Sağlıklı bir yaşam tarzını koruyup bir yandan da kilo verebileceğiniz çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunun için yaptığınız egzersizlerin kısa süreli değil uzun süreli ve düzenli olmasına dikkat etmelisiniz. Her hafta en az 150 dakika orta zorlukta egzersiz yapmanız. Yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, depresyon, bazı kanser türleri, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olmak ve uzun, sağlıklı bir ömür için, mümkün olduğunca her sabah yarım saat yürümeniz size fayda sağlayacaktır.

NASIL YÜRÜMELİSİNİZ?

Yürüyüşe başlamadan önce, esneme ve ısınma hareketleri yapmalısınız.

Esneme hareketleri yaparken:

  • Zıplamayın
  • Bedeninizin izin verdiğinden daha fazla esnemek için kendinizi zorlamayın
  • Esneme hareketleri boyunca sürekli nefes alıp verin
  • Yavaş hareket edin

30 dakikalık yürüyüşünüze başlamadan önce, sakatlanmaları önlemek ve yaptığınız egzersizin tam amacına ulaşmasını sağlamak için dikkat etmeniz gereken şeyler:

  • Yürürken, ayak başparmaklarınız ileriye bakmalı.
  • Her adımda yere önce topuğunuz değmeli ve ardından beden ağırlığınızla ileri hareket etmeye devam etmelisiniz.
  • Kollarınız doğal bir şekilde hareket etmeli.
  • Omuzlarınız hafifçe arkaya doğru olmalı ve çenenizi dik tutmalısınız. Yere bakmamaya çalışın.

Her sabah düzenli olarak 30 dakika yürümek, koşmak kadar faydalıdır. Bu egzersiz diyabet, depresyon ve bazı kanser türleri gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır, kolesterol ve yüksek tansiyonla savaşmaya yardımcı olur.

Amerikan Sağlık Birliği’nin konuşmacısı Doktor GreggFonarow, egzersiz yapmanın erken ölüm riskini azalttığı, kalp ve damar sorunları ile savaştığı ve genel olarak sağlığımızı koruduğunu söylemektedir. Yürüyüş yapmanın ve koşmanın, kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığını kanıtlayan çalışmalar bulunmaktadır.

Yapılan çalışmalara göre koşmanın ve yürümenin sağlığa olan faydaları kıyaslanmıştır:

  • Yürümek kolesterolü %7 düşürürken, koşmak %4.3 düşürmektedir.
  • Yürümek kalp ve damar hastalıkları riskini %9.3 azaltırken, koşmak %4.5 azaltmaktadır.
  • Yürümek hipertansiyon ihtimalini %7.2 azaltırken, koşmak %4.2 azaltmaktadır.
  • Yürümek diyabet ihtimalini %12.3 azaltırken, koşmak %12.1 azaltır.

Ülkemizde hareketsizlik oranı yüzde 71.9

Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre; hareketsizlik oranımız yüzde 71.9. Yine bakanlık tarafında yapılan Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması'na göre; kadınların yüzde 87'si erkeklerin de yüzde 77'sinin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı tespit edilmiş. Bu kadar hareketsizlik ve dengesiz beslenmenin kaçınılmaz sonucu ise obezite ve bu hastalığın yol açtığı diğer önemli sağlık sorunları.

Hareketsiz bir yaşam ne tür tablolara yol açıyor?

Hareket etmedikçe, kilo almaya başlıyoruz. Kilomuz arttıkça metabolizmamızda birçok sorun ortaya çıkıyor; karaciğerimiz yağlanıyor, insülin direnci ve diyabet hastalığı ortaya çıkıyor. Bunların yanı sıra; hipertansiyon, kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri için de daha yatkın hale geliyoruz. Bu fazladan yükü taşıyan eklemlerimizde de sorunlar ortaya çıkıyor, sosyal ve iş hayatımızda enerjimiz azalıyor, cinsel yaşantımız bozuluyor. Alışverişe gittiğimizde üzerimize uymayan kıyafetleri denedikçe de moralimiz bozuluyor.