Ulaş Girgin

Dünya sürekli ısınmaya ve habitatlar iklim değişikliği nedeniyle bozulmaya devam ederken birçok canlının yaşam alanı tahrip oluyur ve nesilleri tükenme tehlikesi altına giriyor. Bundan birkaç yıl önce iklim değişikliği şimdi ise iklim krizi olarak adlandırdığımızdurum dünyanın en öncelikli problemlerinden biri. Bu nedenle iklim aktivistleri sanat eserlerine, tarihi eserlere ve yollara çeşitli müdahalelerde bulunup farkındalık yaratmaya çalışıyor.

1653906489826-16538470519146

Özellikle dünya sanat tarihinde önemli yer tutan Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa'sı, Vincent Van Gogh'un Ayçiçekleri tablosu gibi eserlerin de nasibini aldığı eylemleri gerçekleştiren aktivistler, "Paha biçilemeyecek kadar değerli bir şeyin gözünüzün önünde tahrip ediliyor olması nasıl hissettiriyor?" sorusu ile her gün insanlık sebebi ile daha fazla tahrip olan doğanın değerine ve yok oluşuna atıfta bulunmayı amaçlıyor.

image2-6

Üniversiteli öğrencilere anaokulu öğrencilerinden destek Üniversiteli öğrencilere anaokulu öğrencilerinden destek

Bazı gruplar eylemleri desteklerken bazı gruplar da zarar vererek farkındalık oluşturulamayacağını ve aktivistlerin yaptıkları eylemleri vandallık olarak değerlendiriyor. Aktivistler tarafından yapılan açıklamada ise eserlere domates çorbası, mürekkep veya patates püresi fırlatarak yaptıkları eylemlerde eserlerin zarar görmediği çünkü cam veya plastik kaplamalar ile korundukları belirtiliyor.

Editör: Ulas Girgin