Özlem ATAÇ

Neredeyse 2 yıldır büyük bir salgınla mücadele ederken, özellikle tekstil esnafı zor günlerden geçti. Çünkü salgın döneminde kimsenin aklına kıyafet gelmedi. Dört gözle okulların açılmasını bekleyen okul kıyafeti satan esnaf, okullar açılmasına rağmen umduğunu bulamadı. İddiaya göre yıllardır okul kıyafeti satan esnaf, her yıl olduğu gibi okulların kapısını çalıp kıyafetlerde değişiklik olup olmadığını sorduklarında alınan cevap ‘biz okul kıyafetimizi kendimiz’ satıyoruz oldu.

BAŞKA YERDE ARAMAYIN BULAMAZSINIZ

Esnaflardan ve ailelerden bize gelen şikayetler şöyle: “Biz kıyafetleri yaptırmadan önce okulları dolaşıyoruz. Bir değişiklik var mı yok mu diye. Öyle bir şey varsa yaptıralım diyoruz. Ama bu yıl duyduklarımıza kendimiz bile inanamadık. Bazı okullar kıyafetlerini kendileri yaptırmış. Bizi devre dışı bırakıp, okulda kıyafet satar hale gelmiş okullar. Her gün veliler geliyor okul kıyafeti arıyor, ama ‘aramayın bulamazsın, okul satıyor’ diyorum. Kimi kızıyor, şaşıyor okul nasıl kıyafet satıyor diyorlar.

HERKES İŞİNE BAKMALI!

Ticarethane değil okullar, eğitim yeridir. Herkes işine bakmalı. Okullar bu işi yapacaksa esnaf ne yapacak. Kapatsın gitsin o zaman. Geçen sene bütün mallar elimizde kaldı. Birçok aile çocuğunun kıyafetini bulamıyor. Okul kıyafetlerinin okulların yapmasına karşıyız. Esnafla anlaşmalı, numuneyi assınlar oraya herkes gelsin görsün. İsteyen esnaf yapsın onu.

İDARECİ HANGİ MAĞAZA DERSE ORAYA!

Bazı mağazalar var mesela tek tabanca anlaşıyor, saklıyor fahiş fiyat çekiyorlar. 50 TL’lik kıyafeti 100 TL’ye satan mağazalar da var. Burada vatandaş zararlı çıkıyor. Bu şekilde vicdansız esnafta çok. Başka bir şikayetimizde aynı kıyafeti birkaç esnaf satarken, okulun anlaştığı esnafın kartını velilere vermesi gerçekten mide bulandırıyor. Okul sadece o esnaftan alınan kıyafeti kabul ediyor. Mağazanın kartını veriyor kıyafeti oradan alacaksın diyor.  Ya kardeşim bu ürünü bende yapıyorum, Ahmet de yapıyor, Mehmet de. Neden idareci özellikle git o firmadan al diyor. Acaba bir çıkarı mı var? Aynı ürün bende 50 TL iken müdürün yönlendirdiği mağazada 90 TL.

KANTİN PANTOLON SATAR MI?

30 yıldır vergi veriyoruz. Kantinde kıyafet satmak olur mu? Biz ticaretle evimize ekmek götürüyoruz. Veliler isyanda. Bir monta bir hırkaya 250 TL fiyat çekiyorlar. Zaten zor zamandan geçiyoruz. Biz esnaf olarak okullarda ticaret yapılmasına karşıyız. Çoğu okul idarecileri bu işin içindedir. 2 gün önce bir veliye pantolon sattım, gitti ve bir gün sonra geri getirdi. İdareci istemiyor dedi. İdareci okuldan alacaksın pantolonu demiş. Kantin pantolon satıyor, aile birliği tişört satıyor. Öğrencinin sırtındaki tişörtün markasına bakan idarecileri bile duyduk.    

BİRBİRİMİZE KOL KANAT GERECEĞİMİZE BİRBİRİMİZİ SÖMÜRÜYORUZ

Millet olarak zor zamanlardan geçtik. Hem esnaf bu durumdan mağdur hem veliler. Neden bu zor zamanlarda birbirimize kol kanat germek varken; birbirimizin ekmeğiyle oynuyoruz,  belki de salgından beridir çalışmayan anne babalar var. Neden okulların kıyafetleri keyfe göre değiştiriliyor. Aile kıyafet alabilecek mi diye düşünülmüyor. Ben bir veli olarak bu duruma el atılmasını istiyorum.  Mağazadan 50-100 TL’ye alabileceğimiz bir okul kıyafetini şimdi okuldan 250 TL’ye almaya mecbur bırakılıyoruz.

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı