Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün Kan şekerinizi mutlaka düzenli ölçtürün

Ezgi Özdaş

Günümüz teknolojisi sağlık alanında da mucizeler yaratmaya devam ederken hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığını görüntüleme açısından büyük katkı sağlayan Ultrason gibi uygulamalar yıllardır medikal mühendislikte çığır açıyor. İnsan kulağının duyamayacağı yüksek frekanslı ses dalgalarına verilen ad olarak tanımlanan Ultrason kelimesi dilimize Fransızca’dan geçti. Peki anne ve bebek sağlığı açısından oluşabilecek tehditleri erken tespit etmekte ve gebeliğe dair tüm süreçleri detaylı takip etmekte sıkça kullandığımız Ultrason yönteminin doğru kullanımı nasıl? Hep birlikte inceleyelim…

ULTRASON NE İÇİN KULLANILIR?

Ultrasononografi gebeliğin tanısı erken dönem tanısı, değerlendirilmesi ve olası kanama durumlarında fetüsün canlı olup olmadığının öğrenilmesi başta olmak üzere; Gebelik kesesi, fetal büyüklük değerlendirmesi, plasenta yerinin belirlenmesi, amniyon sıvısının yeterliliğinin tespiti, bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesi gibi birçok amaca hizmet eder.

ULTRASON SIKLIĞI NE OLMALI?

Gebelik tanısı konulmasının ardından 11-14 ve 18-22 haftalarında ultrasona gidebilirsiniz. Gebelikte bir risk görülmesi halinde bu sıklık doktor tavsiyesi ile artabilir.

ULTRASON BEBEĞE ZARARLI MI?

Ultrason ses dalgalarının dokuya gönderilmesi ve geri alınması ile sağlanan bir görüntüleme yöntemidir. Ses dalgalarıyla canlı dokuya zarar vermenin imkansız olması da sorunun cevabıdır. Gönül rahatlığıyla Ultrason çektirebilirsiniz.

DETAYLI ULTRASON NEDİR?

Normal Ultrason süresi 3-5 dakika arasındayken Detaylı Ultrason 30-45 dakika arasında gerçekleşir. Bu süreçte anne adayının tok olması istenir. İşleyiş olarak sıradan bir Ultrason ile aynı olsa da anne ve bebeğe dair çok daha detay bilgiler verir.

Editör: Ezgi Özdaş