Tarihi ve doğasıyla ünlenen Gölyazı turistleri bekliyor Tarihi ve doğasıyla ünlenen Gölyazı turistleri bekliyor

Ulaş Girgin

Birçok kişi hem sağlık hem de lezzet açısından yemekleri tazeyken tüketmeyi tercih ediyor. Hatta bazı artmış yemeklerin buzdolabında soğutulup tekrar ısıtılması da sağlıkçılar tarafından tavsiye edilmiyor. Fakat bazı yemekler pişirmenin üzerinden zaman geçtiğinde daha lezzetli hale geliyor. Peki neden bazı yemekler beklediğinde daha lezzetli hale geliyor?

Tat değişiminin birçok sebebi mevcut

Uzmanların cevap aradığı bu durumun birden fazla nedeni olabileceği ortaya çıktı. Bazı uzmanlar yemeğin ısı kaynağıyla ilişkisi kesilse de pişmeye devam ettiğini ve bunun da tadı etkilediğini söylerken, bazı şefler bu durumun baharatlı yemekler için geçerli olduğunu çünkü baharatın yemeğe zaman geçtikçe daha iyi nüfuz ettiğini, bol soslu veya sulu yemeklerin ise bekledikçe marine etmeye benzer bir etkiyle karşı karşıya kaldığını, bunun da tat değişiminde etkili olabileceğini söylüyor. Bilindiği üzere etlerdeki protein zamanla çözülüyor. Bu çözülme de eti daha yumuşak hale getiriyor. Ayrıca nişastalı besinler pişme sonrasında zaman geçtikçe daha şekerli bir tat profiline sahip oluyor.

iftar-sofrasi-4

Diğer yandan yemeğin tadına bakan kişinin açlık durumu, dış etmenler ve yemeğin tadına bakan başka kişilerin yorumları da tadının verdiği hisse etki ediyor. Sonuç olarak bir yemeğin tadının bekledikten sonra daha güzel olma durumu, yemeğin türüne, içindeki malzemelere, bekleme süresine veya tadına bakan kişiye bağlı birçok sebeple gerçekleşebiliyor.  

Editör: Ulas Girgin