Ulaş Girgin

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

Son günlerde dünya gündemine düşen çarpıcı haberlerden biri de 83 yaşındaki Al Pacino’nun 29 yaşındaki sevgilisinin hamile olduğu ve ünlü aktörün baba olmaya hazırlanıyor oluşu oldu. Bu haber ile insanların akıllarında yer edebilecek sorulardan biri de şu oldu. Bu kadar ileri yaşta baba olmak kişilerin çocuklarında nasıl etkiler meydana getirebilir? Siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

821x464-yeni-baba-olmak-iste-adim-adim-yapabilecekleriniz-1620305046953

Erkekler söz konusu olduğunda çocuk sahibi olmak konusunda yaşın pek de önemli bir faktör olmadığı düşünülmektedir. Fakat bu koşullarda doğacak olan çocuğun erkeğin yaşı nedeni ile bazı sağlık problemleri yaşama riski artıyor.

Ne gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir?

Yapılan araştırmalara göre yaşı ilerlemiş olan erkeklerde, çocuklarının DNA’larında genetik mutasyonlara sebebiyet verebilecek nadir türde bir testis tümörü bulunma olasılığının daha fazla olduğu belirlendi. Bu tümörlerin ciltte oluşan benler gibi olduğu ve tek başlarına genellikle zararsız oldukları fakat testislerde bulunmaları ile üreme hücresi üretiminde de yer alacakları ve bu durumun da çocuğun çeşitli hastalıklarla doğmasına yol açabileceği bilinmektedir.

Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalar ile erkeklerdeki üreme hücresi kalitesinin yaşlandıkça düştüğü ve bu durumun da ciddi sağlık problemlerine sahip bebeklerin doğumuna yol açabileceği saptandı. İsrail’de yapılan bir araştırma 40 yaş üstünde baba olan erkeklerin otistik çocuklara sahip olma ihtimali 30 yaş altında baba olan erkeklere göre 6 kat daha fazla olduğu kaydedildi.

Bunların yanı sıra 50 yaşın üzerinde baba olan erkeklerin çocuklarında şizofreni görülme riski de daha genç yaşlarda baba olacak erkeklerin çocuklarına göre daha yüksek olduğu yapılan araştırmalar ışığında ortaya çıkmıştır.

İdeal baba olma yaşı

Biyolojik tehditlerin yanı sıra doğacak olan çocuğun doğru yetiştirilebilmesi noktasında da ebeveynlerin yaşları önemli bir konudur. Tahmin edilebileceği üzere 20 yaşında bir baba ile 50 yaşında bir babanın çocuğuna yaklaşımı farklılık gösterecektir. Geç veya erken baba olmanın kendilerine göre avantaj ve dezavantajlarının olduğu bilinmektedir. Fakat bunlardan daha önemli olarak en doğru yaş, kişinin kendini bu sorumluluğu almaya hazır hissettiği yaştır. Fizyolojik açıdan ise erkeğin üreme noktasında verimliliğinin en yüksek olduğu yaş 23 olarak bilinmektedir. Farklı veriler bulunsa da aşağı yukarı aynı dönemde karar kılınmaktadır.   

Editör: Ulas Girgin