GÖKÇE ÇALIŞCİ
Muş denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri Muş köftesidir.
Yağsız et ile yapılan bu yemek için eti 2-3 makineden geçirmeniz gerekiyor. Makineden geçirdiğiniz eti köftelik bulgurla iyice yoğrulur. Yoğrulan bu malzemeden bir tutam avuç içine alınır top haline getirilir. Ardından içi oyulan hamura daha önce hazırlanmış kıyma, soğan, ceviziçi ve pirinç karışımı bu oyuğa konarak tekrar kapatılır. Tuzlu suda 20-30 dakika pişirilir. Ardından isteğe göre tereyağ ve sosla servis edilir. Bayramların vazgeçilmez yemeğidir.
LAHANA SARMASI (HEZ DOLMASI)
Yağlı kıyma ve bulgur iyice yoğrulur. İsteğe göre içine domates, maydanoz, soğan doğranır. Ardından bu harç haşlanmış yapraklara sarılır. Tencereye, bir sıra dolma bir sıra da domates ve biber karışımı serilir ve ateşe verilir. Yine isteğe göre sarımsaklı yoğurt ve terayağlı sos ile servis edilir.
KEŞKEK
Nohut ve kabuğu alınmış buğday, dövme taneleri suda iyice haşlanır. Önceden pişirilmiş etle birlikte toz biber, haşlanmış nohut ve den katılır. Ufak ufak doğranmış kuru soğan serpilerek servis edilir.
MUŞ BÖREĞİ
Muş’un en sevilen lezzetlerinden biridir. Muş’a özgü bu lezzetin içinde yine et var. Muş kahvaltılarından akşam yemeklerine her öğünde sevilerek tüketilir. Muş böreği elde incecik açılan hamurun içerisine kıyma konulmasıyla hazırlanır.
CAVBELEK
Kurut olarak da bilinen geleneksel bir yemektir. Kurut ismini üzerine dökülen kurutulmuş yoğurttan alır. Kurutulmuş yoğurt, un ve bulgur ile pişirilen bu yemek Muş sofralarının vazgeçilmezidir.
AVSİRK
Bayat ekmeklerle yapılan bu yemek aperitif tarzındadır. Kavrulmuş soğan ve salçanın içine su eklenerek kaynatılır. Ardından ekmek doğranır ve servis edilir.
AYRAN AŞI (GIRAR)
Muşluların kış aylarında vazgeçemediği sıcak çorba, yazın ise soğuk çorba olarak servis ettiği çorbanın en güzel özelliği içinde yazın toplanan kengerlerin ve taze nanenin olmasıdır.
DEWGIRAR
Yazın özel olarak hazırlanan ve yoğurttan yapılan bu lezzette, önce dewgırar denilen yoğurt kaynatılır ardından içine tandır ekmeği doğranır, 1-2 dakika kaynatıldıktan sonra üzerine kavrulmuş tereyağ ve toz biber serpilir.
KAK
Yaz ayında toplanan meyveler kızgın güneş altında kurutulur. Kış aylarında sobanın etrafında toplanıp edilen sohbetlerin ve çayların vazgeçilmezidir.
GÜLLÜK ÇORBASI
Yaz aylarında dağdan toplanan çiriş bitkisi haşlanır ardından ince bulgur ile kaynatılır. Humus kıvamında olan çiriş çorbasına terayağ dökülerek servis edilir.
KADE (KÜRT ÇÖREĞİ)
Yoğun yağ ile yoğrulan hamurun içine kavrulmuş şekersiz helva katılarak tandırlarda yapılır. Yapımı basit tadı lezzetli bu çörek sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir.