Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret
Kestel ilçemizin güzel ve şirin mahallelerinden Şevketiye’nin Muhtarı Süleyman Konez ile bölgenin sıkıntılarını, sorunlarını ve güzelliklerini masaya yatırdığımız güzel keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
 
•     Süleyman muhtarım, sizi tanıyarak röportajımıza başlamak isteriz?
Elbette,1966 Şevketiye doğumluyum, doğma büyüme buralıyım. 18 yaşına kadar Bursa'daydım çekirdekten havlucuyum. Dokumaya geçtik buraya getirdik tezgahlarımızı, burada 10 yıl kadar çalıştık yenilemeye  ayak uyduramayınca eski dokuma tezgahlarını kırdırmak zorunda kaldık maalesef, bir miktar hayvancılık yaptık köyde, daha sonra hem çocukların eğitimi için hem de benim çalışmam dolayısıyla İnegöl'e gittik, orada çalıştım sonra 2014 yılında emekli oldum.
 
İÇİMDE UHDE VAR..
•     Peki Süleyman Bey muhtarlık süreci nasıl başladı?
Daha önce 4 dönemdir azalık yapıyordum, pasif durumdan aktif duruma geçelim, icraata geçelim dedik, içimizde uhdeler  vardı  çünkü. Birikimimiz vardı, onu artık gün yüzüne çıkaralım dedik, başladık hayırlısıyla.  Seçimde benimle birlikte 4 aday vardı seçimi kazandık insanlarımızın tercihi, teveccühü bizden yana oldu. Evliyim bir kızım var avukat. Bursa'da avukatlık yapıyor.
 
KİMSE GÖLETE GÜVENEMİYOR
•     Muhtarım şimdi de isterseniz biraz Şevketiye’den bahsedelim bize Şevketiye’yi tanıtır mısınız?
Bu yıl genel bir plan oluşturdum kafamda, yani genel plan oluşturdum. 165 hanede aktif oturan var yazın, yukarıda sonradan gelen villaları saymadım onlarla beraber 185 oluyor aşağı yukarı. Kışın da bu 110'a kadar düşüyor köylü çiftçilik ile uğraşıyoruz genelde. Tabii artık girdiler vesaire çiftçilikten insanlar ellerini çekiyorlar. Burada ağırlık Santa Maria armudu vardı... İnsanlar  para etmediğinden dibinden kesmeye başladılar şu an buralarda ahududu ve böğürtlen revaçta. Ama su sıkıntısı  olduğu için sorun oluşturuyor. Köyümüzde ayrıca 8-10  ailede hayvancılıkla uğraşıyor geçimini buradan sağladığını da ayrıca eklemek istiyorum. İşte  devletin katkılarıyla bu hayvancılığın köylerimizde mahallelerimizde daha da yaygınlaşmasının çok yararlı olacağını tahmin ediyorum. Muhtarım aşağı-yukarı 8-9 aydır muhtarsınız bu süreçte neler değişti mahallenizde?
Belediyeden parke taşı istedik, şimdilik bu kadar geldi köy girişinde bir çevre düzenlemesi yapacağız yeterli değil bu taşlar ama şimdilik bu kadar geldi sonradan  arkası gelecek diye tahmin ediyorum. Buna benzer sıkıntıları yavaş yavaş çözmeye başladık.
 
35 YILLIK SIKINTI HALA SÜRÜYOR!!!
 
•     Peki eksiklikler neler muhtarım nelerin yerine getirilmesi yapılması durumunda Şevketiye Mahallesi daha yaşanılabilir daha güzel bir mahalle olur?
 
