Ezgi Özdaş

İlk Türk astronot Gezeravcı: "44 yaşındayım, görev başlayana kadar hayalini bile kuramazdım" İlk Türk astronot Gezeravcı: "44 yaşındayım, görev başlayana kadar hayalini bile kuramazdım"

Sophia adlı yapay zekâ robotu, Oğuzhan Uğur’un Mevzular Açık Mikrofon programının konuğu oldu. İzleyicilerin sorduğu sorulara verdiği cevaplarla gündeme gelen Sophia hakkında vatandaşlar internette araştırma yapıyor. Peki Sophia nerede, ne zaman üretildi? Vatandaşlık alan ilk robot olarak bilinen Sophia hakkında tüm detaylar haberimizde. Yapay zekâ robotu Sophia, Hanson Robotics adlı Hong Kong merkezli bir şirket tarafından 19 Nisan 2015 yılında aktif edildi. Alphabet Inc ve SingularityNET gibi şirketlerin de dahil olduğu bir şirket ağının ortak çalışmasıyla üretilen Sophia, yapay zekâ, görsel veri işleme ve yüz tanıma gibi yöntemleri kullanarak çalışıyor.

Ekran Resmi 2023-08-27 14.13.09

Sophia’yı öne çıkaran özelliklerinden en önemlisi de insanı yüz hatları ve mimiklerini kullanabilmesi. Yapılış amacı yaşlılar için danışman veya kalabalık etkinliklerde yönlendirme üzerine çalışarak insanlara rehberlik hizmeti sunması. Sophia görme, yüzleri takip edebilme, göz teması kurma ve sürdürme, kişi tanıma, ses tanıma, konuşma yapma, yürüyebilme gibi birçok özelliğe sahiptir. Belirli sorulara cevap verebilir, belirli konular hakkında sohbetlere katılabilir. Suudi Arabistan resmi olarak Robot Sophia’yı vatandaşı olarak kabul etti. Böylece Sophia dünya üzerinde vatandaş olan ilk robot oldu.

Editör: Ezgi Özdaş