Ülkemizde şu anda gündemde olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili bir çok spekülasyon yapılıyor.

Ben devletin direkt olarak üretim yapmasını hep eleştirmişimdir. Devlet denetim mekanizmasını çalıştırarak şeker fabrikaları gibi işletmeleri denetlemelidir. Devletin asli görevlerinden biri de budur. Yıllar önce Sümerbank gibi kuruluşları özelleştirerek adım atan hükümetler daha sonra birçok kamu kuruluşunu özelleştirmişlerdir. Burada sorgulanması gereken konu, bu kuruluşların satılması yani özelleştirilmesi değil, kime nasıl satıldığı olmalıdır.

Basında yazılıp çizildiği gibi şu kadar cirosu olan bir işletme bu fiyata satılır mı? Soruları ile uğraşılmadan bu satışların gerçekleşmesi lazım ama kime ve nasıl satılacak? Esas sorulması gereken soru bu.

Şeker fabrikalarının kesinlikle yabancı firmalara satılmaması konusu birinci öncelik olmalıdır. Zira bu fabrikaların savaş durumlarında stratejik konuma bürünebildiklerini biliyoruz. Şeker pancarı üreticilerimizin de zor durumda kalmamaları açısından son derece önem arz etmekte ama derler ya Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir.

Şeker pancarı ithalatının başladığı gün bu operasyona neşter vurulmuştu. Benim korkum bu fabrikalara yabancıların talip olacakları yöndedir. Önerim ise her ilde bulunan şeker fabrikalarının o ilde bulunan pancar üreticileri birliği, nakliye kooperatifleri ve çalışanların oluşturduğu birliklerin, gerekirse belediyeler ile birlikte bu fabrikaların sahibi olmalarıdır. İşte burada fabrikanın cirosu, kar marjı gibi faktörler gündeme gelmeyecektir.

Herkesin vicdanını rahatlatacak bir satış gerçekleşecektir. Hem de stratejik önem arz eden bir konuda yanlış adım atılmayacaktır. Hükümet yetkililerine seslenmek istiyorum. Halkımızın bu kadar duyarlı oldukları bu konuda daha önce yapılan özelleştirmelerde yapılmış olan hataların burada yapılmaması, halkın sesine kulak verilmesi birinci önceliğiniz olmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nin bir bakanının ülkemize geldiği günün hemen arkasından alınan böyle bir kararı, milletimizin kafasından başka türlü atamazsınız.