Gökçe ÇALIŞCİ 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr.  Ahmet Yozgatlıgil, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev,  Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ve kent protokolünün de hazır bulunduğu Türk Cumhuriyetler Uzay Kaşifleri Akademisi Açılış Töreni, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) gerçekleşti.

İNANCIMIZ TAM

Açılış konuşmasını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil yaptı. Yozgatlıgil'in konuşmasından öne çıkanlar başlıklar şöyle:

"Karşımda heyecanlı bakışlarla beni izleyen, gençlerimize şunu söylemek istiyorum ki sizler geleceğin bilim insanları, uzay mühendisleri ve Türk Dünyası'nı ileriye taşıyacak olan nesilsiniz. Türk Dünyası'nı uzayda söz sahibi yapmak üzere gelecekte uzaya göndereceğimiz araçlarımızı, uydularımızı tasarlayacağınıza ve daha birçok bilimsel keşfi gerçekleştireceğinize inancım tamdır." 

WhatsApp Image 2023-08-28 at 15.43.56

'UZAY ÖNEMLİ ADIMLARDAN BİRİ'

'Şüphesiz ki Türk Dünyası içinde uzay alanında iş birliği yapmak, ortak mirasımızı geleceğe taşımak adına önemli adımlardan birisidir. Uzay alanındaki ilgili projelerde ortak çalışmanın, Türk Dünyası adına bağlarımızın daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.'

İLERİ DÖNÜK İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI 

'Nisan 2023'te Özbekistan'da, Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci ülkelerinin uzay ajansları ve uzay alanında çalışan kurumları arasında yapılan toplantıda, ortak uydu projeleri geliştirmek, çalıştaylar yapmak ve gençlik uzay kampları düzenlemek gibi uzay teknolojileri alanında ileriye dönük iş birliği fırsatları konuşulmuş, bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda mutabık kalınmıştır.'

UZAY FARKINDALIĞI 

Nitekim mutabık kalınan konulardan birisi olan gençlik uzay kamplarının ilkinde burada hep beraber toplanmış bulunuyoruz. Burada siz genç misafirlerimizi ve değerli öğretmenlerimizi ağırlamak bizim için büyük bir mutluluktur. 9-15 yaş arasındaki gençlerimize verilecek eğitimin, Türk Dünyası ülkelerinde özellikle genç nesiller arasında bir uzay farkındalığı oluşturması beklenmektedir. En değerli varlıklarımızdan olan hevesli ve dinamik gençlerimize ilham verecek bu eğitim programının hayırlara vesile olmasını diliyorum.'

UZAKTAN BAKAN BİR ÜLKE YOK ARTIK 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın konuşmasından satır başları;  Dünya Değişiyor ve dönüşüyor. Her geçen gün farklı bir gelişmeyle bilgilerimizi güncelliyoruz. Teknoloji, bilim, yapay zeka, kodlama gibi konular hayatımızın her alanını kapsar hâle geldi. Türkiye de bu konularda dünyadan geri kalmıyor. Yeni hamlelerle, projelerle, girişimlerle dünyanın seyrettiği rotayı takip ediyoruz. Uzaktan bakan ve geriden gelen bir ülke yok artık. Bunun en güzel örneği ise Türkiye Uzay Ajansı'nın çalışmalarına başlamasıdır.

TÜRKİYE'NİN GÜCÜ ARTIYOR 

Yerli ve millî teknolojik yatırımlarla eğitimden savunma sanayine, sağlıktan uzay çalışmalarına kadar birçok alanda atağa kalkmış durumdayız. Yine yerli otomobilimiz Togg'un Bursa'da üretiliyor olmasını hatırlatmak isterim. Her geçen gün Türkiye'nin gücü artıyor. Aynı şekilde Türkiye'nin kardeşleri ve dostlarıyla olan bağı da ülkemize ve hepimize güç veriyor.

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

KARDEŞLİĞİMİZ PEKİŞECEK

Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası ile Büyükşehir Belediyemizin destekleri; Türkiye Uzay Ajansı, Türk Devletleri Teşkilatı Ve GUHEM (Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi) iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz Uzay Kaşifleri Akademisi için bugün bir araya geldik. Türk Devletleri Teşkilatı Mensubu; Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Macaristan Ve Türkiye’den toplam 82 öğrenci ve öğretmen programa katılıyor. Bu tür programlar bilgi ve tecrübe paylaşımına zemin hazırladığı gibi kardeşliğimizi de pekiştiriyor. Katılımcılar, 27 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında uzay ve havacılık alanında çok özel bir eğitim alacaklar.

Editör: Ezgi Özdaş