Gökhan Şenyavaş / Mert Şafak

Evinizde bir kediniz veya köpeğiniz olabilir ve onun yanına bir arkadaş almak istiyor olabilirsiniz. Fakat kedi ve köpeğin anlaşabilmesi bazen bir hayli zor olabiliyor. Her iki canlı da kendine has ve farklı özelliklere sahipler. Hele ki iki yetişkin canlıyı birbirine alıştırmak epey zorlu bir süreçtir. Yapılan araştırmalara göre sevimli dostlarımız ilk 2 aylıkken çevrelerinde olan şeyleri tanımlamaya başlarlar. Bu 2 aylık süreçte kedi ve köpek yan yana bulundurulursa birbirlerine alışmaları kolaylaşacaktır.

halil

Yetişkin olan iki canlının tanıştırılması öncesinde ise kedi ve köpeğin kendini güvende hissedecekleri bir ortam hazırlanması gerekir. Güvenli bir ortam hazırlandığı takdirde hem kedinin hem köpeğin stresi azalacak ve birbirlerini tehdit olarak görme durumları azalacaktır. Tanışmalarından önce birbirlerini tanımalarını kolaylaştırmak için hem kediye hem köpeğe birbirlerinin kokusunu tanıtmak birbirlerini tehdit görme durumunu azaltmak için faydalı olabilir.

Bunun yanı sıra veterinerlerin önerdiği sakinleştirici yağlar sayesinde kedi ve köpeğin yaşayacakları stres, kaygı, depresyon gibi durumların önüne geçebilir. Bu yağları kullanmadan önce veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

kedileri-kopeklere-alistirmak-4

Kedi veya köpeğin eve ilk geldiği zamanlarında her ikisini aynı ortamda bulundurmak ve tanışmalarına zorlamak oldukça yanlış bir hareket olur. İki dostumuzu da ayrı odalarda tutup kendi istekleri olduğunda birbirlerine yakınlaşmalarını beklemek gerekir. İlk zamanlar ikisinden de dostane tavırlar beklememek gerekir, sürtüşmelerin olması kaçınılmazdır.

Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede

Kediniz varsa ve eve bir köpek getiriyorsanız dikkat etmeniz bazı durumlar vardır. Köpekler kedilere göre daha hareketli canlılardır, hareketli olmaları sebebiyle kedi dostunuzu korkutabilir. Hareketlerini kontrol altında tutarak kedinizi korkutmasının önüne geçmelisiniz. Köpeğin kedinizin tuvaletine ve mama kaplarına ulaşmasını engellemelisiniz. Kedilerin özel alanları vardır ve bu alanları köpeğin işgal etmesine izin vermemelisiniz.

Köpeğiniz varsa ve eve bir kedi getiriyorsanız da dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Köpeğin, kediyi sizin getirdiğinizi anlamasını sağlamalısınız. Bu durum köpeğin kediyi kabul etmesini kolaylaştıracaktır. Köpeğin kediye düzgün davrandığı zamanlar onu ödüllendirin. Böylece nasıl davranmasını gerektiğini anlamış olur. Kedi geldikten sonra köpeğinize olan ilginizi arttırın böylece köpeğiniz kediyi daha kolay kabullenebilir.

kedi-kopek-dostlugu

İki sevimli dostumuzun da birbirlerine alışabilmesi için sizleri zorlu bir süreç bekleyecektir. Fakat doğru atacağınız adımlarla özellikle dostlarınızı birbirlerini tanımaya zorlamadan onların birbirlerine alışmasını bekleyerek bunu başarabilirsiniz. Zaman isteyen bu süreç için sizlerin de sabırlı olması önemli bir detaydır. Veteriner hekiminize danışarak da profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Editör: Stajyer1 Stajyer1