Sahur için ideal besinler kahvaltılıklardır. Tokluk süresini uzatacak olan proteinli besinlerden peynir çeşitleri, süt, yoğurt gibi besinler sofrada yer almalıdır. Tam buğday veya çavdar ekmeğine yer verilmelidir. Söğüş sebze veya 1-2 porsiyon meyve ile sofra zenginleştirilmelidir. Su tüketimi ihmal edilmemelidir.

     ▪    İftarın ilk kısmında su, 1-2 zeytin veya hurma ile oruç açılabilir. Kahvaltılıklar tercih edilebileceği gibi; 1 kâse çorba ve 1 dilim ekmek en ideal besinleri oluşturacaktır.

     ▪    İftarın ikinci kısmı akşam yemeği gibi kabul edilmelidir. Izgara et, tavuk veya balığın yanına zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilebileceği gibi, etli sebze veya kurubaklagil yemekleri de tercih edilebilir. Salatalar ve yoğurt-cacık gibi süt ürünleri sofradan eksik edilmemelidir.

     ▪    İftardan hemen sonra çay ve kahve içilmemeli. İçilecekse açık ve limonlu olarak tercih edilmelidir.

     ▪    Meyvelerden oluşan bir ara öğün ile akşam tamamlanmalıdır.

     ▪    Tatlı tüketilecekse; hafif sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

İftarda kan şekeri dengelenmeli: İftar öğününde kan şekerini dengeli olarak yükseltecek besin tercihleri yapılmalıdır. Örneğin pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek tercihler yapmak yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli makarna gibi sağlıklı seçimler yapılmalıdır.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI? NEDEN?

Kalp hastaları: Uzun süre aç kalmak, karaciğerden kolesterol sentezini arttırır. Bu da kan kolesterolünün yükselmesine yol açar.

Şeker hastaları: Uzun süre aç kalmak, hipoglisemi (düşük kan şekeri) durumuna yol açar.

Hipertansiyon hastaları: Uzun süre aç kalmak, tansiyonda ciddi değişikliklere yol açabilir.

Gebeler: Bebeğin gelişimi için anne adaylarının öğünlerini düzenli tüketmeleri ve yeterli beslenmeleri önemlidir.

Emziren anneler: Uzun süre aç kalmak, süt üretimini durdurabilir.

Çocuklar ve gençler: Gelişme çağında olduklarından ötürü, günlük enerji ve besin öğelerini düzenli karşılamaları gerekir. Yetersiz beslenme, büyüme geriliğine yol açabilir.

Sağlıkla kalın...