GÖKÇE ÇALIŞCİ

Muş denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri Muş köftesidir.

Muş Köftesi Tarifi - YemekEv.com

Yağsız et ile yapılan bu yemek için eti 2-3 makineden geçirmeniz gerekiyor. Makineden geçirdiğiniz eti köftelik bulgurla iyice yoğrulur. Yoğrulan bu malzemeden bir tutam avuç içine alınır top haline getirilir. Ardından içi oyulan hamura daha önce hazırlanmış kıyma, soğan, ceviziçi ve pirinç karışımı bu oyuğa konarak tekrar kapatılır. Tuzlu suda 20-30 dakika pişirilir. Ardından isteğe göre tereyağ ve sosla servis edilir. Bayramların vazgeçilmez yemeğidir.

LAHANA SARMASI (HEZ DOLMASI)

Etli Lahana Dolması – Arda'nın Mutfağı

Yağlı kıyma ve bulgur iyice yoğrulur. İsteğe göre içine domates, maydanoz, soğan doğranır. Ardından bu harç haşlanmış yapraklara sarılır. Tencereye, bir sıra dolma bir sıra da domates ve biber karışımı serilir ve ateşe verilir. Yine isteğe göre sarımsaklı yoğurt ve terayağlı sos ile servis edilir.

KEŞKEK

Muğla usulü keşkek nasıl yapılır? Keşkek nasıl yapılır? Evde kolay keşkek  yapımı tarifi

Nohut ve kabuğu alınmış buğday, dövme taneleri suda iyice haşlanır.  Önceden pişirilmiş etle birlikte toz biber, haşlanmış nohut ve den katılır.  Ufak ufak doğranmış kuru soğan serpilerek servis edilir. 

MUŞ BÖREĞİ

Muş’un en sevilen lezzetlerinden biridir. Muş’a özgü bu lezzetin içinde yine et var. Muş kahvaltılarından akşam yemeklerine her öğünde sevilerek tüketilir. Muş böreği elde incecik açılan hamurun içerisine kıyma konulmasıyla hazırlanır.

CAVBELEK

CAVBELEK (Muş) | Doğu Anadolu Yemek tarifleri

Kurut olarak da bilinen geleneksel bir yemektir. Kurut ismini üzerine dökülen kurutulmuş yoğurttan alır. Kurutulmuş yoğurt, un ve bulgur ile pişirilen bu yemek Muş sofralarının vazgeçilmezidir.

AVSİRK

YUMURTALI SOĞAN ÇORBASI (AVSİRK) DİYARBAKIR YÖRESEL SOĞAN ÇORBASI 🔥 -  YouTube

Bayat ekmeklerle yapılan bu yemek aperitif tarzındadır. Kavrulmuş soğan ve salçanın içine su eklenerek kaynatılır. Ardından ekmek doğranır ve servis edilir.

AYRAN AŞI (GIRAR)

Gırar (Ayran Aşı) çorbası tarifi💯Mutlaka deneyin tam bir vitamin  deposu✓İçenler tarifini soracak🤫 - YouTube

Muşluların kış aylarında vazgeçemediği sıcak çorba, yazın ise soğuk çorba olarak servis ettiği çorbanın en güzel özelliği içinde yazın toplanan kengerlerin ve taze nanenin olmasıdır.

DEWGIRAR

🔴Tokat'ın Meşhur Ekmeğini Yapmak işte bu kadar kolay.Sadece Un,Su,Maya.  İnanılmaz Derecede Lezzetli - YouTube

Yazın özel olarak hazırlanan ve yoğurttan yapılan bu lezzette, önce dewgırar denilen yoğurt kaynatılır ardından içine tandır ekmeği doğranır, 1-2 dakika kaynatıldıktan sonra üzerine kavrulmuş tereyağ ve toz biber serpilir. 

Bursa’da 1 Mayıs coşkusu yaşandı Bursa’da 1 Mayıs coşkusu yaşandı

KAK

Kuru Meyve Paketi 300gr - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Yaz ayında toplanan meyveler kızgın güneş altında kurutulur. Kış aylarında sobanın etrafında toplanıp edilen sohbetlerin ve çayların vazgeçilmezidir. 

GÜLLÜK ÇORBASI

Yemek yolculuğumda öğrendiğim her şey...: Bulgurlu Çiriş Otu Yemeği

Yaz aylarında dağdan toplanan çiriş bitkisi haşlanır ardından ince bulgur ile kaynatılır.  Humus kıvamında olan çiriş çorbasına terayağ dökülerek servis edilir.

KADE (KÜRT ÇÖREĞİ)

Vanlı Yahudilerin Çöreği: Kade -Avlaremoz

Yoğun yağ ile yoğrulan hamurun içine kavrulmuş şekersiz helva katılarak tandırlarda yapılır. Yapımı basit tadı lezzetli bu çörek sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir.

 

Editör: Gökçe Çalışcı