Akın Güler

Her yılın belli dönemlerinde dünya atmosferindeki değişimler sonucu mevsimler değişir. Dünyanın çoğu bölgesinde ilkbahar, yaz, sonbahar, kış olarak 4 mevsim yaşanır. Her mevsimin kendine has özellikleri olup, çeşitli faktörler nedeniyle bu özellikler bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Mevsimler dünyanın kendi ekseninde ve güneşin etrafında dönerken oluşmaktadır. Dünyanın yörüngeleri düz bir çizgide olmamasından dolayı mevsimler oluşur. Dünya eğik bir açıyla döner ve güneş ışınları bu açıya göre dünya yüzeyine çarptığından dolayı mevsimler meydana gelir. Yılın bir döneminde Kuzey Yarımküre güneşe daha yakınken burada yaz ayları yaşanır, Kuzey Yarımküre’de yaz ayları yaşanırken ise Güney Yarımküre’de kış ayları yaşanır. Yılın diğer bir bölümünde ise bu durumun tam tersi yaşanır. Yani Güney Yarımküre’de yaz ayları yaşanırken, Kuzey Yarımküre’de kış ayları yaşanır.

Her mevsimin farklı özellikleri nedeniyle insan yaşamına etkileri de farklı olur. Sağlık, beslenme, aktiviteler, kıyafetler gibi faktörler mevsimlere göre değişiklik gösterir. Kısaca ekonomik anlamda da insan yaşamında birçok değişiklik yaşanır.

Japon Deprem Uzmanı Moriwaki: "Depremin gelmeyeceğini söyleyen 2 hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor" Japon Deprem Uzmanı Moriwaki: "Depremin gelmeyeceğini söyleyen 2 hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor"

thumb2-seasons-concepts-winter-summer-green-tree-fallen-tree

Peki mevsimler değişmeseydi ne olurdu?

Dünyanın düzen içinde kalmasının önemli bir faktörü olan mevsimler hiç değişmeseydi hayatımızda neredeyse her şey değişirdi. Yani hep kış veya hep yaz aylarını yaşasaydık yaşamımızı da ona göre şekillendirmek zorunda kalırdık.

  • Hayatımızı etkileyecek en önemli alan beslenme yönünde olacaktır. Mevsimlerin oluşumuna göre yetişen besinlerin birçoğu olamayacağından dolayı besin yönünden dünya oldukça sıkıntılı zamanlar yaşayacaktır. Devamlı yaz aylarını yaşadığımızı düşünürsek, kış aylarında yetişen sebze ve meyveler olmayacağı için besin anlamında çeşitlilik azalacaktır.
  • Bir diğer değişecek hususta canlı çeşitliliğinin azalması olacaktır. Sıcağa veya soğuya adapte olarak yaşayan bazı canlılar, dünyada devamlı aynı mevsim yaşansaydı nesli tükenmiş olacaktı.
  • Tek bir mevsim yaşansaydı dünyanın kaynakları da önemli bir şekilde etkilenmiş olacaktı. Devamlı yaz ayları yaşansaydı dünyada kuraklık ve sefalet artmış olurdu. Devamlı kış ayları yaşansaydı da tarımın yeterince yapılamamasından dolayı besin çeşitliliği oldukça azalmış olacaktı. Aynı zamanda yetersiz kaynaklardan dolayı insanlar ısınma yönünde birçok zorluk yaşamış olacaktı.
  • Ekonomik ve ticaret alanında da birçok değişiklik meydana gelmiş olacaktı. Mevsimlere göre değişen ekonomik faaliyetler tek bir mevsime bağlı kalınsaydı çeşitlilik sağlanamayacaktı ve insanları ekonomik anlamda da oldukça etkileyecekti.

Sonuç olarak dünyamızda 4 mevsim yaşanmasaydı ve sadece tek bir mevsim yaşansaydı hayatımızı birçok açıdan olumsuz anlamda etkileyecekti.

Editör: Stajyer1 Stajyer1