istersiniz? İnsanlarımıza, halkımıza, meraklı gençlerimize?

GENÇLERE KESİNLİKLE ÖNERİRİM

Gençlerimiz gelsinler ,gerçekten bu meslekte gelecek var, kesinlikle pişman olmayacaklar, getiri anlamında da gerçekten güzel maddi olanakları var.. Çünkü bizim beklentimiz sadece gençler bu mesleğe girsin usta olsun güzel olanak sahibi olsunlar bize bir Allah razı olsun desinler yeter.Son olarak buradan hem İnegöl'de yaşayan, hem yurt genelinde yaşayan bütün vatandaşlarımıza ,halkımıza ,hemşerilerimize ,insanlarımıza sağlık, sıhhat ,afiyet ve esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

Güzel bir uyum sağlayarak Kahramanmaraş'tan gelmiş  olmalarına rağmen İnegöl'de sırt sırta vererek güzel bir ivme ortaya koyan Akif Usta  ve Fatih Usta'ya bizlerde gazetemiz adına çalışmalarında başarılar diliyoruz.

 

 İletişim Bilgileri:

 

Mahmudiye Mahallesi,

Yeni Sanayi Sitesi,

MevlanaCaddesi,  No: 34

Gsm: 0 537 474 77 71

 İnegöl / Bursa