Şevketiye Göleti’nin 35 yıl önce temeli atılmasına rağmen şu an aktif gibi gözükse de insanlar diken üzerinde. Bugün 10 dönüm yer ekebilecek  insanımız güvenmediğinden bir dönüm ekiyor. Dolayısıyla 500 ton komşuköy ürün çıkartırken bizim köyümüz 50 tonda kalıyor. Bu da bizim köylümüzün tembelliğinden değil suya olan güveni olmadığından dolayı. Çünkü Devlet Su İşleri bizim göletimizi  sağlıklı bir şekilde yapamadı zemini göçüyor. En sonunda Ankara'dan gelen bir komisyonun  raporunda  sağlıklı olacağı ile ilgili rapor vermişlerdi ama şu anki tasarruf önlemleri nedeniyle bu da maalesef askıya alınmış durumda.35 yıldan beri bekliyoruz ümitli misiniz? diye soracak olursanız. Hala ümitliyiz. Ama bunun bir an evvel artık güzel bir şekilde randımanlı bir duruma geçmesini bekliyoruz. Buradan gelecek suya güvense halkımız insanımız çok daha yoğun bir şekilde tarıma yönelecekler bu sıkıntı  bizim göç vermemize sebebiyet veriyor, şu an maalesef gençler kalmadı köyümüzde en gencimiz Mehmet Ali kardeşimiz.
 
Hala asbestli borular kullanılıyor
İstediklerimiz her şey inanıyorum oluyor, olacak ama maalesef yavaş ilerliyor işler. Ayrıca göletten araziye ulaşan şebekede çok önemli su taşıyan hatlar çok önemli asbestli borular var hala maalesef  onlar kullanılıyor. Ben şu anda Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı'na Sağlık Bakanlığı'na dilekçe verdim. Bunların bu boruların yok edilmesi lazım, sağlığa uygun olmadığı kesin. Özellikle bu çok önemli bu asbestli borularla çok büyük sıkıntı göletten de daha  önemli olan bir şey bu. Asbestli boruların kesinlikle bertaraf edilmesi lazım. Dünyada artık kimse bu boruları kullanmazken maalesef burada hala kullanılıyor, ayrıca bunlar çok arıza yapıyor 35 yıl önce yapıldığı için betonumsu  madde, çürümüş karton gibi olmuş, yeraltındaki borularla , 35 yıl önce fabrikası kapanmış boruları kullanıyoruz, bize tamir edecek boru veremiyor Devlet Su İşleri. Boruların ölçüleri uymadığından  boruları mecburen taşlıyoruz uydurmak için, arkadaşımız hep duman içinde kalıyor asbestli borunun tozuna maruz kalıyor. Bunları ellemek bile çok riskli aslında. Bu asbestli borularla kullanımın artık bitmesi lazım diye düşünüyorum bu manada yetkililerden yardım bekliyoruz. 
 
GÖLETİN ALTYAPISI DA ÖNEMLİ
   30-35 yıldır yapılamayan Gölet ve  göletin altyapısı benim içimde ukde olarak kaldı. Ben artık buna gönlümü koydum. İlçede kimler varsa bütün belediye başkanlarına bütün daire başkanlarına bütün milletvekillerine bunu hissettirdim  artık bu iş için kendi gövdemi koymuş durumdayım. Şu anda 3 tane patlak var altyapıda, yani gölet su dolu olsa ne olacak altyapıda çok önemli. Bu bağlamda hem  göletin  hem de altyapının mutlaka bir an evvel düzenlenmesi lazım. Ayrıca internet hızı ile ilgili sıkıntımız var konuyla ilgili geçtiğimiz haftalarda Setbaşı'nda  Müdür Bey'le görüştüm  bana yardımcı olacağını söyledi ekip göndereceğini söyledi. İnşallah bu sıkıntı da bir an evvel hallolur.
 
ŞEVKETİYE-KAZANCI ARASINA DOKUNULMADI..
Bir de bizim asfalt sorunumuz var. Sayfiye ile bizim köy arasına  Şevketiye Mahallesi arasına sıcak asfalt yaptılar ama bizim köyle Kazancı arası yamalı bohça gibi. Bu konuyla ilgili vatandaşlarımız çok rahatsızlar. Kendilerini ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmış gibi hissediyorlar , bu ayıbın da bir an evvel ortadan kalkması lazım diye düşünüyorum ayrıca son olarak bizi seçerek Muhtar yapan vatandaşlarımıza  Şevketiye Mahallesi sakinlerine  sevgilerimi, saygılarımı iletmek istiyorum, esenlikler diliyorum.