Ulaş Girgin

Önlem alınmaz ve kontrolsüz şekilde devam edilirse insanlar ve doğa yıkıcı bir ısınma yaşayacak. Dünya çok büyük bir tehditle karşı karşıya ancak bu sorunun potansiyel çözümleri de var.

pexels-photo-221012

(Özel) Bursa Hayvanat Bahçesi’nin yeni üyesi Bursaspor’un maskotu oldu (Özel) Bursa Hayvanat Bahçesi’nin yeni üyesi Bursaspor’un maskotu oldu

Yaşadığımız hızlı iklim değişimine insanların evleri, fabrikalar, petrol, gaz ve kömür kullanımları sebep oluyor. Fosil yakıtlar yandığında, çoğunlukla karbondioksit olmak üzere sera gazları salgılıyor. Bu gazlar da dünyadaki ısıyı hapsederek gezegenimizin sıcaklığının artmasına neden oluyor.

Geç kalındığı takdirde bizi neler bekliyor?

Konu özelinde uzman bilim insanlarına göre iklim değişikliğinin sonuçlarından kaçınmak istiyorsak sıcaklık artışını yavaşlatmamız gerekiyor. Artışı durdurmak için önlem alınmadığı takdirde küresel ısınma etkisiyle yıkıcı sıcak hava dalgalarının oluşacağı ve buna bağlı olarak deniz seviyesinin yükseleceği, ardından da milyonlarca kişinin bu nedenle evlerini kaybedebileceği, hayvan ve bitki türlerinin geri dönülmez şekilde yok olabileceği öngörülüyor.

forest-fire-fire-smoke-conservation-51951

Ayrıca daha fazla ısınma bazı tarım arazilerinin çöle dönüşmesine neden olacağından bu bölgeler yaşanmaz hale gelecektir. Diğer yandan aşırı sıcaklar geçen yaz ülkemizde de görüldüğü üzere orman yangını riskini de artırıyor. Yükselen sıcaklık aynı zamanda Sibirya gibi donmuş olan toprakların eriyerek atmosfere hapsolmuş olan sera gazının salınımına yol açıp iklim değişikliğini daha da kötüleştirecektir. Aşırı yağış ile oluşan seller büyük yıkımlara sebep olacaktır.

fil

Daha sıcak bir dünyada, karada yaşayan hayvanlar ihtiyaçları olan yiyecek ve suyu bulmakta zorlanacak, kutup ayıları buzullardan oluşan yaşam alanlarından olacak ve bilim insanlarına göre hemen önlem alınmazsa yaşadığımız yüzyılda en az 550 tür yok olacak. 

Bölgeler nasıl etkilenecek?

İklim değişikliği için önlem alınmadığı taktirde Avrupa aşırı yağışların neden olduğu seller ile mücadele edecek. Orta Doğu ülkeleri aşırı sıcak hava dalgaları ile birlikte yoğun kuraklık yaşayacak. Pasifik bölgesindeki ada ülkeleri deniz seviyesinin yükselmesi ile su altında kalacak. ABD’de yoğun kuraklık ve yoğun fırtınalar görülecek. Avustralya’da orman yangınları kaynaklı ölümler yaşanacak.

Editör: Ulas Girgin