Ezgi Özdaş

Ertuğrul Gazi tarafından 13. yüzyılda inşa ettirilen ve Osmanlıların Anadolu topraklarındaki ilk mescidi olarak kabul edilen Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidinin restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce tamamlandı.

WhatsApp Image 2023-11-09 at 14.58.26

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin ilk çadırını kurduğu yerde yapılan Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidi yarın Cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatiyle bir araya geliyor. Osmanlı Padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid Han zamanında 1902 yılında yeniden inşa ettirilen mescidin ilk inşa yıllarında aynı zamanda yapıya adını veren kuyudan Müslümanlar ve Gayrimüslimlerin birlikte su aldığı biliniyor. Eski mescitle yaklaşık aynı boyutlarda olduğu anlaşılan günümüzdeki yapı; 6.10 x 6.10 metre ölçüsünde kare planlı, tek kubbeli, tek minareli olmakla beraber kare planlı bir harim ile enine dikdörtgen planlı ve kapalı bir son cemaat yerinden meydana geliyor.

WhatsApp Image 2023-11-09 at 14.58.16

Restorasyon kapsamında neler yapıldı?

Tarihi caminin restorasyon çalışmaları kapsamında; mescidin çatı örtüsü üzerinde bulunan yıpranmış durumdaki kurşun örtüsü söküldü, izabe edilerek yeniden kaplaması yapıldı. Mescit dış cephe duvarlarındaki çimento sıvalar raspa edilerek duvarların özgün dokusu ortaya çıkarılarak derz yapıldı. İç cephede ise çimento sıva raspa edilerek horasan sıva yapıldı.

WhatsApp Image 2023-11-09 at 14.58.16 (2)

Minarenin tamamı raspa edilerek özgün dokusu ortaya çıkarılmış ve derz yapıldı. Mescidin temel çevresine drenaj sistemi yapıldı. Mescidin çevre düzenlemesi kapsamında ihata duvarları yenilendi, harpuştalar yapılmış ve koruma amaçlı demir parmaklıklar yapıldı. Alt bahçeye ve cami etrafına yürüme yolu yapılarak çevre düzenlemesi yapıldı.

Editör: Ezgi Özdaş